2012-04-13 20:49:51
Φωτογραφία για Αναλυτές: Η ΕΚΤ θα προβεί σε νέες αγορές ομολόγων
Η αγοράκρατικών ομολόγων έχει διχάσει το ΔΣ της ΕΚΤΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες αγορές κρατικώνομολόγων, αντί να χορηγήσει εκ νέου ρευστότητα στις τράπεζες, όσο επιδεινώνεταιη κρίση χρέους στην ευρωζώνη εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές σύμφωνα με σχετικήδημοσκόπηση. 

 Από τους 22 οικονομολόγους στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε αυτή τηνεβδομάδα, 17 προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να επαναλάβει το πρόγραμμααγοράς κρατικών ομολόγων, ενώ μόνο ένας προβλέπει θα χορηγηθεί ρευστότητα σταπιστωτικά ιδρύματα. Εννέα θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί τελικά ναπροχωρήσει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό ενός ή δύο ετών στις τράπεζες.

Οι αγορές κατέγραψαν σημαντική άνοδο μετά την χορήγηση τριετών δανείων στο ευρωπαϊκό τραπεζικόσύστημα το Δεκέμβριο (πρόγραμμα LTRO1) και το Φεβρουάριο (LTRO2), με τις τράπεζες να χρησιμοποιούν το φθηνό χρήμα (επιτόκιο 1%) για νααγοράσουν κρατικά ομόλογα.


«Η αγορά εκτιμά ότι η ΕΚΤ τελικά θα αναγκαστεί να επανεκκινήσει το πρόγραμμααγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά κάτι τέτοιο δεν επίκειται άμεσα» δήλωσε οεπικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas για την ευρωζώνη στο Λονδίνο, ο οποίος συμμετέσχε στην έρευνα. «Όμως ηεπίτευξη συναίνεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα είναι δύσκολη»εκτίμησε.

Η αγορά κρατικών ομολόγων έχει διχάσει το ΔΣ της ΕΚΤ, με τη γερμανική πλευρά–με επικεφαλής τον επικεφαλής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν- να επιμένει ότι με τηντακτική αυτή «θολώνεται» η γραμμή μεταξύ της νομισματικής και δημοσιονομικήςπολιτικής. Ωστόσο, η άνοδος των spreads για την Ιταλία και ειδικά την Ισπανίαμπορεί να ωθήσει τον Μάριο Ντράγκι για την εφαρμογή του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο χορηγήθηκαν 529 δισ. ευρώ σε 800 ευρωπαϊκές τράπεζες με τριετή δανεισμό,ενώ τον Δεκέμβριο του 2011, είχε διατεθεί ένα πακέτο ύψους 489 δισ. ευρώ σε 520τράπεζες.

Διεθνείς οργανισμοί και οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι τα δύο προγράμματαδανεισμού απέτρεψαν μια κρίση ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα τηςΕυρωζώνης, αλλά δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίσηχρέους.
πηγη:skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ