2013-12-11 09:44:22
Φωτογραφία για Χιονιάς με πολικές θερμοκρασίες...!!!
ΠΤΩΣΗ 6-8 ΒΑΘΜΩΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣΚατακόρυφη πτώση αναμένεται να σημειώσει από σήμερα η θερμοκρασία, με τον υδράργυρο να πέφτει έξι με οκτώ βαθμούς και σε πολλές περιοχές να κατρακυλά ακόμα και κάτω από το μηδέν. Στα λευκά θα ντυθούν περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας και της Στερεάς, ενώ χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και την Πεντέλη.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες για σήμερα θα σημειωθούν στα ανατολικά της χώρας, στο Σουφλί και στην Ορεστιάδα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, και όχι σε νομούς όπως της Φλώρινας όπου έχουμε συνηθίσει το θερμόμετρο να παγώνει.

«Οι ξηρές μάζες δεν θα φέρουν μεγάλες ποσότητες χιονιού, ενώ το ξεροβόρι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Αθήνα», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά.

Η κακοκαιρία που έρχεται από τη Δανία θα ξεκινήσει από τα βόρεια της χώρας και σταδιακά θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές, με τα πρώτα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 9 και τοπικά 10 μποφόρ.


Το κύμα ψύχους που θα μας επισκεφθεί θα πλήξει ακόμα και την Αττική, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να ντυθούν στα λευκά τα ορεινά του νομού

Το κύμα ψύχους που θα μας επισκεφθεί θα πλήξει ακόμα και την Αττική, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να ντυθούν στα λευκά τα ορεινά του νομού και η θερμοκρασία να κυμανθεί κοντά στους 0 με -1 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί και το απόγευμα στα ανατολικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί γύρω στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει το ίδιο και αύριο, με κύρια χαρακτηριστικά του το κρύο και τους βοριάδες.

Στα ανατολικά και νότια αναμένονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, καθώς και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Στην υπόλοιπη χωρά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Η θερμοκρασία αναμένεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ θα σημειωθεί παγετός τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

«Ηπιότερη» η Παρασκευή

Οσο για την Παρασκευή και το Σάββατο, στα ανατολικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονόνερου κυρίως στις νοτιότερες περιοχές.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος, ενώ στην Κρήτη τα φαινόμενα θα κρατήσουν περισσότερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και από βόρειες βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στα ανατολικά. Τοπικά στο Αιγαίο οι άνεμοι αναμένεται να πνέουν τοπικά στα 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει μικρή άνοδο, αλλά τις πρωινές ώρες συνιστάται προσοχή, καθώς θα σημειωθεί παγετός στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Καμπανάκι για ακραία φαινόμενα στην Ευρώπη

Ο τυφώνας Ξάβερ που έπληξε τη βορειοδυτική Ευρώπη ήταν μόνο η αρχή, προειδοποιούν οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν θα είναι πλέον σπάνια στη Γηραιά Ηπειρο τα επόμενα χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τυφώνες, σφοδρές καταιγίδες και ακραίους καύσωνες, που θα στοιχίσουν πολλές ζωές, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών επεσήμανε ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 30% το κόστος των ζημιών που προκαλούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη.

Εκθεση

«Οι ανθρώπινες απώλειες από τους καύσωνες αλλά και το οικονομικό κόστος από τις καταστροφές που προκαλούν οι πλημμύρες θα πρέπει να ανησυχούν τους ειδικούς» τόνισε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, σερ Μπράιαν Χιπ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δημοσιευθεί έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ που προειδοποιεί ότι οι απρόβλεπτες, απότομες αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη Γη είναι περισσότερο ανησυχητικές από τις σταδιακές κλιματικές μεταβολές.

Η έκθεση κάνει λόγο για «κλιματικά ορόσημα», που όταν ξεπερνιούνται συμβαίνουν «μεγάλες και γρήγορες αλλαγές».

Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές, που συμβαίνουν σε χρόνια αντί για αιώνες, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως είναι το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό και η μαζική εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ