2012-04-17 10:35:06
Φωτογραφία για 20 χρόνια από τον θρίαμβο της Παρτιζάν και του Ομπράντοβιτς
Είκοσι χρόνια τον θρίαμβο στην Κωνσταντινούπολη στο φάιναλ-φορ του 1992, η Παρτίζαν γιόρτασε στο Βελιγράδι την ιστορική της επιτυχία με κεντρικό πρόσωπο τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τους Σέρβους, η Δευτέρα που πέρασε είχε μια ξεχωριστή σημασία. Η Παρτίζαν γιόρταζε είκοσι χρόνια από τον μεγαλειώδη θρίαμβό της στο φάιναλ-φορ της Κωνσταντινούπολης. Όταν δηλαδή, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς με ένα τρίποντο εκτός ισορροπίας άφηνε τη Μπανταλόνα με τη μπουκιά στο στόμα, γράφοντας το ανεπανάληπτο 71-70.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς που μέσα σε ένα χρόνο είχε κρεμάσει τη φανέλα και τα παπούτσια του, για να γίνει προπονητής της ομάδας, κέρδιζε το πρώτο του ευρωπαϊκό Κύπελλο, σε μια βραδιά που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει.

Ο Ζοτς ήταν παρών στην μεγάλη γιορτή που διοργάνωσε η Παρτίζαν το βράδυ της Δευτέρας και φυσικά τιμώμενο πρόσωπο αλλά και κεντρικός ομιλητής, μαζί με τον τότε παίκτη του και νυν πρόεδρο του συλλόγου, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς.


Τότε ο Ομπράντοβιτς ήταν μόλις 32 ετών. Προφανώς δεν φανταζόταν τη μεγάλη καριέρα που θα ακολουθούσε και τα...άλλα εφτά κύπελλα που θα σήκωνε μέχρι να πενηνταρίσει, χωρίς να του έχει κοπεί η όρεξη και η διάθεση για ακόμη περισσότερα!

"Ήταν η νεότερη ομάδα που κατέκτησε την Ευρωλίγκα στην ιστορία της διοργάνωσης. Δούλεψα με ξεχωριστές προσωπικότητες και παίκτες, που ήταν αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Θα ήθελα να σημειώσω τη μεγάλη συμβολή του αείμνηστου Άτσα Νίκολιτς που για όλους μας ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος" σχολίασε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση. Λίγο αργότερα ανέβαινε στο πόντιουμ και δεν έκρυβε τη συγκίνησή του.

Όπως δεν την έκρυψε και ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς στην ομιλία του: "Πήγα έφηβος στην Παρτίζαν και μετά από τρία χρόνια ήμουν πρωταθλητής Ευρώπης" είπε ο άλλοτε πολύ μεγάλος μπασκετμπολίστας, από τους κορυφαίους όλων των εποχών στην Ευρώπη.

Ο Ντανίλοβιτς εξιστόρησε όλη εκείνη την περιπέτεια, καθώς η Παρτίζαν σε όλη τη χρονιά έπαιζε στην Ισπανία (Φουενλαμπράντα) καθώς η FIBA είχε απαγορεύσει στους Σέρβους να παίζουν στο Βελιγράδι: "Το καλοκαίρι η ομάδα, μετά από πρωτοβουλία του Κιτσάνοβιτς και τη σύμφωνη γνώμη του Σάβοβιτς, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Νίκσεβιτς και του μάνατζερ Τόντοριτς, έπεισαν τον Ομπράντοβιτς να εγκαταλείψει την ενεργό δράση και να αναλάβει προπονητής. Ρίσκο; Ναι! Αλλά μη ξεχνάτε την παράδοση της Παρτίζαν. Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά ο Ίβκοβιτς η ομάδα κατέκτησε τρεις τίτλους (πρωτάθλημα, κύπελλο και Κόρατς) κι όταν ανέλαβε ο Βουγιόσεβιτς πήρε το πρωτάθλημα. Μοιάζαμε με μια νεανική συμμορία που έπαιζε μπάσκετ και νικούσε. Λίγο πριν από το φάιναλ-φορ πήραμε το Κύπελλο Σερβίας (σ.σ αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος του προπονητή Ομπράντοβιτς!) νικώντας την Μπόσνα (105-79). Ο Μίρσα Ντελίμπασιτς, είχε προφητεύσει: "Σήμερα χάσαμε από τη μελλοντική πρωταθλήτρια Ευρώπης". Λίγους μήνες αργότερα έβγαινε αληθινός. Μη ξεχνάτε ότι είχαμε σαν σύμβουλο τον μεγάλο καθηγητή Άτσα Νίκολιτς".

Οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι έζησαν ξανά αυτή την πορεία προς τον θρίαμβο, που δε τη περίμενε κανείς και κορυφώθηκε στο Αμπντί Ιπεκτσί το τριήμερο 14-16 ΑΠριλίου του 1992. Στον ημιτελικό, οι μικροί διάβολοι του Ζοτς, νίκησαν στον ημιτελικό τη Φίλιπς Μιλάνο (του Αντονέλο Ρίβα, του Ντάριλ Ντόουκινς και του Τζόνι Ρότζερς) με 82-75 χάρη σε 22π του Τζόρτζεβιτς και ρεσιτάλ του Ντανίλοβιτς (20π-10ρ).

Η Μπανταλόνα που στον άλλο ημιτελικό είχε αποκλείσει την Εστουντιάντες, ήταν αντίπαλος στον τελικό. Οκτώ δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, ο Τόμας Ζοφρέσα έδινε το προβάδισμα στην ομάδα του με 70-68. Ο Κοπρίβιτσα επανέφερε τη μπάλα στον Τζόρτζεβιτς που έτρεξε όλο το γήπεδο και λίγο έξω από τη γραμμή των τριών πόντων, αλλά από πλάγια σηκώθηκε για το τρίποντο χωρίς ισορροπία. Η μπάλα μπήκε και η Παρτίζαν νικούσε με 71-70, παίρνοντας το τρόπαιο.

Ο Τζόρτζεβιτς φιλούσε τον καρπό του φωνάζοντας "φιλάω το χέρι μου" ενώ ο Ντανίλοβιτς πηδούσε από τα δημοσιογραφικά στα επίσημα και αγκάλιαζε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς που ήταν προπονητής της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς έδιναν το τρόπαιο στην μεγάλη ομάδα του Βελιγραδίου, που τη Δευτέρα, είκοσι χρόνια μετά γιόρτασε ένα ανεπανάληπτο θρίαμβο.

Πηγή:sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ