2012-04-13 13:46:05
Φωτογραφία για Oι εργαζόμενοι, που δουλεύουν βράδυ, κινδυνεύουν από διαβήτη
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women's Hospital, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα δρ. Όρφιου Μπάξτον, υπέβαλαν σε πειράματα 21 άτομα και διαπίστωσαν, ότι οι αλλαγές στο φυσιολογικό κύκλο του ύπνου, οδηγούσαν σε σταδιακή αδυναμία του σώματος να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Περίτρανη απόδειξη το γεγονός, ότι αρκετοί συμμετέχοντες στην έρευνα εμφάνισαν πρώιμα συμπτώματα διαβήτη μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη νυχτερινή εργασία με ποικίλα προβλήματα υγείας. Η νέα μελέτη όμως ερεύνησε το ζήτημα σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες, όπου η διατροφή και ο ύπνος των συμμετεχόντων ελεγχόταν από τους επιστήμονες επί περίπου έξι εβδομάδες.

Αφού ολοκληρώθηκε η περίοδος του πειράματος, είδαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξήθηκαν σημαντικά και, όπως διαπιστώθηκε, ο οργανισμός των συμμετεχόντων άρχισε να μειώνει το επίπεδο της ινσουλίνης με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο. Μερικοί εθελοντές είχαν τόσο υψηλά επίπεδα σακχάρου μετά το φαγητό τους, που χαρακτηρίσθηκαν προ-διαβητικοί.


Παράλληλα, αυξήθηκε ο κίνδυνος αύξησης του βάρους, καθώς επιβραδύνθηκε ο ρυθμός του μεταβολισμού τους κατά 8%. Αυτή η τιμή σημαίνει την αύξηση του βάρους κατά 5,5 κιλά περίπου σε διάστημα ενός έτους. Η λύση στο πρόβλημα είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και περισσότερη σωματική άσκηση, ώστε να μπορούμε να αντισταθμίσουμε την τάση για την παχυσαρκία.
attikipress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ