2012-04-16 18:18:28
Φωτογραφία για Σουδάν: «Εχθρός» η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν
Το κοινοβούλιο της χώρας χαρακτήρισε «εχθρό» την κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν.

Το Κοινοβούλιο του Σουδάν υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα ένα ψήφισμα με το οποίο κηρύσσεται «εχθρός» η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν, μετά την κατάληψη της μεθοριακής περιοχής Χέγκλιγκ από το στρατό της νεοσύστατης χώρας.

«Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν είναι εχθρική και όλοι οι κρατικοί οργανισμοί πρέπει να την αντιμετωπίζουν με βάση αυτήν την αρχή», τονίζεται στο ψήφισμα.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Άχμεντ Ιμπραίμ Ελ-Τάχιρ ζήτησε την ανατροπή του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SPLM), των πρώην ανταρτών που κυβερνούν πλέον το Νότιο Σουδάν, μια χώρα που απέκτησε την ανεξαρτησία της τον Ιούλιο του 2011, μετά τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο (1983-2005). «Ανακοινώνουμε ότι θα πολεμήσουμε το SPLM μέχρι να θέσουμε τέλος στην διακυβέρνησή του στο Νότιο Σουδάν. Θα συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να το πετύχουμε», είπε.


Οι σχέσεις μεταξύ Χαρτούμ και Τζούμπα παραμένουν τεταμένες καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να λύσουν με διπλωματικά μέσα τα ζητήματα που τις φέρνουν σε αντιπαράθεση: το χάραγμα των συνόρων, το μοίρασμα των πετρελαϊκών εσόδων και το καθεστώς της μεθοριακής επαρχίας Αμπιέι. Αφού αλληλοκατηγορήθηκαν ότι στηρίζουν η μία τους αντάρτες που δρουν στο έδαφος της άλλης, οι στρατοί τους συγκρούστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου, όταν άνδρες του Νότιου Σουδάν διείσδυσαν στην περιοχή Χέγκλιγκ όπου βρίσκονται τα μισά πετρελαϊκά κοιτάσματα του Σουδάν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς στις 10 Απριλίου ο στρατός του Νοτίου Σουδάν έθεσε το Χέγκλιγκ υπό τον έλεγχό του.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και την αντεπίθεση από την πλευρά του Σουδάν, η Τζούμπα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της δεν θα αποχωρήσουν από το Χέγκλιγκ παρά μόνο αν το Χαρτούμ σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο έδαφος του Νότιου Σουδάν και ο στρατός του αποχωρήσει από τη γειτονική επαρχία Αμπιέι.

Την Πέμπτη, οι πρόεδροι των δύο χωρών αλληλοκατηγορήθηκαν ότι επιδιώκουν τον πόλεμο. Χθες Κυριακή η σουδανική αεροπορία βομβάρδισε ένα στρατόπεδο κυανόκρανων κοντά στα σύνορα, στο έδαφος του Νότιου Σουδάν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεν υπήρξαν θύματα, όμως αξιωματούχος του Νότιου Σουδάν υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν 7 άμαχοι και άλλοι 14 τραυματίστηκαν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ