2014-01-21 18:41:33
Φωτογραφία για Πλαφόν συνταγών: επιμένουν οι γιατροί στην άρση του μέτρου
Στην αναστολή του μέτρου που αφορά στο πλαφόν της συνταγογράφησης, καθώς το μέτρο αυτό αντίκειται στην ιατρική δεοντολογία και είναι απολύτως επικίνδυνο για τον ασθενή, επέμειναν οι γιατροί, και ειδικότερα ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος και τα μέλη του ΔΣ, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Υγείας κ. Ανώνη Μπέζα και τον πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό. 

Μάλιστα οι γιατροί ζήτησαν ακόμη από τους κ.κ. Μπέζα και Κοντό, να μην περιληφθούν στο μέτρο του πλαφόν, τα φάρμακα υψηλού κόστους και τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ. Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ, αναφέρθηκαν επίσης στο μείζον θέμα που απασχολεί τον κλάδο, και που δεν είναι άλλο από το «κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή», τονίζοντας ότι εάν δεν ισχύσει η πολιτική αυτή, τότε θα αναγκαστούν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά τους οι κ.κ. Μπέζας και Κοντός, υποστήριξαν, ότι ο έλεγχος της υπερβάλλουσας συνταγογράφησης είναι αναγκαίος για τον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.


Ο Υφυπουργός Υγείας ανέφερε, ότι «η εφαρμογή του μέτρου, που μειώνει κατά 20% τη φαρμακευτική δαπάνη, αφορά το στόχο που έχει τεθεί για το 2014. Ο στόχος αυτός, σε μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί από μέτρα που έχει ήδη λάβει το Υπουργείο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων (μεσοσταθμικά κατά 12%) και την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων που πρέπει να επιτευχθεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, προχωράει η ένταξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους συμβεβλημένους ιατρούς που δέχθηκαν την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων από 200 σε 400 το μήνα, για όσο αυτή η αύξηση διαρκεί. Όσοι ιατροί έχουν ξεκινήσει να συνταγογραφούν κατά τη διάρκεια του 2013, θα περιλαμβάνονται στους νεοεισερχόμενους, για τους οποίους επιτρέπεται δαπάνη αντίστοιχη με το 80% του μέσου όρου της ειδικότητάς τους για το 2013. Η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος που συνταγογραφούνται δεν συμπεριλαμβάνεται στη φαρμακευτική δαπάνη και συνεπώς δεν συνυπολογίζεται στο όριο συνταγογράφησης».

Επειδή στις προαναφερόμενες υπουργικές αποφάσεις προβλέπεται ότι οι ιατροί δύνανται να υπερβούν το όριο συνταγογράφησης για δύο μήνες και ότι τον τρίτο μήνα θα υπάρξει διόρθωση της πιθανής υπέρβασης των δύο πρώτων μηνών και επομένως υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος, ο Υφυπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πρότειναν να συσταθεί κοινή Ομάδα Εργασίας από το Υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η οποία στο διάστημα αυτό θα παρακολουθήσει την υλοποίηση του μέτρου και θα προτείνει βελτιωτικές ρυθμίσεις ή νέα μέτρα που θα διασφαλίζουν την αναγκαία μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με παράλληλη διασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών.

Υπενθυμίζεται, ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected] για την υποδοχή ερωτημάτων από τους ιατρούς, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερα από 1500 μηνύματα και ότι τα όρια της δαπάνης ανά ιατρό επαναπροσδιορίζονται στη διάρκεια του έτους ανάλογα με το παραγόμενο έργο του και την εξέλιξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, ειδικότερα για τις κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται στο θετικό κατάλογο νέα φάρμακα.

Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako/307226/plafon-suntagon-epimenoun-oi-giatroi-stin-arsi-tou-metrou/#ixzz2r3HUX5Eo
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ