2014-01-13 14:17:08
Φωτογραφία για Διώξτε τους λεκέδες από τα ρούχα
Επίμονοι, δύσκολοι, εκνευριστικοί. Λεκέδες έχουν «γαντζωθεί» στα ρούχα σας και δε λένε να φύγουν; Αν κάποτε οι λέξεις κρασί, αίμα, λάδι σας θύμιζαν έναν εφιάλτη, ήρθε η στιγμή να τον αντιμετωπίσετε.

Απλές πρακτικές συμβουλές απομάκρυνσης είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε Ιδρώτας

Αν στίγματα ιδρώτα έχουν μείνει στα ρούχα σας, τότε ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι να τα τρίψετε με μείγμα αραιωμένου ξιδιού ή αραιωμένου λεμονιού σε νερό.

Παγωτό

Για λεκέ από παγωτό, ξεκινήστε να μουλιάζετε το ρούχο σε διάλυμα υγρού απορρυπαντικού και στη συνέχεια σε διάλυμα αμμωνίας και ξυδιού.

Μούχλα

Για να αντιμετωπίσετε τη μούχλα στα ρούχα, μουλιάστε τα λευκά (βαμβακερά) σε διάλυμα χλωρίνης για 10 λεπτά. Πλύνετε λευκά ή χρωματιστά στην υψηλότερη επιτρεπτή θερμοκρασία.

Λάσπη

Περιμένετε να στεγνώσει . Βουρτσίστε το ρούχο και πλύνετε το στην πιο υψηλή επιτρεπόμενη θερμοκρασία.


Σάλτσα ντομάτας

Μουλιάστε μέσα σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης (1:1) για μία ώρα. Μετά πλύνετε τα κανονικά.

Κρασί

Αντιμετωπίστε το λεκέ όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μη ρίξετε ζεστό νερό, θα το κάνει ανεξίτηλο. Σκεπάστε το με αλάτι και αφαιρέστε το με υγρό πανί. Αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα σε κρύο νερό. Μετά πλύνετε το κανονικά.

Λάδι ή λίπη

Βρέξτε με λίγη βενζίνη και μετά ρίξτε ταλκ. Βουρτσίστε το και πλύνετε το κανονικά. Αν το ύφασμα δεν πλένεται τότε απλώς βουρτσίστε καλά, αφού απορροφηθεί το λάδι από τη ταλκ.

Γράσα

Καλύψτε το λεκέ με ταλκ, αφήστε 3 λεπτά και βουρτσίστε πολύ καλά. Πλύνετε το ρούχο στη πιο δυνατή επιτρεπόμενη θερμοκρασία .

Κερί

Ξύστε το κερί που έμεινε στην επιφάνεια του υφάσματος. Βάλτε το ύφασμα ανάμεσα σε δύο κομμάτια από χαρτί κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα. Σιδερώστε μέχρι να λιώσει το κερί και απορροφηθεί από το χαρτί. Μετά τρίψτε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη και πλύνετε το κανονικά.

Μπογιά

Αν ο λεκές έγινε από ακρυλική μπογιά σκεπάστε τον αμέσως με στυπόχαρτο, το οποίο θα βρέξετε με άφθονο υγρό πιάτων. Αφήστε το για λίγο και μετά πλύνετε το κανονικά. Αν πρόκειται για λαδομπογιά, τρίψτε το σημείο με λίγο νέφτι μουλιάστε το ύφασμα σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και πλύνετε το κανονικά.

Τσίχλα

Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα. Στη συνέχεια θα είναι εύκολο να ξεκολλήστε τα κομματάκια της που θα σπάσουν σα γυαλί.

Γρασίδι

Τρίψτε μαλακά με άσπρο οινόπνευμα. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και πλύνετε το κανονικά.

Ούρα

Ξεπλύνετε πολύ καλά με κρύο νερό και πλύνετε αμέσως κανονικά. Αν ο λεκές έχει ήδη στεγνώσει , μουλιάστε το ρούχο σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετε κανονικά. Για επίμονους λεκέδες μουλιάστε το σε λίγο οξυζενέ.

Κόλλα

Αν η κόλλα είναι διάφανη, τρίψτε το λεκέ με λίγο ασετόν ή με ειδικό διαλυτικό για συνθετικές μπογές. Αν είναι λευκή και παχύρευστη, πλύνετε το ύφασμα σε κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με ένα μείγμα νερού και αμμωνίας.

Κραγιόν

Τρίψτε το λεκέ με άσπρο οινόπνευμα και βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό. Πλύνετε το ρούχο κανονικά προσθέτοντας λίγες σταγόνες αμμωνίας στο νερό, αν το βρίσκετε απαραίτητο.

Μελάνι

Μουλιάστε το ρούχο σε γάλα και έπειτα ξεπλύνετέ το με λεμόνι.

Αίμα

Αν το ύφασμα είναι λευκό, βουτήξτε το σε κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ σε αραιωμένο (με νερό) οξυζενέ. Αφήστε το ύφασμα να μουλιάσει για λίγη ώρα σε νερό με χλωρίνη και μετά πλύνετε κανονικά. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό ή ευαίσθητο καλύψτε το λεκέ με ένα μείγμα που θα φτιάξετε από αλεύρι και νερό. Αφήστε τη πάστα να στεγνώσει, βουρτσίστε το σημείο και πλύνετε κανονικά το ύφασμα. Για τα μάλλινα τρίψτε το λεκέ με ασπιρίνη διαλυμένη σε λίγο νερό και μετά πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του ρούχου.

Καφές

Μην το αφήσετε να στεγνώσει. Πλύνετε τον αμέσως με χλιαρό νερό και λευκαντικό απορρυπαντικό. Αν το ύφασμα είναι άσπρο τότε μπορείτε να βρέξετε το λεκέ με οξυζενέ και μετά να το ξεπλύνετε πολύ καλά. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό αφήστε το να μουλιάσει σε κρύο νερό με λίγη αμμωνία .

flowmagazine.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ