2012-04-13 08:37:03
Φωτογραφία για Ο Άκης, οι μίζες, το ξέπλυμα από το Σαχπατζίδη και το Βατοπέδι!
H πλήρης αποδόμηση των -μέχρι σήμερα- υπερασπιστικών ισχυρισμών του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και οι «μαύρες διαδρομές» των εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν ως μίζες για τα υποβρύχια και τα TOR M-1, προκύπτουν από το πολυσέλιδο πόρισμα των εισαγγελικών Αρχών. 

Μέσα σε 103 σελίδες οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, κ.κ. Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, αναλύουν με τον πλέον περιγραφικό τρόπο το πάρτι εκατομμυρίων στο οποίο πρωταγωνιστεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και η «αυλή» του. 

Μια «σκληρή ομάδα» οικονομικών –κατά το κατηγορητήριο- «εγκληματιών» που ξέπλεναν το «μαύρο χρήμα» το οποίο προήλθε από τη Γερμανία, κατατέθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών και «έκλεισε τον κύκλο» του με αγορές πολυτελών ακινήτων. 

Οι εισαγγελείς εμφανίζουν τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως τον αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης που αποτελούνταν από 15 άτομα και διακινούσε, επί πολλά έτη, μαύρο χρήμα μέσω υπεράκτιων εταιρειών-φαντασμάτων. Τον παρουσιάζουν ως το δωρολήπτη της μίζας που στη συνέχεια συνέστησε την οργάνωση προκειμένου να καταφέρει να ξεπλύνει τη «λεία». 


Μέλος της ίδιας οργάνωσης εμφανίζεται και η κόρη του Αρετή για την οποία πάντως ο ανακριτής δεν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης. Συνεργοί επίσης εμφανίζονται δικηγόροι καθώς και ένας οδοντίατρος οι οποίοι εκπροσωπούσαν offshore εταιρείες. 

Ως «δεξί χέρι» του πρώην υπουργού (τον οποίο κατονομάζουν ως τον πραγματικό ιδιοκτήτη τριών offshore εταιρειών) χαρακτηρίζεται ο εξάδελφός του, Νίκος Ζήγρας, ο οποίος από το 1997 χειριζόταν τα «δούναι» και «λαβείν». Κυρίως τα «λαβείν»… 

Για τη στοιχειοθέτηση των βαρύτατων κατηγοριών που ίσως σημάνουν και την προφυλάκιση του πρώην υπουργού οι εισαγγελείς στηρίχθηκαν σε δυο επιμέρους έρευνες. Κατά κύριο λόγο στην υπόθεση των υποβρυχίων που χειρίστηκε η εισαγγελέας, κυρία Πόπη Παπανδρέου ασκώντας διώξεις σε 29 πρόσωπα και κατά δεύτερο σε εκείνη των TOR M-1. 

Η δουλειά με τους frontmen στα υποβρύχια 

Το 1996 τα δυο διευθυντικά στελέχη της FERROSTAALL, Γιόχαν Χάουν και Χανς Μύλενμπεκ, απέκτησαν την πληροφορία ότι η Ελλάδα πρόκειται να αγοράσει νέα υποβρύχια. Άρχισαν να αναζητούν προσβάσεις στην Ελλάδα προκειμένου να επηρεάσουν τη λήψη των αποφάσεων. Το πέτυχαν. 

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από την εισαγγελία του Μονάχου κατά τη διάρκεια έρευνας για υποθέσεις διαφθοράς της εταιρείας «ΜΑΝ». Από εκεί προέκυψαν στοιχεία παράνομων δωροδοκιών από τη θυγατρική της FERROSTAAL σε σχέση με συμβάσεις υποβρυχίων σε διάφορες χώρες. 

Για την περίπτωση της Ελλάδας οι γερμανοί εισαγγελείς κατέληξαν ότι όλο το παιχνίδι γινόταν μέσω της εταιρείας ΜΙΕ που εκπροσωπούσε ο Μιχαήλ Ματαντός ενώ από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι η «ομάδα προσευχής» ή «ομάδα Α’» είχε αναλάβει να δωροδοκεί τους φορείς λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιούνται οι αναθέσεις. 

Από τη «λίστα Ματαντού» προέκυψε ότι από το Μάρτιο του 2000 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2003 δόθηκαν 55 εκατ. ευρώ σε τρίτους. Μέρος του ποσού κατέληξε και στον front man του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκο Ζήγρα. Το πόρισμα αναφέρει: 

  

«Με δεδομένο ότι ο Ν. Ζήγρας δεν είχε οποιαδήποτε ιδιότητα για να λάβει για τον εαυτό του παράνομες πληρωμές από τη γερμανική κοινοπραξία και ότι με χρήματα που αδικαιολόγητα και παράνομα περιήλθαν στην κατοχή του αποκτήθηκαν περιουσιακά στοιχεία που τελικώς κατέληξαν στον πρώην υπουργό ή συγγενικά του πρόσωπα, καθίσταται προφανές ότι ο Ν. Ζήγρας εισέπραξε το ανωτέρω ποσό (σ.σ. 2,9 εκ. ελβετικά φράγκα) για λογαριασμό του πρώην υπουργού και ότι ο ίδιος ή οι άνθρωποί του περιβάλλοντος του πρώην υπουργού υπέδειξαν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς…». 

Το πόρισμα επίσης αναφέρει ότι η δωροληψία του Άκη Τσοχατζόπουλου είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 1997 (πριν την υπογραφή της σύμβασης Αρχιμήδης) καθώς και ότι μέχρι τα τέλη του 1999 ο Νίκος Ζήγρας διαχειρίστηκε εκ μέρους του πρώην υπουργού 8,2 εκατ. δολάρια τα οποία «ξεπλύθηκαν» μέσω της απόκτησης των ακινήτων, ενώ στον τραπεζικό λογαριασμό του ωραίου Μπρόυμελ στην Εθνική βρέθηκαν καταθέσεις (από το Ζήγρα 4 εκατ. δραχμών). 

  

Τα TOR M-1

To ρόλο του «μπροστινού» είχε –σύμφωνα με το πόρισμα- ο Ζήγρας και στην υπόθεση των TOR M 1 καθώς μέσω της εταιρείας Blue Bell έλαβε εμβάσματα ύψους 16 εκατ. ελβετικών φράγκων από τον Σύριο Fouad Al Zayat εκπρόσωπο της εταιρείας Drumlan. Η συγκεκριμένη εταιρεία αν και συμβλήθηκε με το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε την Blue Bell μέσω της οποίας η Αρετή Τσοχατζοπούλου απέκτησε το ακίνητο της Δεινοκράτους. 

Οι δύο εισαγγελείς αναφέρουν χαρακτηριστικά: «… Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία Blue Bell δεν ενεπλάκη με οιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση της σύμβασης Αντισταθμιστικών ωφελημάτων συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα ποσά των προαναφερόμενων επιταγών εισπράχθηκαν από το Νικόλαο Ζήγρα δικαιούχο της Blue Bell για λογαριασμό του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου». 

Τα συμπεράσματα που καίνε τον Άκη 

Ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ως ο εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία από το 1998 έως το 2010, νομιμοποιούσε έσοδα τα οποία προέρχονταν από υπόγειες συμφωνίες, μίζες και προμήθειες, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Το μέσον «ξεπλύματος» ήταν οι υπεράκτιες εταιρίες BLUBELL SA, NOBILIS και TORCASO, μέσω των οποίων ο πρώην υπουργός και η «αυλή» του προέβησαν σε μία σειρά πράξεων νομιμοποίησης παράνομων εσόδων. 

Ενδεικτικές της δράσης της οργάνωσης είναι οι παρακάτω περιπτώσεις, στις οποίες εμπλέκεται ο κ. Τσοχατζόπουλος. 

Από το Μάιο του 1998 έως το 2001, ο Μπρουμελ του ΠΑΣΟΚ, ενεργώντας από κοινού με το Νικόλαο Ζήγρα, απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων, η οποία αποτελεί προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M-1.

Τα χρήματα έφτασαν στον Άκη μέσω επιταγών, οι οποίες εκδόθηκαν σε διαταγή της λιβεριανής υπεράκτιας εταιρίας «BLUE BELL S.A.», δικαιούχος της οποίας ήταν ο Νικόλαος Ζήγρας και πραγματικός ιδιοκτήτης ο ίδιος. 

Η συνεργασία του όμως με τον Ζήγρα δεν σταματά εδώ. Στις 2 Δεκεμβρίου 2002, ενεργώντας από κοινού, απέκρυψε περιουσία ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων, η οποία αποτελεί «μίζα» και αφορά τις συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών ΙΙ». 

Παράλληλα, από το 1999 έως το 2005, ενεργώντας για ακόμη μια φορά από κοινού με τον Νικόλαο Ζήγρα, απέκρυψε την αλήθεια όσον αφορά την προέλευση ή τη διακίνηση περιουσίας, επιχειρώντας σειρά κινήσεων και συναλλαγών σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς φορείς, για τη μεταφορά της περιουσίας αυτής από το εξωτερικό στην Ελλάδα, με σκοπό να απομακρυνθούν τα ίχνη των κεφαλαίων από την αρχική τους προέλευση και να παρεμποδισθεί ο εντοπισμός τους από τα ελεγκτικά όργανα στην Ελλάδα, όπου τελικά μεταφέρθηκε η περιουσία αυτή. 

Για τις «υπόγειες» συναλλαγές χρησιμοποιούσε τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχους το Νικόλαο Ζήγρα ή τις εταιρίες BLUEBELL SA και TORCASO στις τράπεζες CREDIT LYONAIS και MORGAN STANLEY της Ελβετίας. 

Με τις παραπάνω δραστηριότητες κατάφερε, από το 1999 έως το 2005, να μεταφερθούν στην Ελλάδα και να παραδοθούν στο Ζήγρα σε μετρητά συνολικά 11.582.000 δολάρια ΗΠΑ, 11.411.000 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα. 

Επιπλέον, από τον Νοέμβριο του 1999 έως τον Απρίλιο του 2000, μεταφέρθηκαν μέσω της εταιρίας TORCASO στη Κύπρο, σε λογαριασμούς της ίδιας στην Ελλάδα, 6.976.940 δολάρια. 

Από τα ποσά αυτά, τα 2.960.225 ελβετικά φράγκα είναι τα χρήματα που έλαβε ο πρώην υπουργός από την εταιρία Ferrostaal, μέσω της εταιρίας ΜΙΕ, ενώ τα 16.202.000 ελβετικά φράγκα και το 1.748.000 δολάρια είναι τα χρήματα που έλαβε από τον AL ZAYAT FOUAD για τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1. 

Η συνήθης τακτική 

Βασική τακτική της οργάνωσης, προκειμένου να «συγκαλύψει» την αληθινή προέλευση των «βρώμικων χρημάτων» και να τα «ξεπλύνει», ήταν δια των off shore εταιριών, η τοποθέτηση μέρος της περιουσίας που κατείχε σε αγορές ακινήτων, τα οποία υποτίθεται ότι αγόραζαν οι υπεράκτιες εταιρίες που του ανήκαν. 

Καλύτερο «πλυντήριο» προκύπτει ότι ήταν η «TORCASO INVESTMENTS LIMITED», καθώς, μέσω αυτής, η οργάνωση εμφανίζεται να έχει  «ξεπλύνει» πάνω από δύο δισεκατομμύρια δραχμές. 

Μεταβίβασε ακίνητα και στο Βατοπέδι 

«Πελάτης» της παράνομης «επιχείρησης», όπως προκύπτει από το πόρισμα, ήταν και η Ιερά Μονή Βατοπεδίου. 

Κατά το χρονικό διάστημα από 24 Ιανουαρίου 2007 μέχρι το 2010, ο κ. Τσοχατζόπουλος ενεργώντας από κοινού με τους Νικόλαο Ζήγρα και Γεώργιο Σαχπατζίδη, μεταβίβασε από την εταιρία «TORCASO Investment Ltd», στην Ι.Μ.Μ. Βατοπεδίου, τρία ακίνητα επί της λεωφόρου Κηφισίας, η αγορά των οποίων είχε γίνει μέσω της εταιρίας «TORCASO Investment Ltd», η οποία «είχε δαπανήσει» γύρω στο 1.400.000.000 δραχμές. 

Το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 

Σε αγοραπωλησίες ακινήτων είχαν επιδοθεί, όπως προκύπτει από το πόρισμα των εισαγγελικών αρχών, οι off shore εταιρίες, τις οποίες συνέστησε και διαχειριζόταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος. 

Στο πόρισμα γίνεται εκτενής αναφορά γύρω από το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο, όπως φαίνεται, πέρασε από «σαράντα κύματα» μέχρι να καταλήξει στα χέρια της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου, Βασιλικής Σταμάτη. 

Αρχικά το ακίνητο μεταβιβάστηκε στην off shore εταιρία «TORCASO INVESTMENTS LIMITED», αντί τιμήματος 300.000.000 δραχμών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το τίμημα που συμφωνήθηκε και αναγράφεται στο συμβόλαιο ήταν μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας (101.302.739 δρχ) και μάλιστα τριπλάσιο αυτής. 

Στη συνέχεια, το πολυτελές ακίνητο μεταβιβάστηκε στην επίσης υπεράκτια εταιρία  «NOBILIS INTERNATIONAL LLC», αντί τιμήματος 136.000.000 δραχμών. Το τίμημα ήταν μεν λίγο μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου , ήταν όμως πολύ μικρότερο από το τίμημα της προηγούμενης αγοραπωλησίας, τη στιγμή μάλιστα που το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο αγοραπωλησιών, δεν υπερέβαινε τους 14 μήνες. 

Περαιτέρω, το ακίνητο μεταβιβάστηκε στη Σταμάτη Βασιλική, αντί 1.100.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπολογίστηκε σε 1.388.676 ευρώ. Το συμβόλαιο όριζε ότι τα χρήματα θα καταβάλλονταν ως εξής: 

- 450.000 είχαν ήδη καταβληθεί σταδιακά σε μετρητά στην εκπρόσωπο της πωλήτριας εταιρίας -«NOBILIS INTERNATIONAL LLC»-, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης της υπογραφής του συμβολαίου τριετίας και 

- 650.000 ευρώ θα καταβάλλονταν από δάνειο, που επρόκειτο να χορηγηθεί στην αγοράστρια από την τράπεζα «EFG EUROBANK ERGASIAS AE» έως τις 15 Ιουνίου του 2010.
baladoros Tsouvali
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ