2012-04-13 13:51:07
Φωτογραφία για Η ντροπή του θαλάμου 14!
Εντελώς απαράδεκτη είναι η διαμονή 12 ατόμων με νοητική στέρηση στο θάλαμο 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και δεν δικαιολογείται η παραμονή τους εκεί, αφού δεν νοσούν από ψυχικές παθήσεις.

Το συγκεκριμένο θέμα, που αφορά την παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων που νοσηλεύονται στο θάλαμο 14, τέθηκε αρκετές φορές ενώπιον των αρμοδίων, δυστυχώς χωρίς ακόμη να υπάρξει οριστική απόφαση. Η νοσηλεία ατόμων με νοητική στέρηση συνεχίζεται στον Θάλαμο 14, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποκατασταθούν στην κοινότητα, αφού δεν είναι ψυχικά πάσχοντες, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία. Η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και όντως συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων ατόμων. Ταυτόχρονα, η κ. Κουρσουμπά καταδεικνύει «την έλλειψη δομών εκ μέρους της πολιτείας καθόσον αφορά την αντιμετώπιση του θέματος, κάτι για το οποίο υπάρχει από χρόνια αίτημα των οργανωμένων συνόλων στήριξης της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας».


ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ. Η εξέταση της καταλληλότητας των συνθηκών παραμονής των ατόμων του εν λόγω θαλάμου ξεκίνησε το 2007, όπου καταγγέλθηκαν οι απαράδεκτες συνθήκες παραμονής του. Έκτοτε, η προσπάθεια αποϊδρυματοποίησής τους δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα τα άτομα να κινδυνεύουν να μείνουν μέχρι το τέλος της ζωής τους σε ένα θάλαμο που δεν προσφέρει καμία ποιότητα στη ζωή τους. Η βουλευτής και επίτροπος Υγείας του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου, φέρνει το ζήτημα στην επιφάνεια για πολλοστή φορά. «Δυστυχώς, μετά από τόσα χρόνια το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Η παραμονή των ατόμων στον θάλαμο 14 είναι κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους αλλά και παραβίαση της νομοθεσίας. Χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για μετακίνησή τους το συντομότερο δυνατό, ώστε αυτά τα άτομα να μπουν σε έναν περιβάλλον που θα τους επιτρέψει σταδιακά να απεγκλωβιστούν από την ιδρυματοποίηση», ανέφερε η κ. Κυριακίδου. «Από τη στιγμή που ομάδα ειδικών έχει διαπιστώσει ότι τα άτομα αυτά πάσχουν από νοητική στέρηση και όχι ψυχιατρική πάθηση, τη φροντίδα πρέπει να αναλάβουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας με τη στήριξη νοσηλευτών ψυχιατρικής όπως είναι και για τα υπόλοιπα άτομα με νοητική στέρηση στον Άγιο Χριστόφορο, όπου ήδη οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορούν να προσφέρουν αυτήν την κάλυψη», σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Οι συνθήκες του θαλάμου είναι απαράδεχτες: 15 άτομα που βρίσκονται σε ένα θάλαμο ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, σε ένα περιβάλλον ιδρυματικό που θυμίζει συνθήκες περασμένων δεκαετιών, χωρίς πρόγραμμα απασχόλησης και με μόνη φροντίδα τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η πλειοψηφία των ατόμων αυτών έχουν κριθεί - μετά από διεπιστημονική αξιολόγηση - ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε ένα ψυχιατρείο. Bάσει του Περί Ψυχιατρικής Νοσηλείας Νόμου (1997) προνοείται ότι για να βρίσκεται ένα άτομο στο ψυχιατρείο πρέπει να πάσχει από αναγνωρισμένη ψυχική πάθηση που το καθιστά επικίνδυνο προς τον εαυτόν του ή τους άλλους. «Τα 15 αυτά άτομα δεν πάσχουν από ψυχιατρική πάθηση και δεν είναι επικίνδυνα προς τον εαυτόν του ή τους άλλους. Είναι άτομα τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και στήριξη πλαισιωμένα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους με προγράμματα θεραπείας και υγιούς απασχόλησης», ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΤΥΧΗ. Η μεταφορά τους σε καταλληλότερο χώρο θα γίνει στα πλαίσια ενός συγχρηματοδοτημένου προγράμματος με την ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, τονίζοντας ότι δεν είναι τόσο εύκολο, επειδή το κυριότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό. «Μετά την τελευταία διυπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αποφασίστηκε ότι την πρόταση για την αποϊδρυματοποίηση θα επεξεργαστεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες», ανέφερε ο κ. Μαλάς σε απάντησή του προς ερώτηση της κ. Κυριακίδου επί του θέματος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άλλη μια fail γκόμενα..( Photo )
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άλλη μια fail γκόμενα..( Photo )
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ