2014-01-25 00:15:07
Φωτογραφία για Τσίπρας για Schulz: Είναι ο «εκλεκτός» της Merkel
Σκληρή επίθεση εναντίον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψηφίου των Σοσιαλιστών για την Προεδρία της Κομισιόν, κ Martin Schulz, εξαπέλυσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι δρα σαν υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις Schulz ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τους 28 πρωθυπουργούς» και «ότι δεν πρέπει να κατηγορείται η καγκελάριος για κάθε αρνητική εξέλιξη στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι ο κ Τσίπρας είναι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Κομισιόν στις ερχόμενες Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

«Είναι ο κ. Schulz υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών ή της κυρίας Merkel και των Χριστιανοδημοκρατών», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Εκλεκτός της Merkel»

Σε αυτήν την συνέντευξη ο κ. Schulz διατύπωσε δημόσια την επιθυμία του να είναι ο εκλεκτός της κα Merkel στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Το ερώτημα είναι αν το ίδιο θέλει και η κοινωνική βάση των σοσιαλδημοκρατών. Οι απλοί ψηφοφόροι του SPD (σοσιαλδημοκράτες) θέλουν την κυρία Merkel ανεξέλεγκτη στην Ευρώπη ή μια Ευρώπη δημοκρατικό αντίβαρο στην αλαζονεία και την αυθαιρεσία του νεοφιλελευθερισμού;», είπε.

Η συμμαχία Schulz και Merkel εγγυάται, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, την συνέχιση της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα είχε διοργανώσει το συνέδριο «South4Growth» στο Μέγαρο Μουσικής (4 Νοεμβρίου), με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής κ Martin Schulz.

Όταν κλήθηκε από την EurActiv.gr να σχολιάσει τις δηλώσεις της Angela Merkel που «καταργούσαν» το Άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας για τις Ευρωεκλογές και την Προεδρία της Κομισιόν, είχε αποφύγει να σχολιάσει.

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμη μπορούν να προτείνουν υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο πρέπει να το κάνουν «λαμβάνοντας υπόψη τις εκλογές της Ευρωβουλής και αφού πρώτα διεξάγουν τις απαραίτητες διαβουλεύσεις».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε τονίσει ότι «δεν υπάρχει αυτόματη σύνδεση» μεταξύ του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και του επόμενου Προέδρου της Κομισιόν.

Όταν ερωτήθηκε από την EurActiv.gr πώς σχολιάζει αυτές τις δηλώσεις Merkel που ουσιαστικά καταργούν «το πρόσωπο που θέλει η Ευρωβουλή να δώσει στις επικείμενες Ευρωεκλογές», ο κ. Martin Schulz απάντησε ότι το Άρθρο 17 είναι σαφές αλλά «δεν ήρθα στην Αθήνα να σχολιάσω δηλώσεις ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ