2012-04-13 11:59:08
Φωτογραφία για Απόπειρα πραξικοπήματος στη Γουινέα Μπισάου
Σε απόπειρα πραξικοπήματος προέβησαν χθες το βράδυ στρατιωτικοί στη Γουινέα-Μπισάου, συλλαμβάνοντας τον πρωθυπουργό της χώρας και πολλούς ακόμη πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με ΜΜΕ και δηλώσεις αξιωματικών που συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας.

Σύμφωνα με το δίκτυο RDP, στρατιώτες μετέβησαν στην κατοικία του πρωθυπουργού Κάρλους Ντομίνγκους Γκόμες Ζούνιορ και τον συνέλαβαν, σε μια επιχείρηση στην οποία βρήκε το θάνατο τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Κάτοικοι της πόλης ανέφεραν ότι οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί σίγησαν και τα καταστήματα κατέβασαν ρολά, ενώ οι δρόμοι, στους οποίους κινούνταν πάνοπλοι στρατιώτες, άδειασαν.

Ο Γκόμες Ζούνιορ θεωρείτο το φαβορί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που προγραμματιζόταν να διεξαχθεί την 29η Απριλίου. Επρόκειτο να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κούμπα Γιάλα, ο οποίος είχε καλέσει σε αποχή, κάνοντας λόγο για νοθεία και παρατυπίες.


Νωρίτερα χθες, ο πρώην πρόεδρος Γιάλα είχε δώσει μια συνέντευξη Τύπου μαζί με άλλους υποψήφιους καλώντας σε αποχή και άμεση διακοπή της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Κάρλος Γκόμες Ζούνιορ είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο, την 18η Μαρτίου, με ποσοστό 48,97% έναντι 23,26% του Γιάλα. Η προεκλογική εκστρατεία για το δεύτερο γύρο επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα και να ολοκληρωθεί την 27η Απριλίου.

Το πραξικόπημα σημειώνεται πριν να συμπληρωθεί ένας μήνας από άλλο ένα πραξικόπημα σε χώρα της Δυτικής Αφρικής, αυτό στο Μαλί στις 22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με έναν από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς έχουν συλληφθεί πολλοί πολιτικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο στην Αμούρα, έδρα του επιτελείου. Βρίσκονταν σε εξέλιξη έρευνες για να συλληφθούν και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό. Στρατιώτες βρίσκονταν έξω από την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ αλλά και πρεσβείες, όπως αυτή της Πορτογαλίας, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται να είναι και ο μεταβατικός πρόεδρος Ρεϊμούντο Περέιρα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
H Αποκαθήλωση
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
H Αποκαθήλωση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ