2012-04-16 20:11:03
Φωτογραφία για Το ξεπροβόδισμα της Παναγίας...
Κάθε χρόνο σε ένα χωριό των Τρικάλων την Ιστορική Οιχαλία όπου σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλέα Ευρίπου λαμβάνει χώρα το ξεπροβόδισμα της Παναγιάς.

Όλο το χωριό την δεύτερη ημέρα του Πάσχα μετά την πρωινή λειτουργία οι κάτοικοι και προσκυνητές περιφέρει την εικόνα της Παναγιάς περιμετρικά του χωριού εν πομπή ψέλνοντας το Χριστός Ανέστη μετά από αρκετή ώρα επιστρέφει την εικόνα στην Εκκλησία και την αποχαιρετά! ΤΟ ΞΕΠΡΟΒΟΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ !

Εν συνεχεία με όλες τις προβλεπόμενες τιμές και πάλι εν πομπή η εικόνα φτάνει στην έξοδο του χωριού όπου σε συγκεκριμένο εικονοστάσι γίνεται η παράδοση της εικόνας στους εκπρόσωπους και στον Ιερέα του διπλανού χωριού του δημοτικού διαμερίσματος Αχλαδοχωρίου!

Κατά την περιφορά της εικόνας η Παναγιά μεταφέρετε από κατοίκους του χωριού από ώμο σε ώμο αναπαριστώντας την μεταφορά της από τους κυνηγούς που όταν βρέθηκε η εικόνα την μετέφεραν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον !


Η εικόνα θα παραμείνει στο Αχλαδοχώρι μέχρι την 14 Αυγούστου όπου πάλι με το ίδιο τρόπο μεταφέρεται απο το Αχλαδοχώρι στην Οιχαλία.

Η Παράδοση λέει ότι η εικόνα βρέθηκε απο 12 κυνηγούς οι οποίοι καταγόταν απο τα δύο χωριά και σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα παραμένει 8 μήνες στην Οιχαλία σύμφωνα με τον αριθμό των κυνηγών και 4 μήνες στο Αχλαδοχώρι.

Κατά την παράδοση της Εικόνας οι γυναίκες της Οιχαλίας παρά την πίκρα τους για τον αποχωρισμό της Παναγιάς στήνουν τρανό χορό χωρίς όργανα στο σημείο του αποχαιρετισμού.

Η Εικόνα ειναι αντίγραφο της πραγματικής του Ευαγγελιστού Λουκά η οποία Εκλάπη πριν μερικά χρόνια απο ιερόσυλους.

Το χαρακτηριστικό της είναι οτι Εικόνα φέρει γυναικείο φόρεμα χωρίς ποτέ να λάβω μια σωστή απάντηση!

Μοναδική παραφωνία οι πολιτικάντηδες που ενοχλούσαν τους κατοίκους τρέχοντας δήθεν να πούν τις πασχαλιάτικες ευχές ...Χαρακτηριστικό παράδειγμα υιός γνωστού βουλευτού της Ν.Δ και εν δυνάμει υποψήφιος που δεν ήξερε που πέφτει η Οιχαλία ήρθε και με την συνοδεία ...(τοπικού οργάνου ) περιφερόταν στα τραπέζια προσπαθώντας να πει τι;

Ψηφίστε με να σας σώσω από αυτά που ψήφισε ο Πατέρας μου;

Παναγιά μου συγχώρα με χρονιάρες μέρες, αλλά η ευγένεια πολλές φορές παρεξηγείται ...και μάλλον πρέπει να περάσουμε σε άλλα μέσα!

trikalagr.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ