2013-12-26 20:59:06
Φωτογραφία για Ο στρατηγός Κόσγκροβ επόμενος ανώτατος άρχοντας της Αυστραλίας
Ο στρατηγός Πίτερ Κόσγκροβ, πρώην επικεφαλής των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, αναμένεται να είναι ο επόμενος ανώτατος άρχοντας της Αυστραλίας.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Τόνι 'Αμποτ επέλεξε τον στρατηγό Κόσγκροβ για να αντικαταστήσει τη σημερινή Γενική Κυβερνήτη της χώρας, Κουέντιν Μπράϊς, όταν θα λήξει η θητεία της σε λίγους μήνες.

Απομένει, βεβαίως, η (τυπική) έγκριση της απόφασης και το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο στρατηγός Κόσγκροβ, υπήρξε βετεράνος του Βιετνάμ, επικεφαλής των αυστραλιανών δυνάμεων που στάλθηκαν στο ανατολικό Τιμόρ και τώρα είναι πρύτανης του Αυστραλιανού Καθολικού Πανεπιστημίου.

Θα είναι δε ο ανώτατος άρχοντας τη χώρας το 2015 που η Αυστραλία θα εορτάσει την εκατοστή επέτειο της Καλλίπολης στην οποία δίνει ξέχωρη σημασία αφού κρίνεται ότι η επέτειος αυτή «σημάδεψε» τη δημιουργία «αυστραλιανής συνείδησης».

Η επίσημη ανακοίνωση για τον διορισμό του στρατηγού Κόσγκροβ στη θέση του Γενικού Κυβερνήτη αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο μήνα.


Αξίζει να σημειωθεί πως στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2015, με επίκεντρο την Τουρκία, για την απόβαση στην Καλλίπολη, καταβάλλονται προσπάθειες να συμπεριληφθεί και η Λήμνος.

Εξάλλου μνημείο προς τιμή των κατοίκων της Λήμνου και των Αυστραλών νοσοκόμων που υπηρέτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ANZAC στην Καλλίπολη το 1915, θα στηθεί στη Μελβούρνη.

Το άγαλμα θα φιλοτεχνηθεί από το διακεκριμένο γλύπτη Peter Corlett και ήδη συγκεντρώνονται χρήματα για το μνημείο που θα υπενθυμίζει μόνιμα τη μεγάλη σε σημασία συνεισφορά της Λήμνου και της Ελλάδας στην εκστρατεία των Αυστραλών στην Καλλίπολη, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη δράση των ANZAC.

Επίσης ο συνθέτης Τάσος Ιωαννίδης ετοιμάζει μια σύγχρονη όπερα για την επέτειο η οποία θα ανέβει στη Λήμνο, την Αθήνα, την Καλλίπολη και την Αυστραλία.

Για τον εορτασμό των 100 χρόνων θα διοργανωθούν μεγάλες εκδηλώσεις στην Αυστραλία, την Καλλίπολη στην Τουρκία, αλλά και τη Λήμνο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αυστραλιανών Μ.Μ.Ε., ο ρόλος της Λήμνου στη μεγάλη εκστρατεία της Καλλίπολης δεν έχει αναγνωριστεί όσο πρέπει και με την ευκαιρία των εορτασμών από τα 100 χρόνια της επετείου, ομογενείς πολιτικοί καταβάλλουν προσπάθειες να αναδειχθεί η συμβολή του νησιού και των Ελλήνων, αλλά και ο στρατηγικός ρόλος της Λήμνου, όπου στρατοπέδευσαν οι Αυστραλοί πριν επιχειρήσουν τη μοιραία απόβασή τους στα Δαρδανέλια. Η Λήμνος χρησιμοποιήθηκε, ακόμα, για το σχεδιασμό της εκστρατείας, αλλά και για τη νοσηλεία των τραυματιών, ενώ στο νησί έχουν ταφεί πολλοί Αυστραλοί, θύματα του πολέμου.

Στη Λήμνο, οι Αυστραλοί έφτασαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τού 1915, μια πρώτη δύναμη από 3.200 άνδρες, και ακολούθησαν τον Αύγουστο κι άλλοι. Από τις 25 Απριλίου έως το Νοέμβριο πραγματοποίησαν δεκάδες απόπειρες απόβασης στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

Μεταξύ των στρατιωτών των ΑΝΖΑC, υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες, οι οποίοι είναι θαμμένοι σε στρατιωτικά νεκροταφεία στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

Οι τραυματίες νοσηλεύονταν στη Λήμνο, σε νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στο χωριό Σαρπί, καθώς και σε πλοία. Περίπου 4.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες νοσηλεύθηκαν στη Λήμνο με τη συνδρομή 96 Αυστραλών νοσοκόμων. Όμως, πολλοί πέθαναν και θάφτηκαν σε δύο συμμαχικά νεκροταφεία στη Λήμνο, στο Πορτιανού και στο Μούδρο. Συνολικά στη Λήμνο είναι θαμμένοι 148 Αυστραλοί.
onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Pencil Camera HD: AppStore free
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Pencil Camera HD: AppStore free
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ