2012-04-17 07:46:45
Φωτογραφία για Λογοκρισία διαφωνούντων Γερμανών βουλευτών;
Το σχέδιο νόμου προωθείται από την αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου με πρωτοβουλία των Χριατιανοδημοκρατών (CDU), Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Φιλελευθέρων (FDP). Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, η τροποποίηση αυτή προβλέπει ότι στο εξής το λόγο στο κοινοβούλιο θα παίρνουν μόνο εκείνοι οι βουλευτές που εγκρίνονται από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός τους. Οι υπόλοιποι θα παίρνουν από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου άδεια να μιλήσουν μόνο κατ’ εξαίρεση και έπειτα από συνεννόηση με τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, ενώ η χρονική διάρκεια της ομιλίας τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3 λεπτά.

Αφορμή για τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του κανονισμού αποτέλεσαν οι έντονες συζητήσεις και διαφωνίες που εκφράστηκαν το περασμένο φθινόπωρο στην ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου με θέμα την έγκριση νέων ποσών ως βοήθειας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, στο πλαίσιο των σχετικών προγραμμάτων διάσωσης.


«Χτύπημα κατά του κοινοβουλευτισμού»

Τότε, οι «αντάρτες» Κλάους-Πέτερ Βιλς (CDU) και Φρανκ Σέφλερ (FDP) είχαν πάρει το λόγο για 10 ολόκληρα λεπτά για να στηρίξουν τις διαφωνίες τους Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων (CDU, SPD, FDP) διαμαρτυρήθηκαν τότε έντονα για το συμβάν και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ τους έδωσε το λόγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Το σχέδιο των τριών κομμάτων, που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ ακόμη και εντός του Απριλίου, προβλέπει εκτός των άλλων και περιορισμό των αρμοδιοτήτων του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, αντιτάχθηκε προ ημερών στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του. «Δεν θεωρώ τις προσθήκες και τροποποιήσεις του εσωτερικού κανονισμού ούτε αναγκαίες, ούτε κατάλληλες» δήλωσε σχετικά στην κυριακάτικη έκδοση της Franfurter Allgemeine Zeitung. Ωστόσο επέλεξε να μην τοποθετηθεί ακόμη δημόσια σχετικά με τη συγκεκριμένη αλλαγή που προωθείται, τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της εξέλιξης που θα σημειωθεί στη σχετική συζήτηση τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η προωθούμενη τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού συναντά όμως αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών. Πυρήνας της επιχειρηματολογίας των επικριτών είναι ότι η δημόσια αντιπαράθεση για τα νέα ποσά ευρω-βοήθειας πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις ομιλίες εντός του κοινοβουλίου. Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ έκανε λόγο για «χτύπημα κατά του κοινοβουλευτισμού» στην περίπτωση που απαγορευθεί το δικαίωμα έκφρασης μειοψηφικών απόψεων επιρρίπτοντας μάλιστα στους εμπνευστές της σχετικής τροποποίησης ότι μοναδικός τους στόχος είναι να «κλείσουν το στόμα των επικριτών».

Η γνώμη των εμπνευστών

Δεν αποτελεί φίμωση των διαφωνούντων η αλλαγή του κανονισμού, λένε οι εμπνευστές του σχεδίου Οι εμπνευστές του κανονισμού από τη μεριά τους είναι κατηγορηματικοί, αντιτείνοντας ότι, αν από την εκάστοτε Κ.Ο. έλεγε την άποψή του κάθε βουλευτής με διαφορετική γνώμη, τότε το σύστημα θα κατέρρεε, το κοινοβούλιο των 600 βουλευτών θα καθίστατο δυσλειτουργικό και δεν θα ήταν δύνατη η λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Ο Γιοργκ βαν Έσσεν, βουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων και μέλος της επιτροπής του κοινοβουλίου για ζητήματα εσωτερικού κανονισμού, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα εκτιμώντας ότι η νέα ρύθμιση θα ενίσχυε μάλιστα το ρόλο των βουλευτών που αποκλίνουν από τη γραμμή των Κ.Ο. τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμιά σχετική ρύθμιση που να εξασφαλίζει τους βουλευτές που τάσσονται κατά της κομματικής γραμμής εντός των Κ.Ο. Τώρα με την τροποποίηση του κανονισμού θα μπορούν να επικαλούνται το σχετικό αρθρο.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΣΚΑΪ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ