2013-12-23 09:37:06
Φωτογραφία για Υγεία: Πρώτη φορά πίεση; Μάθε τι πρέπει να κάνεις…
Γράφει ο Ρηγόπουλος Δημήτριος

Παθολόγος-Διαβητολόγος

Μέτρησες τη πίεση και την βρήκες υψηλή; Μην πανικοβάλλεσαι η πίεση... μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της ημέρας και κάποτε μπορεί να είναι υψηλότερη από τις φυσιολογικές τιμές. Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείς είναι αν τη στιγμή που την μέτρησες ήσουν χαλαρός και ήρεμος και δεν είχε προηγηθεί κάποια δραστηριότητα με ένταση.

Όταν καταβάλουμε κάποια προσπάθεια, όπως να ανεβούμε τα σκαλοπάτια, ή να χορέψουμε, ή να σηκώσουμε βαριά αντικείμενα, ανεβάζουμε και την πίεσή μας. Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Επίσης το ίδιο συμβαίνει όταν είμαστε αγχωμένοι ή όταν τσακωνόμαστε με άλλους. Η πίεση ανεβαίνει λόγω της αδρεναλίνης της έντασης.

Αυτό σημαίνει ότι στις παραπάνω περιπτώσεις δεν μετράμε την πίεση, γιατί είναι βέβαιο ότι θα είναι αυξημένη. Χρειάζεται να περάσουν αρκετά λεπτά για να έχουμε μια αξιόπιστη μέτρηση. Παρόλα αυτά αν την μέτρησες και η τιμή ήταν υψηλή, μια σωστή ενέργεια είναι να την ξαναμετρήσεις. Συνήθως η δεύτερη και η Τρίτη φορά δείχνουν χαμηλότερες τιμές, γιατί σπάει το άγχος της μέτρησης.


Το ίδιο πράγμα παθαίνουν αυτοί που μετρούν την πίεση στο ιατρείο. Εκεί η πίεση είναι πάντα υψηλότερη λόγω του άγχους. Μερικοί παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλές τιμές την στιγμή εκείνη και λέμε ότι έχουν την υπέρταση της άσπρης μπλούζας. Ακόμα και αυτοί λοιπόν δεν πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη εκείνη την τιμή μπροστά στο γιατρό, γιατί όταν πάνε στο σπίτι και μετρήσουν τη πίεση τους τότε την βρίσκουν πολύ χαμηλότερη. Βέβαια η υπέρταση της άσπρης μπλούζας είναι μια ένδειξη προδιάθεσης για κανονική αρτηριακή υπέρταση και έτσι θα πρέπει να βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Πριν πας λοιπόν στον γιατρό καλό είναι να καταγράψεις την πίεσή σου σε ένα χαρτί. Όλες οι μετρήσεις θα πρέπει να είναι σε στιγμές χαλαρές και όχι έντασης. Να έχεις μετρήσει δυο-τρεις φορές την πίεση κάθε φορά και να γράφεις τον μέσο όρο. Οι μετρήσεις θα πρέπει να είναι σε διάφορες ώρες τις ημέρας. Ο γιατρός με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να σου δώσει σωστές συμβουλές.

Εάν η πίεση είναι > 180/120 τότε μιλάμε για υπερτασική κρίση και άμεσα θα πρέπει να συμβουλευτείς γιατρό, ανεξάρτητα για ποιο λόγο ανέβηκε τόσο πολύ η πίεση. Θα χρειαστεί σίγουρα φαρμακευτική παρέμβαση.

Σε χαμηλότερες πιέσεις από 140/90 μέχρι

Πριν την έναρξη αγωγής και ιδιαίτερα σε νεότερες ηλικίες θα πρέπει να γίνεται διερεύνηση πρωτοπαθούς αιτίας στην υπέρταση, όπως κάποια ορμονική διαταραχή ή μια στένωση της νεφρικής αρτηρίας. Εάν βρεθεί κάποια αιτία που προκαλεί υπέρταση θα πρέπει πρώτα να θεραπευτεί η αιτία.

Αν θα χρειαστεί να πάρεις φάρμακο για την πίεση θα το κρίνει ο γιατρός. Η απόφασή του εξαρτάται από το:

αν έχεις πολύ υψηλές πιέσεις

Αν έχεις αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο

Αν έχεις αναπτύξει επιπλοκές σε άλλα όργανα από την πίεση, όπως καρδιά, μάτια, νεφρά, αγγεία κάτω άκρων, καρωτίδων.
smarthealth.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ