2014-01-25 16:56:07
Φωτογραφία για Προσπαθούν να γλιτώσουν από τη μέγγενη ΟΟΣΑ-τρόικας
Οδό διαφυγής από το διαφαινόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, λόγω των απαιτήσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα νέα μέτρα για το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό αναζητά η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς με τους... Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη προσπαθούν να μην διαταράξουν τις ήδη προβληματικές εσωκομματικές και κοινωνικές ισορροπίες με την επιβολή νέων μέτρων αλλά και με μεταρρυθμίσεις που θα ενοχλήσουν ισχυρές επιχειρηματικές συντεχνίες και προνομιακούς εταίρους.

Στην κυβέρνηση επιμένουν στο επιχείρημα της πρόκλησης πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα ως βασικό αμυντικό όπλο απέναντι στις πιέσεις της τρόικας για την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, άνοιγμα αγορών και απορρύθμιση κλάδων.

Τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνησης ότι η συνέχιση των μονομερών ενεργειών σε αυτή τη φάση δεν οδηγεί σε αποτελέσματα. Η τρόικα και το Eurogroup έχουν κατ επανάληψη επισημάνει στην κυβέρνηση ότι οι καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα υποσκάπτουν την αναπυξιακή προοπτική και εκτροχιάζουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.


Η ελληνική κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να κρατήσει Θερμοπύλες στην απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και να προστατεύσει κλάδους από το άνοιγμα της αγοράς, έχει προσχεδιάσει να οπισθοχωρήσει στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και να «παραχωρήσει» σε ξένους, αλλά με Έλληνες συνεταίρους.

Η χθεσινή μακρά σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των κ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Στουρνάρα είχε ως κατάληξη την επαναβεβαίωση της απόφασης για προώθηση του 80% των παρεμβάσεων που προτείνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ και θα αποτελέσουν σημείο αιχμής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.

Ωστόσο, η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει και σειρά εξαιρέσεων, τις οποίες μένει να αποδειχθεί αν αποδέχεται και η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι «εναλλακτικές λύσεις», για τις οποίες μίλησε ο κ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη, δεν περιλαμβάνουν την επέκταση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος ούτε και την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Συγκεκριμένα, η αλλαγή για το γάλα ματαιώνεται, υπό το βάρος αντιδράσεων της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτών της περιφέρειας, ενώ για τα φάρμακα θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι υλοποίησης «όχι όμως, αυτοί που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ».

Η συνάντηση έγινε υπό το βάρος τόσο της επιστολής της τρόικας, με το οποίο ζητείται η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όσο και των εσωτερικών εντάσεων στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, που δέχεται τα βέλη από τον κ. Αδ. Γεωργιάδη για τα φάρμακα και τους Αθ. Τσαυτάρη και Μάξ. Χαρακόπουλο για το γάλα, επιμένει ότι η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων είναι επιβεβλημένη «γιατί μας το υπαγορεύει η δική μας συνείδηση και όχι οι υποδείξεις της τρόικας» και αναδεικνύει την παράμετρο της μείωσης των τιμών, που είναι κρίσιμη για την καθημερινότητα των πολιτών. Παράγοντες του υπουργείου επιβεβαίωναν χθες την επιστολή της τρόικας, ωστόσο δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους, σημειώνοντας πως «δεν είμαστε μαθητές για να μας κουνά το δάκτυλο η τρόικα... η διαπραγμάτευση διεξάγεται επί ίσοις όροις».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας δήλωνε πως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα «δεν είναι καραμέλες, μπορεί να τα πάρεις, να φαίνεται ωραίο το κουτί, αλλά να έχει παρενέργειες μαζί με άλλα φάρμακα» και πρόσθετε ότι «για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασίσουν και οι δύο (σ.σ. υπουργοί)... θα βρούμε το σημείο για τη βέλτιστη συμφωνία».

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ