2014-01-23 13:46:01
Φωτογραφία για Η «Γενεύη 2» δείχνει τα αδιέξοδα της συριακής αντιπολίτευσης
Η κρίσιμη για το μέλλον της Συρίας και του λαού της διάσκεψη, «Γενεύη 2», ξεκινάει. Το μεγάλο «αγκάθι» που ήδη έχει εμφανιστεί, είναι η απίστευτη αδυναμία των διαφόρων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης –αντιπάλων του Ασσαντ- να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Αντρέι Ιλιάσενκο

Με τη μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν άπαντες την ονομαζόμενη «Γενεύη 2», τη διάσκεψη για την ειρήνη στη Συρία, η οποία ξεκινάει σήμερα (22-01-2014) στο Μοντρέ της Ελβετίας. Ολες οι πλευρές επιδιώκουν εντελώς διαφορετικούς στόχους. Οι βασικοί υποστηρικτές της διάσκεψης, ΗΠΑ και Ρωσία, καλούν τους εμπλεκόμενους να είναι όλοι έτοιμοι για μαραθώνιες διεργασίες, και τονίζουν ότι η διάσκεψη αποτελεί μόνον το πρώτο βήμα.

Σχετικά:

Λαβρόφ: Είναι λάθος ο αποκλεισμός της Τεχεράνης από την Γενεύη ΙΙ για την κρίση στη Συρία

Λαβρόφ: Δεν έχουμε «μυστική ατζέντα» με το Ιράν και τη Συρία για τη Γενεύη ΙΙ


Την πρώτη ημέρα της «Γενεύης 2», αναμένεται να απευθύνει στους μετέχοντες μήνυμα ο πρόεδρος της Ελβετίας, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ. Στη συνέχεια, το λόγο θα πάρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Κατόπιν, στο βήμα θα ανεβούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι. Ομιλίες έχουν ετοιμάσει και οι δύο πλευρές από τη Συρία. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που θα μετάσχουν στη συνάντηση. Συνολικά, προσκλήσεις για συμμετοχή στη συνάντηση έχουν σταλεί σε 30 πρωτεύουσες. Μετά, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών.

Αναποφάσιστη αντιπολίτευση  

Ωστόσο, και μόνο η διεξαγωγή της διάσκεψης, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν κρύβει πλέον τον εκνευρισμό του. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά στις 17 Ιανουαρίου, ότι «οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην επιδίωξη για μια καλύτερη προετοιμασία της διάσκεψης, στην οποία θα κριθεί η μοίρα του συριακού κράτους και του συριακού λαού, αλλά στις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των διαφόρων ομάδων του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, οι οποίες υποστηρίζονται η καθεμιά από διάφορους εξωτερικούς προστάτες». 

Στις 18 Ιανουαρίου, ο Εθνικός Συνασπισμός των αντιπολιτευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, ύστερα από εξαντλητικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, πήρε τελικά την απόφαση να μετάσχει στη διάσκεψη. Ωστόσο, μόλις στις 20 Ιανουαρίου, αναίρεσε την απόφασή του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσκληση στο Μοντρέ εκπροσώπων του Ιράν. Οι τελευταίες ήξεις αφήξεις του Συνασπισμού εγείρουν και πάλι αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του. Η οργάνωση έχει ήδη περάσει μια σειρά από ρήξεις στους κόλπους της, με την τελευταία στις 6 Ιανουαρίου, όταν αποχώρησαν από αυτή μια σειρά από αντιπολιτευτικές υπο-ομάδες, οι οποίες δεν συμφωνούν με την επανεκλογή του ηγέτη της, Αχμάντ Τζάρμπα.

Ρωσική χείρα βοηθείας για την απομάκρυνση των χημικών όπλων της Συρίας

Το κυριότερο όμως, είναι ότι αυτή αυτός ο φορέας-ομπρέλα όλων των ομάδων, αν και έχει αναγνωριστεί από τη Δύση ως η επίσημη αντιπολίτευση που πρέπει να μετάσχει στη διάσκεψη, ουσιαστικά δεν ελέγχει ούτε καν τις ένοπλες ομάδες που δρούν εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Ασσαντ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης δύσκολα θα μπορέσει να εγγυηθεί κρίσιμες συμφωνίες που αποτελούν τα πρώτα βήματα στην πορεία για ειρηνική διευθέτηση, όπως η κατάπαυση του πυρός, η ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά και η ανθρωπιστική βοήθειας. Είναι φυσικό λοιπόν, ότι η αδυναμία του να αναλάβει οποιοσδήποτε υποχρεώσεις στα ζητήματα αυτά, θα καταστεί εμφανής στη «Γενεύη 2». Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο τη διάσκεψη.

Γι’ αυτό ο Συνασπισμός προωθεί τη δική του ατζέντα. Ο ηγέτης του, Αχμάντ Τζάρμπα, δήλωσε ότι η «Γενεύη 2» αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη όλων των απαιτήσεων της επανάστασης, σημαντικότερη από τις οποίες είναι η αφαίρεση από τον Μπασάρ Άσαντ των εξουσιών του. Αν τεθεί ζήτημα αποχώρησης του Άσαντ, αυτό είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη διάσκεψη σε αδιέξοδο. Επομένως, οι οργανωτές της, Ρωσία και ΗΠΑ, είναι απίθανο να το επιτρέψουν. Σημειωτέον, ότι και στα έγγραφα της «Γενεύης 1» δεν αναφέρεται ούτε λέξη για την πολιτική τύχη του Σύρου προέδρου. Συνεπώς, το θέμα αυτό –τυπικά- δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της «Γενεύης 2».

Οι ισλαμιστές δεν χάνουν χρόνο

Ενώ η αντιπολίτευση χρονοτριβεί, στο έδαφος της Συρίας ενισχύουν τη δύναμή τους οι ακραίοι ισλαμιστές και η χώρα μετατρέπεται σε πόλο έλξης εξτρεμιστών από όλο τον κόσμο. Αυτή είναι σήμερα και η κυριότερη ανησυχία των μεγάλων χωρών-διαμεσολαβητών. Ο Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διάσκεψη πρέπει κατά πρώτο λόγο να εστιάσει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την οποία κατονομάζει ως κύρια απειλή για τη Συρία και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Η αντιμετώπιση του κινδύνου που αντιπροσωπεύει η τρομοκρατία στη συριακή επικράτεια έχει καταγραφεί και στα πρακτικά της περσινής συνάντησης της Ομάδας των Οκτώ.

Ο Βιατσεσλάβ Ματούζοφ, επικεφαλής του ρωσικού Συνδέσμου φιλίας και επιχειρηματικής συνεργασίας με τις αραβικές χώρες, τονίζει ότι οποιαδήποτε αναβολή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οδηγεί μόνο στην ενίσχυση των ισλαμιστών εξτρεμιστών που δρουν στο έδαφος της Συρίας. Φρενάροντας τις διαπραγματεύσεις, η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της θέτουν εαυτούς στη λάθος πλευρά, από αυτές που εμπλέκονται στην κρίση.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ