2012-04-15 12:02:03
Φωτογραφία για Ένας Στάλιν που προκαλεί από το... εξώφυλλο
Μια πρωτοφανής διαμάχη για τον σοβιετικό ηγέτη ξεκίνησε με αφορμή τον τρόπο που εικονογραφήθηκε σε παιδικό βιβλίο...Μια σειρά σχολικών εκδόσεων που έχει στο εξώφυλλο το πορτρέτο του Ιωσήφ Στάλιν έχει προκαλέσει διαμάχη εδώ και μία εβδομάδα περίπου. Πολλοί κριτικάρουν την έκδοση για την επιλογή και την εικονογράφηση του Στάλιν, λέγοντας ότι «ο άνθρωπος που κατηγορείται για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων επί Σοβιετικής Ένωσης δεν θα έπρεπε να εικονογραφείτε με θετικό τρόπο», όπως σημειώνουν.

Οι εκδότες αρνήθηκαν να αποσύρουν το βιβλίο, το οποίο εντάσσεται στη σειρά για τους «διάσημους Ρώσους», όπως ονομάζεται.

Ο Αρτίον Μπίλαν, υπεύθυνος της σειράς, είπε στο Associated Press ότι ο Στάλιν άξιζε να συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη σειρά. «Αν κάνουμε μια σειρά για τους σημαντικότερους Ρώσους θα έπρεπε να τον εξαφανίσουμε από τον 20ο αιώνα;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Τα βιβλία έχουν επίσης δεχτεί κριτική και από κυβερνητική επιτροπή. «Όταν τα παιδιά βλέπουν μια όμορφη εικόνα με έναν γοητευτικό ηγέτη με μουστάκι, όπως αυτή του Στάλιν, τον αντιλαμβάνονται ως ήρωα», σημειώνει από την πλευρά του ο ιστορικός Νικολάι Σβανίτζε.

Κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνει τελικά με τις συγκεκριμένες εκδόσεις, πάντως όπως φαίνεται, ο Ιωσήφ Στάλιν συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις, μετά το πέρας της κομμουνιστικής περιόδου στη Ρωσία, ακόμη και για ένα εξώφυλλο. planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ