2014-01-30 00:52:59
Φωτογραφία για Τράπεζες: Ποια assets βγάζουν στο «σφυρί»
Με κεφάλαια άνω των 6 δισ. ευρώ θα ενισχυθούν οι τράπεζες μέσω πωλήσεων θυγατρικών και ακινήτων αλλά και των... συνεργιών που δημιουργούν οι συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων περίπου 3,5 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων ενώ επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις συνέργειες.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται ξενοδοχεία και ακίνητα, με τις τραπεζικές διοικήσεις να έχουν θέσει ως στόχο την πώλησή τους το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Ωστόσο η DG Comp ασκεί πιέσεις η ολοκλήρωση των κινήσεων να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία, οπότε τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πώληση των συγκεκριμένων assets.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βάλουν πωλητήριο σημαντικές μονάδες που ανήκουν σε τραπεζικούς ομίλους, όπως για παράδειγμα το Hilton που ανήκει στην Alpha Bank και το King George που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου της Eurobank. Παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες από τις τράπεζες σχετικά με την αποτίμηση του ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου τους και γίνονται διερευνητικές επαφές με ξένους και ελληνικούς ομίλους του κλάδου και μεγάλα funds.


Στην Alpha Bank κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η πώληση του Χίλτον, καθώς η τράπεζα διευθέτησε στο παρελθόν τις ασφαλιστικές της εργασίες. Το «Hilton Αθηνών» ανήκει στην Ιονική Ξενοδοχειακή, θυγατρική του ομίλου Alpha Banκ, αποτελούσε δε το καύχημα του Γ. Κωστόπουλου, επικεφαλής του ομίλου. Ενα τέτοιο ιστορικό κτίριο δύσκολα πωλείται, είχε πει το 2006 ο πρόεδρος της Alpha Bank. Ηταν ακόμη οι καλές εποχές, για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Οχτώ χρόνια μετά την πρώτη φορά που τέθηκε ανοιχτά το ενδεχόμενο πώλησης της Ιονικής Ξενοδοχειακής και των δύο «Hilton» που είχε τότε ο όμιλος της Alpha Bank σε Αθήνα και Ρόδο, ελάχιστα πλέον θυμίζουν εκείνες τις εποχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος της Alpha Bank έχει δεχθεί προτάσεις για την εξαγορά του ξενοδοχείου, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση από τη διοίκηση. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιχειρηματικούς ομίλους, κυρίως από το εξωτερικό, που έχουν ενδιαφερθεί για το ξενοδοχείο. Ο όμιλος της Αlpha Bank στα καλύτερα ακίνητα που διαθέτει προς πώληση περιλαμβάνει εννέα ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται στη Λαμία, στην Πάτρα, στη Ραφήνα, στο Λουτράκι, στην Αίγινα στον Βόλο, στην Ιεράπετρα και στη Λακωνία.

Στη Eurobank δρομολογείται, η πώληση ή η μακροχρόνια ενοικίαση, ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον, για το ξενοδοχείο Capsis στην Ρόδο, αλλά και η πώληση, εάν υπάρξει επενδυτής, του King George. Πρόσφατα, το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε και πέρασε στη διαχείριση της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε. που έχει και το «Μεγάλη Βρεταννία». Εχει δημιουργηθεί δηλαδή πάνω στην πλατεία Συντάγματος ένα ισχυρό ξενοδοχειακό δίπολο που προσελκύει το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού της πρωτεύουσας. Το King George ΙΙ, που μετράει συνολικά περίπου 160 χρόνια ύπαρξης (αρχικά ως παλάτι και αργότερα ως σημείο συνάντησης της αυλής του Γεωργίου Β'), άνοιξε για πρώτη φορά το 1936, ενώ είχε ανακαινιστεί για το 2004 από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη ο οποίος διέθεσε πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Λόγω της κρίσης, ο όμιλος εγκατέλειψε το ακίνητο το οποίο ανήκει στον όμιλο Eurobank. Μέσα στο 2013 πέρασε στον έλεγχο της Λάμψα που διέθεσε 2,5 εκατ. για νέα ανακαίνιση.

To Capsis Ρόδου έχει περάσει στον έλεγχο της Eurobank από τον Νοέμβριο του 2011 με τη διαγραφή ισόποσου χρέους προς την τράπεζα της οικογένειας Καψή. Βρίσκεται στην Ιαλυσό στην παραλία της Ιξιάς, κι έχει συνολική επιφάνεια 48.500 τ.μ. σε οικόπεδο 35.800 τ.μ. και αποτελείται από πέντε κτίρια, στα οποία υπάρχουν συνολικά 691 δωμάτια με δυναμική περίπου 1.820 κλινών. Διαθέτει επίσης συνεδριακό κέντρο και χώρους δυναμικότητας 8.000 ατόμων, τρία εστιατόρια, τέσσερα μπαρ, δύο πισίνες και κτίριο με 51 διαμερίσματα. Επίσης ο όμιλος της Εurobank στα προτεινόμενα προς πώληση ακίνητα περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία στο 36ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, στην Ιαλυσό της Ρόδου και στη Γεωργιούπολη Χανίων.

Σχετικά με την Εθνική η διοίκηση εξετάζει τις περιπτώσεις τουλάχιστον 15 μονάδων, μεταξύ των οποίων και το Gerakina Beach. Το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα είχε βγει προς πώληση με τίμημα τα 17 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να υπάρξει αγοραστής. Το ξενοδοχείο που βρίσκεται στη Χαλκιδική, καλύπτει δομημένη επιφάνεια 24.345 τ.μ. (με 503 δωμάτια), επί παραθαλάσσιου ακινήτου 86.962 τ.μ. Οποιος το αγοράσει θα πρέπει να δαπανήσει περί τα 10 εκατ. για να το ανακαινίσει. Το μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης επένδυσης είναι πως ο όποιος μισθωτής δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει καθόλου χρόνο στη λήψη διαφόρων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, που έχουν σχέση με τη λειτουργία, καθώς το Gerakina τουλάχιστον μέχρι και το 2011 λειτουργούσε κανονικά. Ωστόσο, το 2012 η Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, ζήτησε από τον όμιλο, που το διαχειριζόταν, δηλαδή τη Star Hotels, να αποχωρήσει, λόγω μεγάλων οφειλών από μισθώματα. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, τα οποία δικαίωσαν την Εθνική, αλλά το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό εδώ και δύο χρόνια.

Σημαντικά οφέλη από τις συνέργειες

Μεγάλα οφέλη θα έχουν την επόμενη 5ετία από τις συνέργειες που δημιουργούνται από τις σαρωτικές συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία. Υπενθυμίζεται ότι 11 συνολικά τράπεζες έχουν «διαγραφεί» από τον τραπεζικό χάρτη και έχουν περάσει στον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η Εμπορική έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank, η Αγροτική, η Γενική, η Millennium και οι τρεις κυπριακές (Τραπεζα Κύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς, η FBB και η Probank έχουν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και η Proton έχουν περάσει στον έλεγχο της Eurobank. Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε βάθος τριετίας θα κλείσουν 820 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Ανάλογα δραματική θα είναι και η μείωση του προσωπικού. Συγκεκριμένα έως το τέλος του έτους θα έχουν αποχωρήσει μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου περίπου 5.800 εργαζόμενοι, ενώ συνολικά στο διάστημα 2013 με 2015 θα δουν την πόρτα της εξόδου 8.000 εργαζόμενοι.

Αναφορικά με την ενοποίηση Alpha Bank και της Εμπορικής Τράπεζας, οι παραγόμενες συνέργειες από τη λειτουργική συνένωση δημιουργούν όφελος κόστους άνω των 45 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιτευχθεί φέτος, καλύπτοντας περίπου το 25% αντιστοίχως των συνολικών εκτιμώμενων συνεργειών κόστους από τη συγχώνευση. Η τράπεζα αναμένεται να κλείσει την επόμενη τριετία περί 250 καταστήματα και να μείνει με 480. Στην τελική ευθεία όμως φαίνεται πως έχει μπει ο σχεδιασμός για την εκπόνηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την αποχώρηση 450 εργαζομένων από την τράπεζα και άλλων περίπου 300-350 από την παλαιά Εμπορική Τράπεζα.Το κόστος αυτής της εξόδου υπολογίζεται στα περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς το σύνολο των προ φόρων συνεργειών κόστους, χρηματοδότησης και εσόδων που μπορούν να αποφέρουν οι ενοποιήσεις των εξαγορών εκτιμάται σε περίπου 547 εκατ. ευρώ ετησίως, μετά την πάροδο τριετίας. Στην τράπεζα Πειραιώς 850 καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό 13.000 εργαζόμενους και λειτουργικά έξοδα στα 950 εκατομμύρια. Η Πειραιώς ολοκλήρωσε το Σεπτέμβριο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.182 ατόμων που αντιστοιχεί στο 12% των εργαζομένων της Πειραιώς εντός Ελλάδος

Σε ότι αφορά στην Εθνική Τράπεζα τα οφέλη από την συγχώνευση του υγιούς τμήματος της Probank αναμένεται να φτάσουν τα 110 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015. Η Εθνική Τράπεζα θα αναγκαστεί να κρατήσει 490 από τα 640 καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα και αντίστοιχα 10.500 εργαζόμενους από τους 14.400. Επίσης οι λειτουργικές δαπάνες της θα περιοριστούν από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και 990 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως η τράπεζα σχεδιάζει εθελουσία έξοδο, η οποία θα αφορά 1700-1800 εργαζομένους.

Αναφορικά με την εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank από την Eurobank, οι ετήσιες συνέργειες υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ το χρόνο το 2015 και θα προέλθουν κυρίως από την ενοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών, των πληροφοριακών συστημάτων των δύο τραπεζών και από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Στη Eurobank τα εναπομείναντα καταστήματα θα είναι 380 με 8.000 εργαζόμενους και 600 εκατομμύρια ευρώ λειτουργικά έξοδα. Προσφάτως ολοκληρώθηκε η εθελουσία, στην οποία συμμετείχαν 1.110 άτομα.
banksnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ