2012-04-14 06:28:07
Φωτογραφία για Σαν σήμερα...
Στις 14 Απριλίου 1205: Η Μάχη της Αδριανούπολης. Ο Τσάρος των Βουλγάρων Καλογιάννης (Ιβάν Α') συντρίβει τους Σταυροφόρους και συλλαμβάνει αιχμάλωτο τον επικεφαλής τους Βαλδουίνο Α'. Παράλληλα, θέτει υπό την κυριαρχία του την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

1528: Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλώριδας.

1629: Γεννιέται ο Κρίστιαν Χάιχενς, βρετανός φυσικός και αστρονόμος, που ανακάλυψε τους δακτυλίους του Κρόνου.

1822: Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν τον γάλλο φιλέλληνα Βαλέστ και τον αποκεφαλίζουν. Παράλληλα επιχειρούν, χωρίς αποτέλεσμα, να καταλάβουν το φρούριο του Ρεθύμνου.

1837: Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.

1900: Έπειτα από προετοιμασία δύο ετών, ο λυρικός θίασος «Ελληνικό Μελόδραμα», που δημιούργησε ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας, παρουσιάζει στην Αθήνα την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Λα Μποέμ».


1911: Πεθαίνει ο Μαρίνος Κοργιαλένιος, έμπορος και χρηματιστής, γνωστός για τις διάφορες δωρεές του προς το έθνος.

1917: Πεθαίνει ο Λούντβικ Ζάμενχοφ, γιατρός και φιλόλογος, δημιουργός της γλώσσας «Εσπεράντο».

1920: Πεθαίνει ο Στέφανος Στρέιτ, έλληνας τραπεζίτης, επίτιμος διοικητής της ΕΤΕ.

1924: Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα που κατάργησε τη Βασιλεία. Προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1935: Γεννιέται ο Έριχ Φον Ντένικεν, ελβετός ουφολόγος.

1936: Γεννιέται ο Φρανκ Σέρπικο, θρυλικός νεοϋορκέζος αστυνομικός, ο πρώτος που κατέθεσε κατά της αστυνομικής διαφθοράς. Η ιστορία του έγινε ταινία από τον Σίντνεϊ Λιούμετ, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με τον Αλ Πατσίνο στο ρόλο του Σέρπικο.

1941: Ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ