2013-12-15 16:16:03
Φωτογραφία για Παγώνουν και το ’14 οι πλειστηριασμοί, αλλά για ποιους;
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες λένε, και σωστά. Η διαρροή μετά τη χθεσινή διαπραγμάτευση με την τρόικα κάνει λόγο για πάγωμα των πλειστηριασμών και το 2014. Όχι για όλους όμως. Θα υπάρξουν κριτήρια. Το ποια θα είναι αυτά, ακόμη εξετάζεται Σε αυτό φαίνεται ότι συμφωνούν η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα,. Ωστόσο ανοικτά παραμένουν όλα τα υπόλοιπα, που έχουν να κάνουν με το ύψος των αντικειμενικών αξιών και των κριτηρίων διαβίωσης. Και όπως όλα δείχνουν αυτή θα είναι και η τελική ευκαιρία, για όλους εκείνους τους δανειολήπτες που πραγματικά θέλουν να σώσουν το ακίνητο τους, από τον πλειστηριασμό, διότι από το 2015 όλα θα αλλάξουν άρδην.

Μετά τη σύσκεψη των επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης με τους δανειστές, οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως:

Η πρώτη κατοικία εξακολουθεί να προστατεύεται και το 2014 από διαδικασίες πλειστηριασμού.

Διατηρείται η ισχύς του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Το 2015 θα φέρει τις μεγάλες αλλαγές, καθώς θα υιοθετηθεί μοντέλο ανάλογο με αυτό της Ιρλανδίας, που θα βάζει πλαφόν στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αλλά και θα εισάγει το κριτήριο της διαβίωσης. Δηλαδή ο δανειολήπτης για να έχει την προστασία από τον πλειστηριασμό θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (αναμένεται να τα καθορίσει η κυβέρνηση), ενώ το ύψος της δόσης που θα κληθεί να καταβάλει στην τράπεζα θα προσδιορίζεται αφού ληφθούν υπόψη οι βασικές δαπάνες διαβίωσης που επίσης θα προσδιορίζονται αντικειμενικά.

Η συζήτηση με την τρόικα για το θέμα των αντικειμενικών αξιών και των εισοδηματικών κριτηρίων συνεχίζεται. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί, πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τα Χριστούγεννα και να έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση.

Και καθώς το πολιτικό σκέλος βαρύνει ιδιαίτερα στη ζυγαριά –εκτιμάται πως ελάχιστοι θα είναι οι βουλευτές που θα δεχθούν να ψηφίσουν ρύθμιση που θα επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας-, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς.

Ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παπαθανασίου, οι διατάξεις του οποίου προστάτευαν από διαδικασία πλειστηριασμού το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη (για ύψος οφειλής μέχρι 200.000 ευρώ) και όχι μόνο την πρώτη κατοικία.

Πηγή: fpress
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ