2013-11-25 11:11:06
Φωτογραφία για Αντώνης Σαμαράς: «Η κυβέρνηση είναι σταθερή, δε θα χάσουμε την πλειοψηφία»
Ένα άκρως ενδιαφέρον μήνυμα έστειλε από το Βερολίνο ο κ. Αντ. Σαμαράς, δείχνοντας ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της.. δικομματικής κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός, το περασμένο Σάββατο, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στο Βερολίνο, απαντώντας σε ερωτήσεις συντακτών της εφημερίδας «Zου ντόιτσε Τσάιτουνγκ», είπε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και ισχυρή και δεν θα χάσει την πλειοψηφία.

Όμως, το αξιοσημείωτο είναι ότι διευκρίνισε ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και πως για κάθε βουλευτή που αποχωρεί υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια, μια επισήμανση που δεν «φωτίστηκε» όσο θα έπρεπε, αν και έγινε σε μια ιδιαίτερα ρευστή περίοδο για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Η κυβέρνηση είναι ισχυρή, δεν θα χάσουμε την πλειοψηφία» είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε, δίνοντας λαβή για ποικίλα σχόλια και συζητήσεις: «Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα ‘‘μαξιλάρι’’ καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν».


Η αναφορά του κ. Σαμαρά προκαλεί αναπόφευκτα πολλές συζητήσεις, αφού σε μια δύσκολη φάση για την κυβέρνηση και εν μέσω σεναρίων για το εάν θα αντέξει ή όχι ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν εφεδρείες.

Επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς, που σημείωσε ότι οι Έλληνες βουλευτές επιδεικνύουν υπευθυνότητα, έδειξε με τη στάση του ότι υπάρχουν μέλη του Κοινοβουλίου που δεν συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που είναι έτοιμοι να συνδράμουν τη δικομματική κυβέρνηση, εάν παραστεί ανάγκη.

Αυτή η αναφορά του κ. Σαμαρά δεν έγινε τυχαία, από τη στιγμή που ειπώθηκε σε διεθνές ακροατήριο, στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού να διαβεβαιώσει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και δεν απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Μια αντίστοιχη κίνηση είχε κάνει ο Πρωθυπουργός και από τις ΗΠΑ στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, όταν σε μια κλειστή σύναξη με επενδυτές, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και έδειξε ότι δεν τον φοβίζει ένα κοινοβουλευτικό ή πολιτικό ατύχημα.

Ο Πρωθυπουργός τότε φρόντισε να επισημάνει ότι, εκτός από το ρεύμα επιστροφής βουλευτών στη ΝΔ (εννοούσε τους κκ. Κ. Μαρκόπουλο και Θ. Σολδάτο), έχει προσωπικές διαβεβαιώσεις από ανεξάρτητους βουλευτές ή βουλευτές κομμάτων που δεν ανήκουν στη συμπολίτευση πως δεν θα ψηφίσουν ποτέ σε κρίσιμη ψηφοφορία με τρόπο που να πέσει η κυβέρνηση.

Τα «στηρίγματα» και οι κρίσιμες ψηφοφορίες

Η κίνηση του κ. Σαμαρά έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εν μέσω ενός ρευστού πολιτικά περιβάλλοντος και ενώ διάφοροι εξυφαίνουν πολιτικά σενάρια, ακόμα και ακραία, η δικομματική κυβέρνηση καλείται έως τις 20 Δεκεμβρίου, να υπερβεί κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο προϋπολογισμός που αποτελεί παραδοσιακά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί έως τις 8 Δεκεμβρίου. Προηγουμένως θα τεθεί _πιθανότατα στις 4 Δεκεμβρίου_ σε ψηφοφορία ο νόμος για τη φορολογία ακινήτων, ενώ η όποια νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς _η κυβέρνηση επιμένει στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδυνάτους_ θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, απόφαση που θα σημάνει κύρωσή της από τη Βουλή στα μέσα της προσεχούς Άνοιξης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις ψηφοφορίες, αλλά και εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν βουλευτές που θα διαφοροποιηθούν, τότε με βάσει και τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο Βερολίνο, θα βρεθούν μέλη του Κοινοβουλίου πρόθυμα να στηρίξουν τον δικομματικό συνασπισμό και να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, ακόμα και πρόωρες εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ συμπαγή και δεν φοβούνται απώλειες και ανταρσίες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, αν και το ζήτημα για έμπειρους πολιτικούς παράγοντες και των δύο κομμάτων δεν είναι τόσο αριθμητικό όσο βαθύτατα πολιτικό.

Και όπως λέει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε δει βουλευτές να βγαίνουν στο αντάρτικο αλλά στο τέλος να υποχωρούν και τονίζει πως οι ψηφοφορίες που θα έρθουν δεν θα δικαιολογούν ακραίες αντιδράσεις , εκτός και αν υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί σε άλλα κέντρα.

Οι επαφές και το παρασκήνιο

«Έχουμε πού να ακουμπήσουμε σε μια δύσκολη ώρα» λέγεται ευρέως σε κυβερνητικούς κύκλους και αυτόματα ανοίγει το ζήτημα για το ποιοι είναι οι βουλευτές που ενδέχεται να στηρίξουν την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη ψηφοφορία ώστε να μην κινδυνεύσει με ανατροπή.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό υπάρχουν πληροφορίες για «ανοικτή γραμμή» υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ με βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που θέτουν ευθέως θέμα για τον πρόεδρό τους κ. Π. Καμμένο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει εκφράσει ενστάσεις και διαφωνίες με τη στρατηγική του κόμματος, διατηρεί άριστη σχέση με υψηλόβαθμους παράγοντες της ΝΔ. Βέβαια ο ίδιος έχει διαψεύσει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τη ΝΔ, ενώ πρόσφατα προέκυψε και θέμα με τον έτερο βουλευτή των ΑΝΕΛ, κ. Π. Χαϊκάλη που μίλησε με θετικά λόγια για τον Πρωθυπουργό.

Επίσης, εκτός από τους κκ. Σολδάτο και Μαρκόπουλο που επέστρεψαν στη ΝΔ, μια άλλη περίπτωση που εξετάζεται είναι αυτή του ανεξάρτητου κ. Γ. Κασαπίδη, αν και οι κινήσεις που έκανε προσφάτως στο θέμα της φέτας, συγκεντρώνοντας υπογραφές σε κείμενο επικριτικό για την κυβέρνηση, δυσκολεύουν αρκετά την επιστροφή του.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες μια άλλη περίπτωση που εντοπίζεται ως αξιόλογη είναι αυτή της αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Μαρίας Κόλλια, που λέγεται ότι δεν θα θελήσει να δημιουργήσει με τη στάση της συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Ακόμη, κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, λένε ότι δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το στοιχείο ότι υπάρχουν βουλευτές κεντροαριστερής κατεύθυνσης, που δεν επιθυμούν αποσταθεροποίηση και επιθυμούν να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να μην κινδυνεύσει η πορεία της, χωρίς βέβαια να ρίχνουν «νερό στο... κρασί τους» και να ταυτίζονται με τον δικομματικό συνασπισμό.

Με στόχο τις ευρωεκλογές του 2014

Η υπερπήδηση αυτών κρίσιμων ψηφοφοριών καθίσταται αναγκαία για την κυβέρνηση, διότι έτσι θα κλείσει μια δύσκολη χρονιά και θα μπει στο νέο έτος, όπου αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο με άλλον αέρα και με το βλέμμα στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου του 2014.

Μέχρι να φθάσει η κυβέρνηση στις κρίσιμες ψηφοφορίες πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η Ανγκελα Μέρκελ προέτρεψε να γίνει αυτό, ώστε η κυβέρνηση να μην έχει δυσκολίες και επιβάρυνση με συζητήσεις με την τρόικα, από την 1η Ιανουαρίου 2014, οπότε και αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αποφασισθεί το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών που θα προταθεί στην τρόικα, καθώς η «κόκκινη γραμμή» όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, κυριαρχεί, κατόπιν της συμφωνίας του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο.

Στο πακέτο που θα προταθεί, θα περιλαμβάνεται μερική κατάργηση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς, συρρίκνωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, κλείσιμο δημόσιων φορέων και οργανισμών (όπως αποκάλυψε το Βήμα της Κυριακής) και άλλα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, ενώ οι δυο εταίροι αρνούνται τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Το Βήμα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ