2014-01-09 20:11:27
Φωτογραφία για Του ενός ευρώ οι... συνταγές
ΣΕ 66 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Είναι απαράδεκτο ηθικά και οικονομικά να επιβάλλονται τέτοια μέτρα, τα οποία μπορεί να στοιχίσουν ζωές στο κοινωνικό σύνολο

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ΕΝΕΤ

Αφού δεν του βγήκε το σενάριο των «25 ευρώ» μετά το άδειασμα Μαξίμου, ο Αδωνις Γεωργιάδης ρίχνει πλέον όλο το βάρος του στο άλλο χαράτσι, αυτό του ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων. Ενα μέτρο από το οποίο τελικά στοχεύει να εισπράξει παραπάνω από ό,τι από το χαράτσι των 25 ευρώ, καθώς με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς θα γίνει ετήσια αφαίμαξη από τους ασθενείς από 60 έως και 66 εκατ. ευρώ.

Οι ασθενείς, που έχουν μετατραπεί πια σε αιμοδότες του συστήματος Υγείας, άρχισαν να πληρώνουν από χθες το 1 ευρώ ανά συνταγή, η οποία περιλαμβάνει έως τρία φάρμακα.

Και από το μέτρο, από το οποίο εξαιρούνται μόνο οι πολύ βαριά πάσχοντες και όσοι έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα (έχουν απομείνει ελάχιστοι), τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ θα γεμίσουν με εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του χρόνου.


Ειδικότερα, με βάση τους υπολογισμούς κάθε μήνα εκδίδονται κατά μέσο όρο 5 με 5,5 εκατ. συνταγές σε όλη τη χώρα.

Σε περίπτωση που διατηρηθεί ο μέσος όρος των 5 εκατ. συνταγών το μήνα, οι εισπράξεις θα φθάσουν τα 60 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014. Αν οι συνταγές φθάσουν τα 5,5 εκατ. το μήνα τότε το ποσό θα αγγίξει τα 66 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι οι 6 εκατ. συνταγές το μήνα θεωρούνται κόκκινο πανί για τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας και την περασμένη χρονιά είχαν ληφθεί μέτρα μέσω των φαρμακοβιομηχανιών (claw back και rebate) για τους μήνες που είχε ξεπεραστεί η δαπάνη και οι συνταγές είχαν φθάσει τα 6 εκατ.

Πάντως με το νέο χαράτσι το οποίο εισπράττεται από τα φαρμακεία, παρά τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, ο Αδωνις Γεωργιάδης στοχεύει στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ωστόσο είναι αμφίβολο πόσο μπορεί να περιορίσει κανείς τις πραγματικές του ανάγκες σε φάρμακα με το 1 ευρώ. Εξάλλου όποιος έχει ανάγκη τη φαρμακευτική αγωγή θέλοντας και μη θα προμηθευτεί τα απαραίτητα σκευάσματα και θα πληρώσει από την τσέπη του.

Και να σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν ασφαλισμένοι που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα πολλά χρόνια νοσήματα και μπορεί να χρειαστούν και πάνω από μία συνταγή το μήνα, δηλαδή τρία φάρμακα.

Πάντως την απόσυρση του μέτρου ζητούν σχεδόν όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, που μιλούν για άλλη μία επιβάρυνση στους Ελληνες ασθενείς που πλήττονται από τα χαράτσια.

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, σε μια εποχή των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών και του αυξανόμενου ρυθμού των αστέγων και των απόρων, είναι απαράδεκτο ηθικά και οικονομικά να επιβάλλονται τέτοια μέτρα, τα οποία μπορεί να στοιχίσουν ζωές στο κοινωνικό σύνολο.

»Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε προτείνει την επιβολή πρόσθετου τέλους για καπνό, οινόπνευμα, ρυπογόνες βιομηχανίες κ.λπ., προκειμένου να στηριχτεί η περίθαλψη συνολικά, τη στιγμή που μειώνεται η κρατική επιχορήγηση και οι εισφορές των ασφαλισμένων ελαττώνονται δραματικά».

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, αντιδρώντας τόσο στην υποχρέωση να εισπράττουν το ένα ευρώ από τους ασφαλισμένους αλλά και με αφορμή το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων εις βάρος των φαρμακείων, αναμένεται να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τις οποίες θα προσδιορίσουν το Σάββατο σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων του κλάδου. Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης: «Διαλύουν την Υγεία, διαλύουν και τα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί λένε όχι στον εξευτελισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης, λένε όχι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Οι φαρμακοποιοί δεν θα μείνουν αδρανείς. Εχουν δείξει ότι ξέρουν να μάχονται μαζί με την κοινωνία, μαζί με τους ασφαλισμένους».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ