2014-01-25 00:35:05
Φωτογραφία για Νότιο Σουδάν: Οι αντάρτες ζητάνε αίμα
Οι μάχες μεταξύ των φυλών των Ντίνκας (Dinkas) και των Νουέρς (Nuers) στο Νότιο Σουδάν συνεχίζονται, 10,000 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής και πάνω από μισό εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί.

Ο Λευκός Στρατός (White Army), μια παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία αρχικά διαμορφώθηκε για τις επιδρομές βοοειδών, μάχεται ενάντια του καθεστώτος εδω και 5 βδομάδες. Οι αντάρτες ελέγχουν ακόμη κάποια κομμάτια του Νοτίου Σουδάν.

Ο δημοσιογράφος του Βρετανικού Πρακτορείου (BBC) Μάρκ Λοουεν (Mark Lowen) κατάφερε να εισχωρήσει σε έναν οικισμό μιας ομάδας ανταρτών κατι που ειναι εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο για κάποιον δημοσιογράφο. Εκεί συνάντησε την παραστρατιωτική οργάνωση του"Λευκού Στρατού" (The White Army), που "διψάει ακόμα για αίμα".

"Μέσα σε λίγα λεπτά μας περικύκλωσε ο Λευκός Στρατός - νεαροί αντάρτες, ζώνες με πυρομαχικά γύρω από τον λαιμό τους. Είναι νέοι που κυρίως προέρχονται απο την φυλή Ντουερς και εκπαιδεύονται για να μάχονται κατά των Ντινκας του Προέδρου Salva Kiir.


Ένας από τους μαχητές είναι ο Taban Sayif ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι 28 αλλά μοιάζει μικρότερος. Φοράει κίτρινα σπορτίφ γυαλιά, έναν μπερέ και το ΑΚ-47, το υποχρεωτικό του όπλο.

Ο Taban Sayif λέει ότι ο ''Λευκός Στρατός'' τάσσεται ενάντια του Salva Kiir καθώς σκότωσε ολόκληρες τις οικογένειες τους.

Όταν ο Mark Lowen τον ρώτησε που βρήκαν όλα αυτά τα όπλα εκείνος του απάντησε χαρακτηριστικά ''Τα πήραμε από στρατιώτες της κυβέρνησης, τους οποίους σκοτώσαμε και θα τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι να σκοτώσουμε και τον Salva Kiir''.

"Η εχθρότητα αυτή έχει τέτοιο βάθος που δεν μπορεί να σταματήσει τα πυρά και αν γίνει αυτό θα πάρει χρόνια."

Στην ένωση του τοπάρχη Tut Ismail Billiu ψάχνουν καταφύγιο καθώς η θερμοκρασία υπό σκιά φτάνει τους 42 βαθμούς.

Κρίνοντας από την αποφασιστικότητα του δεν θα επηρεαστούν από την ειρηνευτική συμφωνία και εκφράζει την επιθυμία του, να γίνει αρχηγός της χώρας ο αντιπρόεδρος της φυλής των Nουέρ, Ρικ Μακάρ (Riek Machar). Επιθυμία του επίσης, είναι να ανατραπεί η κυβέρνηση καθώς ο Salva Kiir όπως δήλωσε είναι ένας δικτάτορας.

Αρχικά ο πόλεμος του Νοτίου Σουδάν πυροδοτήθηκε από μια πολιτική μάχη μεταξύ των δυο αντρών και σύντομα κατέληξε σε αιματηρές φυλετικές διαμάχες όπως δήλωσε ο Μακάρ στον δημοσιογράφο τονίζοντας πως γνωρίζει ότι έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι αλλά θα πρέπει να δώσουν μάχη για να απαλλαγούν από αυτόν τον Πρόεδρο και πως τελικά πιστεύει πως θα την κερδίσουν.

Η συντονίστρια του προγράμματος των γιατρών χωρίς σύνορα, Angie Carrascal ξενάγησε την αποστολή του BBC στα καταλύματα για τραυματίες και τους έδειξε τους χώρους όπου γίνονται οι χειρουργικές επεμβάσεις, που θεραπεύεται η ελονοσία και το HIV όπως και τον χώρο για το μαιευτήριο.

Αρχικά, όπως είπε, δεν χρειάζονταν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις αλλά τώρα τα περιστατικά από πυροβολισμούς είναι 10-12 την μέρα.

Η κατάσταση σχετικά με το νερό, τα τρόφιμα και την διατροφή είναι σοβαρή αν δεν υπήρχαν οι γιατροί χωρίς σύνορα τότε η κοινότητα θα είχε καταστραφεί.

Οι τραυματίες ονειρεύονται μια ειρηνική κοινωνία και δεν μετανιώνουν που έδωσαν μάχη ειδικά όταν σκέφτονται τους δικούς τους που είναι νεκροί.Ένας από αυτούς δηλώνει πως "μόνο αν ο Salvar Kiir κάνει πίσω θα παύσουν τα πυρά και θα ενωθούν οι δυο πλευρές".
onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ