2014-01-24 21:49:52
Φωτογραφία για «Όμηροι» 24.400 δανειολήπτες…
«Όμηροι» του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι 24.400 δανειολήπτες, των οποίων τα στεγαστικά δάνεια τιτλοποιήθηκαν και δεν μπορούν να υπαχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η είδηση επιβεβαιώθηκε έπειτα από στοιχεία που απέστειλε το Ταμείο στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει σε έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέφεραν ότι τα τιτλοποιημένα δάνεια δεν μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση.

Όπως έγινε γνωστό από το έγγραφο που εστάλη στη Βουλή, πρόκειται για τη μεταβίβαση και τιτλοποίηση εσόδων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της χρονικής περιόδου από 30 Απριλίου 2006 έως 28 Αυγούστου 2013, από ένα μέρος του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων που είχαν χρησιμοποιηθεί από την 1η Ιουλίου 1998 έως τις 30 Ιουνίου 2004. «Σήμερα (με υπόλοιπο 30-6-2013) παραμένουν τιτλοποιημένα 24.400 δάνεια που αντιστοιχούν στο 12% των ενεργών δανείων του στεγαστικού τομέα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.


Στο ίδιο έγγραφο, το Ταμείο παραδέχεται ότι στις ρυθμίσεις (επιμήκυνση, μερική καταβολή, αναστολή κ.λπ.) «δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν τα τιτλοποιημένα δάνεια, εφόσον έχουν μεταβιβαστεί οι σχετικές απαιτήσεις». Τυχόν αιτήσεις ρυθμίσεων που αφορούν σε δάνεια της κατηγορίας αυτής εξετάζονται κατά περίπτωση από το Δ.Σ. μέσα στο πλαίσιο των συμβατικών δυνατοτήτων του. Προ ημερών, σε άλλη απάντησή του, προς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αυτήν τη φορά, το Ταμείο είχε δηλώσει ότι η μόνη μεταβίβαση και τιτλοποίηση απαιτήσεων από χορηγηθέντα στεγαστικά έγινε στην εταιρεία ειδικού σκοπού Grifonas Finance No 1 PLC με έδρα το Λονδίνο, η οποία δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Τα στεγαστικά που μεταβιβάστηκαν σε αυτό το fund ήταν ύψους 950 εκατ. ευρώ.

dimotikosafari.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ