2012-04-13 18:13:01
Φωτογραφία για Δεσμεύονται οι λογαριασμοί Σαχπατζίδη!
Εντολή για την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του πρώηνυπουργού 'Ακη Τσοχατζόπουλου και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του στηνυπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εξέδωσε ηΠροϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου. Η Εισαγγελέας με διάταξη της ζητά να δεσμευτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοίπου διατηρούν στην Ελλάδα οι πέντε κατηγορούμενοι για τους οποίους εξέδωσεένταλμα σύλληψης θεωρώντας τους ύποπτους φυγής ο ειδικός ανακριτής που έχειαναλάβει την υπόθεση. Διαβάστε περισσότερα στο real.gr

Η δέσμευση εκτός του πρώην υπουργού, που θα απολογηθεί για την υπόθεση τηνΔευτέρα του Πάσχα, αφορά τους:

• Νίκο Ζήγρα, ξάδελφο του Α. Τσοχατζόπουλου που κατά το εισαγγελικό πόρισμαθεωρείται «δεξί του χέρι»,

• Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια εκπρόσωπο στην Ελλάδα των τριών off shoreεταιριών που αποδίδονται στον πρώην υπουργό

• Γιώργο Σαχπατζίδη, επιχειρηματία, βασικό μέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που εμπλέκεταισε αγοραπωλησίες των ακινήτων μεταξύ της εταιρίας TORCASO και της μονής Βατοπεδίου.

Η απόφαση δέσμευσης των λογαριασμών αφορά και τον Αστέριο Οικονομίδη, πουπροφυλακίστηκε χθες μετά την απολογία του στον ανακριτή, βασικό μέτοχο σεεταιρία που εμφανίζεται να επισκευάζει το σπίτι στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου απότο 2001 και επίσης να πουλά διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι στηνκόρη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

Στο μεταξύ, πόρισμα – καταπέλτης για τον πρώην υπουργό και τους συνεργάτες τουσυνέταξαν οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών που ερεύνησαν τα περιουσιακά στοιχείατου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα παραμείνει κρατούμενος στην Γενική ΑστυνομικήΔιεύθυνση Αττικής μέχρι την Δευτέρα όταν και αναμένεται να απολογηθεί ενώπιοντου ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. 

Στις 103 σελίδες του πορίσματος που συνέταξαν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Ευγ.Κυβέλου και Ελ. Σίσκου που ερεύνησαν τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργούπεριγράφεται ένα πλέγμα προσώπων και εξωχώριων εταιρειών, μέσω δεκάδωντραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εικονικών ή μηαγοραπωλησιών ακινήτων, που για περισσότερα από δέκα χρόνια παρέχει βοήθειαστον πρώην υπουργό να «σβήνει» τα ίχνη παράνομων πληρωμών.

Οι Εισαγγελείς διατυπώνουν και επικρίσεις για τον πρώην υπουργό, καθώςσημειώνουν ότι «αγνοεί τους νόμους του κράτους» . Ενδεικτικά περιγράφεται οτρόπος με τον οποίο ο Άκης Τσοχατζόπουλος φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει τηνπληρωμή ΦΠΑ για επισκευές στο σπίτι της Αρεοπαγίτου: «Μεταξύ των κατασχεθέντωνεγγράφων υπάρχει και χειρόγραφο, με τίτλο "οικονομική ανάλυση διαχείρισηςπροσφορών και λογαριασμών" όπου σημειώνεται το "κέρδος" από τηναποφυγή πληρωμής ποσού 76.000 ευρώ το οποίο συνιστά μέρος του συνολικού ποσούΦΠΑ που οφειλόταν για εργασίες αξίας 560.000 ευρώ. Το ανωτέρω έγγραφο είναιχαρακτηριστικό για την αντίληψη των εμπλεκομένων προσώπων σχετικά με την τήρησητων νόμων του κράτους ακόμη και προκειμένου για σχετικά μικρό όφελος».

Στο πόρισμα της Εισαγγελίας αναδεικνύεται μια ομάδα ανθρώπων που, με τοαζημίωτο τις περισσότερες φορές, υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργούαναλαμβάνουν να συνδράμουν στην επιχείρηση μετατροπής «μαύρου» χρήματος σενόμιμο.

Οι δύο Εισαγγελείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι κατηγορούμενοι «συνέστησανκαι συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδωνπροερχόμενων από το έγκλημα της κατ´εξακολούθησης παθητικής δωροδοκίας σε βάροςτου Δημοσίου».

Επίσης υπογραμμίζουν ότι η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικάμεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο της δεκαετίας, πραγματοποίησε πλήθοςσυναλλαγών για τη νομιμοποίηση των εσόδων και τη συγκάλυψη της δράσης της,χρησιμοποιώντας εξωχώριες εταιρείες, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στοεξωτερικό καθώς και πλήθος τραπεζικών λογαριασμών.

«Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταίρων, παρένθετων προσώπων, τραπεζικώνλογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες που με μεθοδικότητα«έστησαν» τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαντεράστια χρηματικά ποσά ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσώντα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και με μορφή που δεν είναιγνωστά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. paokrevolution
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ