2012-04-14 14:22:46
Φωτογραφία για Γιατί τσουγκρίζουμε αυγά το Πάσχα;
Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα Γνωρίζετε όμως τι κρύβετε πίσω από την παράδοση;

Σύμφωνα με τους μελετητές, τα αυγά συμβολίζουν τον ερμητικά κλειστό τάφο του Χριστού, που όμως μέσα τους κρύβουν «Ζωή», ενώ το καθιερωμένο τσούγκρισμα συμβολίζει την Ανάσταση.

Ως έθιμο φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε ως παιχνίδι στην βόρεια Αγγλία, όπου ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν και ο νικητής του τσουγκρίσματος.

Όσο για το βάψιμο των κόκκινων αυγών την Μεγάλη Πέμπτη, οι μελετητές είναι διχασμένοι.

Τα βαμμένα αυγά συναντώνται ιστορικά από την αρχαιότητα και σε διάφορες περιοχές, όπως η Ρώμη, η Ελλάδα, η Κίνα και η Αίγυπτος.

Η πιο διαδεδομένη εξήγηση για την επιλογή του κόκκινου χρώματος, είναι πως συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Χριστού. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν και άλλες ερμηνείες, που θέλουν μια γυναίκα, πιθανώς την Παναγία, ή την Μαρία Μαγδαληνή να ξεκίνησαν την παράδοση.

Όπως και να 'χει, εμείς σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και καλό τσούγκρισμα!
mediagate.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ
Πονούν περισσότεροι οι κοκκινομάλλες; Αντιδρούν διαφορετικά στον πόνο όσοι έχουν κόκκινα μαλλιά, σε σύγκριση με τους καστανούς και τους μελαχρινούς; Για να απαντήσουν στο ερώτημα, οι ερευνητές του Southampton University Hospital επιστράτευσαν κοκκινομάλλες εθελόντριες και εθελοντές άνω των 30 ετών, τους υπέβαλαν σε αναισθησία και στη συνέχεια τους έκαναν ηλεκτρικά σοκ μικρής έντασης στον μηρό. Παράλληλα, υπέβαλαν στην ίδια δοκιμασία μια ομάδα ελέγχου από άνδρες και γυναίκες με καστανά και μαύρα μαλλιά. Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της αναμένονται σε μερικούς μήνες. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Louisville το 2002 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με κόκκινα μαλλιά χρειάζονταν 19% περισσότερο παυσίπονο συγκριτικά με τις μελαχρινές. Παράλληλα, το 2009 οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κοκκινομάλλες ήταν δυο φορές πιο πιθανό να αποφύγουν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο σε σύγκριση με τις μελαχρινές και τις καστανές γυναίκες. Επιπλ