2013-12-26 19:46:07
Φωτογραφία για Tι απαντά καθηγητής της Χημείας για τα αναψυκτικά με υδροχλωρικό οξύ
Πανικός έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες μετά την προκήρυξη οργάνωσης σχετικά με «χτύπημα» στην εταιρία παρασκευής αναψυκτικών. 

Μάλιστα η συγκεκριμένη προκήρυξη ανέφερε πως ….

έχει δηλητηριάσει μέρος αναψυκτικων με υδροχλωρικό οξύ. Σήμερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Χημείας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης μιλώντας στο Βήμα, αναφέρει τι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό και τι θα μπορούσε να κάνει ο καταναλωτής προκειμένου να προστατευθεί.

Αναλυτικότερα ο κ.Αλμπάνης αναφέρει πως η κατάποση υδροχλωρικού οξέως μπορεί βέβαια να προκαλέσει σημαντικά εγκαύματα σε όλο γαστρεντερικό σύστημα (οισοφάγο, στομάχι και έντερο), παρόλα αυτά όμως η βλάβη εξαρτάται από την ποσότητα υδροχλωρικού οξέως που θα καταναλώσει κάποιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως είναι δύσκολο να καταπιεί κάποιος μεγάλες ποσότητες. «Το υδροχλωρικό οξύ καίει τόσο πολύ ώστε δεν μπορεί κάποιος να συνεχίσει να πίνει μεγάλες ποσότητες», λέει ο κ. Αλμπάνης επισημαίνοντας όμως πως σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο. Θα πρέπει να γίνει πλύση στομάχου και αραίωση με υγρά αλκαλικού περιεχομένου και φυσικά χειρουργική επέμβαση στα σημεία που έχουν υποστεί βλάβες.


Τέλος, ο κ. Αλμπάνης, συμβουλεύει τους καταναλωτές, πριν καταναλώσουν ένα μπουκάλι, να δοκιμάζουν πρώτα τη γεύση πίνοντας μια μικρή γουλιά. «Σε περίπτωση που η γεύση διαφοροποιείται ή κάτι τους προβληματίζει θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ ή στο Γενικό Χημείο του Κράτους», τονίζει ο καθηγητής.

http://www.trelokouneli.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ