2014-01-19 20:07:47
Φωτογραφία για Πάτρα: Σαράντα μέρες συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Αντώνη Φίλια
Σαράντα μέρες πέρασαν από την εκδημία του επιφανούς Πατρινού επιστήμονα οδοντιάτρου Αντώνη Χρυσάνθ. Φίλια και η οικογένεια του τέλεσε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του.

Το μνημόσυνο τελέστηκε σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 το πρωί στο τέλος της Θείας λειτουργίας στην ενορία του εκλιπόντος, τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου είχε διατελέσει για πολλά χρόνια και επίτροπος στο εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Ο Αντώνης Φίλιας που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών στις 13 Δεκεμβρίου του 2013, ήταν ένας ενεργός πολίτης και με μακρά διαδρομή και εμπειρία Δημοτικός σύμβουλος της Πάτρας, που κέρδιζε την αγάπη των συναδέλφων του στο Δημοτικό συμβούλιο ασχέτως πολιτικής παράταξης. Παράλληλα υπήρξε ένας επιτυχημένος επιστήμονας ιατρός και παρασημοφορημένος έφεδρος αξιωματικός όπως είχε αναφερθεί στους επικηδείους λόγους που εκφωνήθηκαν την ημέρα της κηδείας του.

Ο Αντώνης Φίλιας όπως είχε υπογραμμίσει ο Σταύρος Ιντζεγιάννης, ήταν ένας εκλεκτός συνεργάτης της εφημερίδας «Γνώμη» των Πατρών (κοντά στα 30 χρόνια) όπου και δημοσίευσε πάνω από 1400 χρονογραφήματα και επιφυλλίδες. Επίσης είχε συγγραφικό έργο και είχε εκδώσει τουλάχιστον 6 βιβλία με πιο γνωστό και πολυδιαβασμένο, την «Υπηρέτρια».


Υπήρξε και μέλος της Παμπελοποννησιακής Εταιρείας μελετών και είχε κάνει σωρεία διαλέξεων για λαογραφικά θέματα. Υιός ιερέως από την Χαλανδρίτσα, ο ευγενής και προσηνής Αντώνης Φίλιας κράτησε βαθιά μέσα του τα διδάγματα των γονιών του και παρέμεινε πιστό και συνειδητό μέλος της εκκλησίας μας, σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη π. Θεοδόσιο Τσιτσιβό που υπηρετεί στο ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών.

Επίσης ο εκλιπών όπως είχε επισημάνει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Μουτούσης, ανήκε στην γενιά που θεμελίωσε την ιατρική περίθαλψη στην μεταπολεμική Πάτρα και πως στο ιατρείο του η ουρά που σχημάτιζαν οι ασθενείς έφτανε συχνά έως κάτω στην οδό Κορίνθου και Ερμού.

Ο Αντώνης Φίλιας έγραψε ιστορία με την ενασχόληση του με τα κοινά καθώς ήταν επί 26 σχεδόν χρόνια, από την εποχή της Δημαρχίας του Νικολάου Βέτσου στα τέλη του ’50 έως και το 1986 δημοτικός σύμβουλος ενώ είχε διατελέσει και αναπληρωτής Δημάρχου, τελετάρχης και Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου.

Ο εκλιπών είχε διατελέσει για ένα διάστημα και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαίας της ΝΔ ενώ το 1982 στις τότε Δημοτικές εκλογές, είχε διεκδικήσει τον Δημαρχιακό θώκο της Πάτρας και είχε έρθει 3ος στον α’ γύρο με πάνω από 18.500 ψήφους και με μικρή διαφορά από τον δεύτερο Θόδωρο Άννινο που στον β’ γύρο ανεδείχθη τελικά νικητής.

Ο Αντώνης Φίλιας το 2007 είχε χάσει την σύντροφο της ζωής του, την αγαπημένη του σύζυγο Λεάνα και λίγους μήνες αργότερα τον Μάιο του 2008 τον γιο του ιατρό λαπαροσκοπικής Χρύσανθο Φίλια, ωστόσο στάθηκε ακλόνητος στους θανάτους αυτούς που χτύπησαν την οικογένεια του και έμεινε στυλοβάτης της Ευτυχίας (Έφης) της συζύγου του γιου του που απέκτησε δύο παιδιά, τον 10χρονο σήμερα Αντώνη και τον 5χρονο Χρύσανθο, τα δύο πολυαγαπημένα εγγόνια του κυρ Αντώνη.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ