2013-12-25 04:08:05
Φωτογραφία για Σε επιφυλακή για την αιθαλομίχλη
Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια-μετά τις υψηλές συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στην πόλη-αποφάσισε να πάρει ο αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων τις πρωινές ώρες, για τα Χριστούγεννα και τις 26 Δεκεμβρίου.

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα μέχρι και το μεσημέρι της 27ης Δεκεμβρίου, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση−δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.


Αλλά και για τον γενικό πληθυσμό προτείνεται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός της παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Συνιστάται η διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης υπάρχει σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC, για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας,

Απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων και οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.

Διακόπτεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας, όπως τα νοσοκομεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Τέλος, συνιστάται η εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού - φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.α.).

Σημειώνεται ότι βάσει της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η παροχή ρεύματος θα είναι δωρεάν για τις διπλάσιες μέρες από την ισχύ των έκτακτων μέτρων, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το νέο Mercedes compact SUV City-G
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το νέο Mercedes compact SUV City-G
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ