2013-12-25 03:28:06
Φωτογραφία για Τι θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες
Ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο συνεργάζονται για πέμπτη φορά σε μια ταινία που αποκαλύπτει τα βρόμικα κυκλώματα του νεοϋορκέζικου χρηματιστηρίου. Ο Μπεν Στίλερ πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης μιας μελαγχολικής κωμωδίας, βασισμένης σε ένα κλασικό πεζογράφημα. Και ο Κιάνου Ριβς επικεφαλής σαμουράϊ του 18ου αιώνα.

Ο λύκος της Γουόλ Στριτ *** ½

(The wolf of Wall Street)

Κοινωνική - Διάρκεια 180'

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε

Παίζουν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μάθιου ΜακΚόναχι, Τζόνα Χιλ, Μάργκο Ρόμπι, Τζον Φαβρό, Σπάικ Τζόνσι, Ζαν Ντιζαρντέν

Μας τα έχει ξαναπεί στα «Καλά παιδιά» και στο «Καζίνο», ο μεγάλος. Το «μεγάλος» χωρίς καμία ειρωνεία, γιατί το πελώριο σκηνοθετικό εκτόπισμα του Μάρτιν Σκορσέζε είναι αδιαμφισβήτητο, ακόμα και στις λιγότερο πετυχημένες δουλειές του, όπως αυτή.

Για να εξηγούμαστε: «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ» δεν είναι κανένα έλασσον ταινιάκι, γυρισμένο ανέμπνευστα και ρουτινιάρικα. Αντίθετα, εμφορείται από την πνοή, την ορμή και την ασυμβίβαστη ωμότητα που σφραγίζουν το έργο του σπουδαιότερου σύγχρονου Αμερικανού σκηνοθέτη, μαζί με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Όμως, θεματικά, είναι μια από τα ίδια.


Ένα παιδί από λαϊκή γειτονιά επινοεί μια ημιπαράνομη φόρμουλα για να βγάλει χρήμα με τη σέσουλα και τελικά βουλιάζει μέσα σε ένα λάκκο γεμάτο εκατοδόλαρα από όπου τον ανασύρει με χειροπέδες η αστυνομία. Εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι η ανάλαφρη διάθεση της ταινίας που βασίζεται σε αυτοβιογραφία του κεντρικού αντι- ήρωα. Tου Τζόρνταν Μπέλφορντ, αετονύχη χρηματιστή, πολυεκατομμυριούχου στα 26 του χρόνια, ιδιοκτήτη του γιοτ της Κοκό Σανέλ και συζύγου μιας ξανθιάς καλλονής, την οποία απατούσε με πόρνες των 300 δολαρίων.

Ο Σκορσέζε τον διακωμωδεί ανελέητα. Τον ξεβρακώνει στην κυριολεξία, εκθέτοντας τα γυμνά οπίσθια του -και συμπαραγωγού- Ντι Κάπριο από διάφορες γωνίες. Ιδιαίτερη έμφαση, σε σχέση με την εξαπάτηση των επενδυτών και το ξέπλυμα χρήματος, δίνεται στο οργιαστικό life style του «λύκου» και της αγέλης του. Βακχικές τελετές μέσα στο χρηματιστηριακό γραφείο, κατάχρηση κοκαϊνης και κουαλαλούντ σε καθημερινή βάση, αντικοινωνική συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους, ξεφτιλισμός μπροστά στην οικογένεια, απαξίωση όλων των αξιών, ο ρωμαϊκός όχλος ντυμένος με κοστούμια Αρμάνι των 2000 δολαρίων, εκτός ελέγχου και σε πλήρη διέγερση.

Κύριο αφροδισιακό τους, η χυδαία υπεροψία που φέρνουν το εύκολο χρήμα και η αίσθηση ότι εξουσιάζεις όλον τον κόσμο, κοροϊδεύοντάς τον. Πιο ανήθικοι από τους γκάνγκστερ -αυτοί τουλάχιστον σέβονται τον ιδιότυπο κώδικα τιμής τους- ο άνθρωπος με το άγγιγμα του Μίδα και τα «παλληκάρια» του, μολύνουν όποιον βρίσκουν στο πέρασμά τους.

Ο Σκορσέζε γελάει στα μούτρα τους με γέλιο πικρό, ακυρώνοντας με σαρκαστικές ανατροπές τη δραματική δυναμική κάποιων κορυφαίων σκηνών, όμως παράλληλα υπογραμμίζει ότι απλώς ακολούθησαν την παράδοση της χρηματιστηριακής διαφθοράς. Στόχος του δεν είναι το ηθικό δίδαγμα αλλά η απεικόνιση ενός ανεξέλεγκτου τρόπου ζωής, με μια ανάλογη κινηματογραφική γραφή. Φρενήρης, σκληρή και ακραία, απόλυτα πιστή με το θέμα της, η αφήγηση.

Οργιάζει ο Μπέλφορντ σαν σούπερ ροκ σταρ με γυναίκες και ναρκωτικά, οργιάζει ο σκηνοθέτης με την αεικίνητη κάμερα, το ξέφρενο μοντάζ και το εκκωφαντικό soundtrack. Μέσα στην υπερβολή και οι δύο. Αχαλίνωτος ηδονιστής ο λαμόγιος χρηματιστής, παράφορος εραστής του σινεμά ο Σκορσέζε, διατηρεί το κρεσέντο από την πρώτη σκηνή ως το τέλος. Το γκάζι στο τέρμα επί τρεις ώρες δημιουργεί ένταση συναρπαστική και εξουθενωτική. Απόλυτη συμφωνία περιεχομένου και μορφής, να το επίτευγμα αυτής της ταινίας. «Αφηνιασμένη» και η ερμηνεία του Ντι Κάπριο που υποδύεται με τσογλανίστικη χάρη τον αδίστακτο μεγιστάνα, κάνοντας τον Γκάτσμπι να μοιάζει με αγγελούδι.

Η κρυφή ζωή του Γουόλτερ Μίτι ** ½

(The secret life of Walter Mitty)

Κωμωδία- Διάρκεια 114'

Σκηνοθεσία: Μπεν Στίλερ

Παίζουν: Μπεν Στίλερ, Κρίστεν Γουίγκ, Σον Πεν, Άνταμ Σκοτ, Σίρλεϊ Μακλέιν

Κωμωδία και δράμα στην ίδια συσκευασία είναι το δύσκολο εγχείρημα που ανέλαβε αυτή τη φορά ο Μπεν Στίλερ, ως σκηνοθέτης και ηθοποιός. Δεύτερη δυσκολία, η ανάπτυξη και μεταφορά σε σύγχρονη εποχή του κλασικού ολιγοσέλιδου διηγήματος του Τζέιμς Θέρμπερ.

Το σενάριο φέρνει τον ονειροπόλο ήρωα στο σημερινό Μανχάταν. Ο Γουόλτερ Μπίτι, υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος του περιοδικού LIFE, πηγαινοέρχεται σε ένα φαντασιακό κόσμο, όπου πετυχαίνει άθλους, ενώ στην πραγματικότητα φοβάται να αντιμετωπίσει τα καινούργια αφεντικά και να εξομολογηθεί τον έρωτά του σε μια συνάδελφό του. Η αναζήτηση ενός χαμένου αρνητικού που προορίζεται για εξώφυλλο του επόμενου τεύχους τον βγάζει από το όνειρο και τον στέλνει διαδοχικά στην Γροιλανδία, την Ισλανδία και τα Ιμαλάϊα. Εκεί, ο Γουόλτερ θα βιώσει απίστευτες περιπέτειες και θα ανακαλύψει το νόημα της ζωής στη δράση.

Την ψυχολογική του μεταμόρφωση αποδίδει απολαυστικά ο Στίλερ, που όπως όλοι οι σπουδαίοι κωμικοί διαθέτει και μια δραματική πλευρά. Σαν σκηνοθέτης όμως δείχνει αμηχανία, ξοδεύοντας τον φιλμικό του χρόνο σε άσκοπες περιπλανήσεις και σε σκηνές-βιντεοκλίπ με γνωστά τραγούδια σε νέα εκτέλεση. Δεν τον βοηθούν καθόλου το ισχνό σενάριο, που «ξεχειλώνει» τις πλοκές αντί να τις απλώνει, ούτε η υπερβολική κομψότητα που αφαιρεί την αψύτητα από το χιούμορ.

47 Ronin (και σε 3D)

Περιπέτεια - Διάρκεια 118'

Σκηνοθεσία: Καρλ Ρινς

Παίζουν: Κιάνου Ριβς, Χιρογιούκι Σανάντα, Ρίνκο Κικούτσι

Στην Ιαπωνία του 18ου αιώνα, ένας απόκληρος με υπερφυσικές δυνάμεις συμμαχεί με 47 πολεμιστές χωρίς αρχηγό κατά του σφετεριστή του θρόνου. Στις άγριες συγκρούσεις που ακολουθούν, θα έχουν απέναντί τους έναν υπεράριθμο εχθρό και απόκοσμα πλάσματα. Ο θρύλος των 47 Ronin είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ιαπωνία, με τις τράπεζες και τα σχολεία να παραμένουν κλειστά την επέτειο της αυτοθυσίας των σαμουράι.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ