2012-04-15 13:28:04
Φωτογραφία για Τα φτωχικά γενέθλια της Disneyland
Στη δίνη της οικονομικής κρίσης έπεσε και ο Μίκυ Μάους, ήρωας - σύμβολο της Disneyland του Παρισιού, ο οποίος γιόρτασε φτωχικά την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του δημοφιλούς θεματικού πάρκου αφού έξοδα και χρέη απειλούν τη βιωσιμότητά της επιχείρησης Τι κι αν ο αριθμός των επισκεπτών της ετησίως (15,7 εκατ.) είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο των επισκεπτών στο Λούβρο ή  στον Πύργο του Αϊφελ, τι κι αν πρέπει κανείς να πληρώσει τουλάχιστον 60€ για να ξανανιώσει παιδί στο πάρκο των 5.000 στρεμμάτων, η Disneyland του Παρισιού γιόρτασε τα εικοστά της γενέθλια με 1,9 δισ. € χρέος.

Οι εορτασμοί για τα γενέθλια των 20 ετών, με παρουσιαστές τον ποδοσφαιριστή Ζινεντίν Ζιντάν και την ηθοποιό Σάλμα Χάγιεκ, ήταν ιδιαίτερα λιτοί και δεν συνοδεύτηκαν από τα εγκαίνια καινούργιας ατραξιόν, όπως συνέβαινε σε κάθε προηγούμενη επέτειο.

Τον περασμένο χρόνο το θεματικό πάρκο σημείωσε απώλειες 55,6 εκατ. € και τα χρέη σκαρφάλωσαν στα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα και ο διευθύνων σύμβουλος παραδέχθηκε ότι θα χρειαστούν 12 χρόνια για να τα αποπληρώσει.


Το δημοφιλές πάρκο φαίνεται να έχει πέσει θύμα της επιτυχίας του, αφού η τεράστια αύξηση του αριθμού των επισκεπτών του με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον τον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη, είχε το κόστος της.

Τα τελευταία χρόνια οι απώλειες έφτασαν τα 212 εκατ. € και η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 50% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι τα οικονομικά της είναι τόσο άσχημα που μπορεί να μην έχει ποτέ κέρδος.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επισκεψιμότητα εν μέσω κρίσης η Disneyland προσφέρει εκπτώσεις έως και 50%, ωστόσο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά μόλις 23 εκατομμύρια € τον περασμένο χρόνο.

"Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι θα είναι υπερβολικά επιτυχημένη", είχε προβλέψει πριν από 20 χρόνια ο τότε πρόεδρος, Ρόμπερτ Φιτζπάτρικ. planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Pippa… μιας άλλης εποχής
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Pippa… μιας άλλης εποχής
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ