2013-12-04 09:08:06
Φωτογραφία για Διάλογο υπό όρους ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας
Ετοιμος για διάλογο με τους διαδηλωτές που ζητούν ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ... δηλώνει τώρα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ, λίγη ώρα μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής από το κοινοβούλιο. Ως όρο για την έναρξη του διαλόγου, θέτει τον τερματισμό του αποκλεισμού της έδρας της κυβέρνησης και των άλλων κυβερνητικών κτιρίων από τους διαδηλωτές.

«Είμαστε ανοιχτοί στις επικρίσεις και έτοιμοι για διάλογο με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο Αζάροφ σε ανακοίνωσή του.

Όμως υπάρχει ένας βασικός όρος, σημείωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός: «Οι διαδηλωτές πρέπει να τερματίσουν την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων και να πάψουν να εμποδίζουν τους κυβερνητικούς υπαλλήλους να εργαστούν».

Ο Μικόλα Αζάροφ, με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγορούνται από την αντιπολίτευση για την αποτυχία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας και την καταστολή φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων. Αφορμή για την ανάφλεξη ήταν η μη υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ.


Μόνον 186 βουλευτές υποστήριξαν στο κοινοβούλιο την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η οποία για να υιοθετηθεί χρειαζόταν 226 ψήφους. Στην ψηφοφορία δεν μετείχε το κυβερνών Κόμμα των Περιοχών.

Σε ομιλία του προς τους βουλευτές, ο Αζάροφ ζήτησε συγγνώμη για την βία που άσκησε η αστυνομία το Σάββατο στους διαδηλωτές στο κέντρο του Κιέβου, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων από αυτούς. «Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση λυπούνται γι' αυτό βαθύτατα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα γίνουν αλλαγές στους κόλπους της κυβέρνησης».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι μια κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα. Κατά την ομιλία του, πάντως, αποδοκιμάστηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

"Η κυβέρνηση αυτή ευθύνεται για το ότι ξυλοκοπήθηκαν παιδιά στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Ντροπή! Ευθύνεται για το ξεπούλημα της Ουκρανίας στην Ρωσία και για την διάψευση της ελπίδας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ντροπή!", σημείωσε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, σύμμαχος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ