2013-11-25 12:49:18
Φωτογραφία για Ρόδος: Θρήνος και οργή για τους νεκρούς της θεομηνίας - Φόβοι για τις νέες καταιγίδες που έρχονται
Τρία είναι πλέον τα θύματα που άφησε πίσω της η θεομηνία στη Ρόδο αφού λίγη ώρα μετά τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, βρέθηκε από τα σωστικά συνεργεία η σορός του 67χρονου αγνοούμενου Γιάννη Μπαϊράμη.

Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό του τελευταίου αγνοούμενου, ενός 50χρονου εκπαιδευτικού, συναδέλφου της άτυχης 27χρονης με την οποία επέβαιναν μαζί σε όχημα που παρασύρθηκε από το χείμαρρο.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίστηκαν την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή Κρεμαστής Ρόδου από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, έπειτα από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης και του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Στις προσπάθειες συμμετείχαν δύο σούπερ πούμα, 22 άνδρες της ΕΜΑΚ, ομάδα δυτών και ανδρών του στρατού με σκαπτικά μηχανήματα.

Έρχεται νέα κακοκαιρία

Και ενώ το νησί μετρά ακόμη τις πληγές του, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα θα ξεσπάσουν νέες καταιγίδες στη Ρόδο, που ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα ισχυρές.


Ένα τέτοιο ενδεχόμενο τρομάζει τους κατοίκους του νησιού, καθώς δεν αποκλείονται νέες πλημμύρες, ακόμα και κατολισθήσεις λάσπης.

Γι' αυτό το λόγο σύμφωνα με τη rodiaki.gr, κλειστά θα παραμείνουν τρία σχολεία στην Ιαλυσό. Πρόκειται για το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιαλυσού και για το 2ο δημοτικό σχολείο, τα οποία βρίσκονται κοντά στο ρέμα που δημιούργησε τα τεράστια προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Κλειστή θα μείνει οριστικά από τη Δευτέρα και η γέφυρα της Κρεμαστής και στα δύο ρεύματα.

Ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια οι ζημιές στο νησί

Η θεομηνία της Παρασκευής άφησε πίσω της και σοβαρές καταστροφές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα, ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι πληγείσες περιοχές - Ιαλυσός, Κρεμαστή και Παραδείσι.

Όπως γράφει η rodiaki.gr, δεκάδες υπόγεια αλλά και σπίτια πλημμύρισαν και το ύψος του νερού έφθασε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το ενάμιση μέτρο, καταστρέφοντας όλα τα υπάρχοντα των κατοίκων, οι οποίοι παρατηρούσαν ανήμποροι να χάνονται οι περιουσίες τους.

Ζημιές υπάρχουν και στο κέντρο της πόλης της Ρόδου αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση.

Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φιλοξενούνται σε δύο ξενοδοχεία που παραχωρήθηκαν από επιχειρηματίες του νησιού.

Έπειτα από την υποχώρηση των υδάτων, τόνοι λάσπης έμειναν στους δρόμους καθιστώντας αδύνατη την διέλευση οχημάτων και πεζών και χρειάστηκε η παρέμβαση μηχανημάτων του δήμου, της Περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών για τον καθαρισμό τους. Μεγάλες ποσότητες λάσπης όμως κάλυψαν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τα εμπορεύματα στις επιχειρήσεις και στα σπίτια που είχαν πλημμυρίσει.

Φωτογραφία από τη rodiaki.gr

Οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να βγάλουν ακόμη και στο δρόμο ό,τι μπορούσαν να διασώσουν, ενώ σοβαρό πρόβλημα υπήρχε με τον καθαρισμό αφού σε αρκετές περιοχές δεν είχαν ούτε νερό.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο οδικό δίκτυο καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση οχημάτων ακόμη και σε κεντρικούς οδούς. Στην περιοχή της Ιαλυσού οι περισσότεροι δρόμοι ήταν αδιάβατοι λόγω της λάσπης, των φερτών υλικών αλλά και των οχημάτων που είχε μετακινήσει ο μεγάλος όγκος νερού, ενώ παρόμοια προβλήματα σημειώθηκαν και στην περιοχή της Παστίδας.

Φωτογραφία από τη rodiaki.gr

Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν και στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού, καθώς το νερό που κυλούσε προχθές το απόγευμα στο δρόμο αυτό, έφθανε το μισό μέτρο.

Στο νησί βρίσκεται και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ενώ όλοι οι φορείς όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος της Ρόδου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

Πηγή: protothema
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νεαρέ 23 χρονών...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νεαρέ 23 χρονών...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ