2013-12-17 19:26:06
Φωτογραφία για Μακάρι να γινόμαστε...
του Κώστα Δημ. Χρονόπουλου

Η αναντιστοιχία λέξεων και εννοιών  είναι δεδομένη. Παρά πολλά και χαρακτηριστικά τα παραδείγματα. Θα ήθελα να σταθώ σήμερα στη λέξη: Οίκος Ανοχής, («Ο.Α») κοινώς Μπουρδέλο Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω γιατί, αδικαιολόγητα και άδικα, σημαίνει και: ανακατοσούρα /αναμπουμπούλα/διάλυση /μπάχαλο /Ελληνικό Κράτος (!).

Προφανώς αυτό συμβαίνει επειδή έτσι έχει επικρατήσει να λέγεται, ή γιατί δεν τα έχουν επισκεφτεί,  όσοι χρησιμοποιούν μεταφορικά τη λέξη, είτε δεν έχουν ενημερωθεί ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παλιότερα χρόνια οι συνθήκες των οίκων ανακούφισης δεν ήταν και οι ιδανικότερες. (Όπως και της κοινωνίας  άλλωστε).

Αυτό όμως αφορούσε στην καθαριότητα, τη θέρμανση , τις ανέσεις, και στην οργάνωση σε κάποιες περιπτώσεις.

Όμως υπήρχε η κα επικεφαλής, της οποίας το όνομα θύμιζε τον λατινοαμερικάνικο χορό : τσα –τσά.


Αλλά και οι αγαπητικοί /νταβαντζήδες που «καθάριζαν» για λογαριασμό των κοριτσιών και του καθιδρύματος.

Με τα χρόνια, η επιστήμη προχώρησε , η τεχνολογία βελτιώθηκε, η καθαριότητα επιβλήθηκε.

Αξιομνημόνευτη και η απουσία ασυλίας από τους «Ο.Α» (κάτι που ισχύει ακόμη στα Πανεπιστημιακά καθιδρύματα δυστυχώς!).

Επιπρόσθετα, οι προστάτες έγιναν καλύτεροι, επαρκέστεροι, περισσότερο εκπαιδευμένοι και οργανωμένοι. (Σ.Σ Μερικοί συνδικαλίζονται –όπως  κάθε αξιοπρεπής επαγγελματίας –και ανήκουν σε μαφίες /συνδικάτα προστασίας).

Κοντολογίς: με λίγη καλή θέληση, επιβεβλημένη αμεροληψία /αντικειμενικότητα, και επαρκή παρατηρητικότητα, αρκετοί οίκοι θα μπορούσαν και να αποτελέσουν …. παραδείγματα  προς μίμηση (!).

Καλοκουρτισμένα ελβετικά ρολόγια (!).

Κανείς δεν κάνει εκεί ο,τι θέλει. Ακολουθεί κανόνες. Διαφορετικά , πληρώνει βαρύ τίμημα./συνέπειες.

Επομένως είναι απολύτως άδικο να χρησιμοποιούνται οι «Ο.Α» ως παραδείγματα προς αποφυγή.

Είναι μάλιστα αστόχημα να γίνεται χρήση του όρου «Μπουρδέλο γίναμε» προκειμένου να περιγραφούν τα ανείπωτα χάλια, το ξεχαρβάλωμα, το μπάχαλο του (Φερόμενου ως) Κράτους μας.

Δεν θα μας μείωνε λοιπόν, αν προσπαθήσουμε να είμαστε σωστοί, δίκαιοι και ακριβολόγοι.

Υ.Γ Προσωπικά θα ευχόμουν αν οι εξουσιαστές μας εύρισκαν τον τρόπο να κάνουν τη διαλυμένη κρατική μας μηχανή να δουλέψει με την ίδια συνέπεια, αξιοπιστία, και  αποδοτικότητα όπως οι «Ο.Α».

Ηθικό δίδαγμα: Αντί  να λέμε «Μπουρδέλο γίναμε», να μάθουμε να λέμε –και να επιδιώκουμε : «Μπουρδέλο πρέπει να γίνουμε, αν θέλουμε να μπει τάξη επιτέλους και να αποκτήσουμε αξιοσέβαστη χώρα (Σ.Σ. Σε πρώτο βέβαια, στάδιο)..
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ