2012-04-15 10:54:12
Φωτογραφία για AΠΟΕΛ: Ταξίδι προς το… όνειρο!
Ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να κάνει όλη την Ευρώπη να… παραμιλάει, καθώς με αφετηρία την 13η Ioθλίου του 2011, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, όπου στις 4 Απριλίου του 2012, η ξέφρενη πορεία των παικτών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και των παικτών του ολοκληρώθηκε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Το Onsports σας παρουσιάζει την πορεία του ΑΠΟΕΛ προς το… όνειρο!

Αρχή στο παραμύθι του ΑΠΟΕΛ γίνεται από την Αλβανία, και τον δεύτερο προκριματικό του Champions League. Αντίπαλος για τον «Θρύλο», η Σκεντέρμπεϊ, η οποία δεν αποτέλεσε σοβαρό εμπόδιο για τους πρωταθλητές Κύπρου. Τα γκολ από Μοράις στο 52’ και Μαντούκα στο 56’ δίνουν τη νίκη στον ΑΠΟΕΛ και το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Στον επαναληπτικό στο «ΓΣΠ», ο ΑΠΟΕΛ δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα και με 4-0 πήρε και τυπικά την πρόκριση, με τους Σολάρι (59’), Αΐλτον (66’), Αντόρνο (80’) και Χαραλαμπίδη (86’) να διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα και τους πρωταθλητές Κύπρου να παίρνουν το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο.


3ος προκριματικός γύρος Champions League

Κανείς δεν περίμενε πως το 0-0 του πρώτου αγώνα με την Σλόβαν Μπρατισλάβας στις 26 Ιουλίου στο «ΓΣΠ», δεν θα αποτελούσε εμπόδιο για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι παρά την υπεροχή τους, δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία του Πουτνότσκι.

Στις 3 Αυγούστου, ο ΑΠΟΕΛ όμως έδειξε για ποιο λόγο είναι φτιαγμένος από μέταλλο! Στην Μπρατισλάβα, οι πρωταθλητές Κύπρου, όχι μόνο έμειναν όρθιοι απέναντι στη Σλόβαν, αλλά κατάφεραν να επιβληθούν με 2-0, με γκολ του Αΐλτον στο 57ο λεπτό και του Μαντούκα στις καθυστερήσεις.

Play Offs Champions League

Η πρώτη ήττα για τον ΑΠΟΕΛ ήταν γεγονός. Στις 17 Αυγούστου, ο ΑΠΟΕΛ χάνει με 1-0 από την πρωταθλήτρια Βίσλα Κρακοβίας, η οποία κόντρα στη ροή του αγώνα, κατάφερε να σκοράρει με τον Μαλέσκι, ωστόσο οι πρωταθλητές Κύπρου δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη Στο κατάμεστο «ΓΣΠ», στις 23 Αυγούστου, ο ΑΠΟΕΛ σε ένα παιχνίδι… θρίλερ, καταφέρνει να πάει το «χρυσό» εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Ο Μαντούκα στο 29’ έκανε το 1-0, με τον Αΐλτον να κάνει δυο τα τέρματα του «Θρύλου» στο 59ο λεπτό μέσα σε… πανδαιμόνιο! Ωστόσο, το γκολ του Γιλνκ στο 71’ «πάγωσε» το «ΓΣΠ, μετατρέποντας τα υπόλοιπα λεπτά σε θρίλερ. Τελικά ο Αΐλτον στο 87ο λεπτό με το δεύτερο προσωπικό του γκολ έκανε το τελικό 3-1, στέλνοντας τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ στα… ουράνια!

Οι όμιλοι του Champions League

Η κληρωτίδα δεν ήταν πολύ ευνοϊκή με τον ΑΠΟΕΛ, καθώς τον έστειλε στον ίδιο όμιλο με τις Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Πόρτο, δηλαδή ομάδες που έχουν κατακτήσει το Europa League την τελευταία τετραετία.

Πρώτο παιχνίδι για τους ομίλους ήταν αυτό με την Ζενίτ στις 13 Σεπτεμβρίου του 2011 στο «ΓΣΠ». Οι Ρώσοι κατάφεραν να προηγηθούν με τον Ζιριάνοφ στο 63ο λεπτό, ωστόσο ο Μαντούκα στο 73’ έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Πριν προλάβουν να καταλάβουν οι Ρώσοι τι έγινε, ο Αΐλτον στο 75’ χάρισε στον ΑΠΟΕΛ την νίκη και το τρίποντο.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο ΑΠΟΕΛ φιλοξενείται στο «Ντονμπάς Αρένα» από την Σαχτάρ Ντόνετσκ, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε δείξει πως είναι μια ομάδα η οποία στην έδρα της δεν… αστειεύεται! Ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε με τον Τρικόφσκι στο 61’, ωστόσο το γκολ του Ζάντσον στο 64’ ήταν εκείνο το οποίο στέρησε από τον ΑΠΟΕΛ ένα σπουδαίο διπλό, με το τελικό 1-1, να δίνει πολλές ελπίδες στο «Θρύλο».

Τα δύσκολα αρέσουν στους παίκτες του ΑΠΟΕΛ και η αναμέτρηση στη... φωλιά των «Δράκων», το «Ντραγκάο», ήταν αυτό που λέμε… Mission Impossible! Η Πόρτο προηγήθηκε με γκολ του Χουλκ στο 14ο λεπτό, ωστόσο ο Αΐλτον στο 20’ έκανε το 1-1, χαρίζοντας τον βαθμό της ισοπαλίας στους πρωταθλητές Κύπρου. Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Οκτωβρίου και ο δρόμος ήταν ακόμη μακρύς για τον ΑΠΟΕΛ…

Στο ασφυκτικά γεμάτο «ΓΣΠ», ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται την Πόρτο την 1η Νοεμβρίου. Ο Αΐλτον έκανε το 1-0 με πέναλτι στο 42ο λεπτό, ωστόσο με τον ίδιο τρόπο, ο Χουλκ έκανε το 1-1, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια αντίδρασης στον «Θρύλο». Ωστόσο ο Γκουστάβο Μαντούκα έκανε το 2-1 στις καθυστερήσεις, στέλνοντας τον ΑΠΟΕΛ στους 8 βαθμούς και στην επόμενη φάση του Champions League!

Μαθηματικά δεν είχε εξασφαλιστεί τίποτα, και έτσι η αναμέτρηση με την Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη στις 23 Νοεμβρίου ήταν ένας ακόμη τελικός για τους παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Ούρκο Πάρντο κράτησε την εστία του ανέπαφη με εκπληκτικές αποκρούσεις και έτσι το τελικό 0-0 έστειλε για πρώτη φορά τον ΑΠΟΕΛ στους «16» του Champions League!

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο ΑΠΟΕΛ γνώρισε την μοναδική του ήττα στους ομίλους, όντας αδιάφορος, από την Σαχτάρ Ντόνετσκ με 2-0.  Τα γκολ για τους Ουκρανούς σημείωσαν οι Αντριάνο στο 61’ και Ζελέζνεφ στο 77ο λεπτό.

Η φάση των «16»

Ο ΑΠΟΕΛ είχε μια σχετικά καλή κλήρωση, καθώς η Λιόν θα ήταν η αντίπαλος του. Στο «Ζερλάν», στις 14 Φεβρουαρίου του 2012, ο ΑΠΟΕΛ γνωρίζει την ήττα με 1-0, με τους Γάλλους να παίρνουν το προβάδισμα για την πρόκριση με γκολ του Λακαζέ στο 58ο λεπτό. Ωστόσο τα πράγματα ήταν ρευστά ενόψει της ρεβάνς της Κύπρου.

Στις 7 Μαρτίου ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται στο κατάμεστο «ΓΣΠ» τη Λιόν, η οποία βρίσκεται από νωρίς στο… καναβάτσο, μετά το γκολ του Μαντούκα στο 9’. Το σκορ δεν άλλαξε στην κανονική διάρκεια, αλλά ούτε στην παράταση και έτσι οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στην  διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Διονύσης Χιώτης ήταν η μορφή της αναμέτρησης, αποκρούοντας δυο πέναλτι με τον ΑΠΟΕΛ να πηγαίνει στα… προημιτελικά του Champions League!

Τα προημιτελικά απέναντι στη «Βασίλισσα της Ευρώπης»!

Η θεά τύχη γύρισε την πλάτη της στον ΑΠΟΕΛ, καθώς τον έστειλε αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη ομάδα της Ευρώπης, την Ρεάλ Μαδρίτης. Στις 27 Μαρτίου, το «ΓΣΠ» φόρεσε τα… καλά του για να υποδεχτεί τον Ζοζέ Μουρίνιο και τους παίκτες του. Ο ΑΠΟΕΛ κατέβαλλε υπερπροσπάθεια για να κρατήσει τους «μερένχες» μακριά από την εστία του Χιώτη, ωστόσο μετά το 0-1 του Μπενζεμά στο 74’ ο «Θρύλος» κατέρρευσε. Ο Κακά στο 82’ έκανε το 0-2 με τον Μπενζεμά να διαμορφώνει το τελικό 0-3 στις καθυστερήσεις.

Το τελευταίο μέρος του όμορφου ταξιδιού του ΑΠΟΕΛ, γράφτηκε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στις 4 Απριλίου. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του αποχαιρέτησαν το Champions League με ήττα 5-2 από τη Ρεάλ, την οποία όμως κοίταξαν στα μάτια!

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε το 1-0 στο 26’, ενώ ο Κακά στο 37ο λεπτό ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 2-0. Ο Μαντούκα μείωσε σε 2-1 για τον «Θρύλο» στο 67’, ωστόσο ο Ρονάλντο με το δεύτερο προσωπικό του γκολ έκανε το 3-1 στο 76’, με τον Καγιεχόν να κάνει στο 80’ το 4-1. Οι πρωταθλητές Κύπρου μείωσαν με τον Σολάρι στο 82ο λεπτό, ενώ ο Ντι Μαρία έκανε το στο 84’ το τελικό 5-2, βάζοντας τελεία στην ονειρεμένη πορεία του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος απέδειξε πως στο ποδόσφαιρο τα λεφτά δεν παίζουν στον αγωνιστικό χώρο…
onsports.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ