2014-02-04 11:24:10
Φωτογραφία για Η ανεπάρκεια και η ανικανότητα των δημοσίων λειτουργών μόνο ανάπτυξη δεν πρόκειται να φέρει
Του Κώστα Βουκελάτου

Η Ελλαδα με αυτούς τους εκπροσώπους που έχει στην πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο... προκοπή και ανάπτυξη δε θα δει μέχρι να σταματήσει ο κόσμος να ψηφίζει ανίκανους και ανεπαρκείς!

Θα έλεγε κανείς οτι η κρίση και η κατάντια που επικρατεί στη χώρα μας από την ανεπάρκεια των πολιτικών θα έβαζε μυαλό σε ορισμένους και θα λειτουργούσαν σωστά αυτή την φορά έστω και σε κάτι που τους κάνει δώρο το ίδρυμα Νιαρχος και δεν χρειάζεται να βάλουν το ανύπαρκτο μυαλο τους να δουλέψει. Διάβασα στην Κυριακάτικη Καθημερινή τα απίστευτα και εξοργιστικά για την συνεχιζόμενη κατάντια μας που την ευθύνη έχουν οι ίδιοι και οι ίδιοι κακομοίρηδες ανεπαρκείς και ανίκανοι που εχουν με δική μας ευθυνη καταλάβει θέσεις που δεν έπρεπε.

Οταν αποφάσισε το Ίδρυμα "Σταυρός Νιαρχος" να αναπλάσει το Φαληρικό Δέλτα με την κατασκευή της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικης σκηνής δεν φαντάστηκε αφού τα πληρώνει όλα οτι η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού δε θα δούλευε σωστα γιατί δεν μπορεί άλλωστε να λειτουργήσει σωστά λόγω ανικανότητας
. Εξέφρασε λοιπόν έντονα την δυσαρέσκεια του το ίδρυμα Σταυρός Νιαρχος μεσο του εκπροσώπου του για την εγκατάλειψη του Φαληρικού Όρμου και είπε στην Καθημερινή οτι η ανάπλαση προωθήθηκε ως «δίδυμο» έργο με το Κέντρο Πολιτισμού (νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή) και προκειμένου να μη χαθεί χρόνος ζητήθηκε από το Ιδρυμα να καλύψει το κόστος των μελετών, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και ένα έτος. Το έργο, όμως, όχι μόνο δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί εδώ και ένα χρόνο ώστε να ξεκινήσει, αλλά υπάρχουν σκέψεις για «σαλαμοποίησή» του ελλείψει χρηματοδότησης, αν ποτέ υλοποιηθεί.

Εαν ειναι δυνατον το ποσο χάλια ειμαστε και θα ειμαστε όσο ακομα παραμένουν στις θέσεις τους οι ανεπαρκείς και ανίκανοι που διαχειρίζονται τέτοια σοβαρά θεματα και τα χρηματοδοτούν και αλλοι. Συνεχίζει η Καθημερινή λέγοντας οτι η ανάπλαση του Φαληρικού Oρμου επαναπροωθήθηκε ήδη από το 2011 ως το πρώτο μεγάλο project για το «άνοιγμα» της πόλης προς τη θάλασσα: η δημιουργία μιας αθηναϊκής Ριβιέρας. Το σχέδιο είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2015, ώστε να εγκαινιαστεί ταυτόχρονα με το γειτονικό Κέντρο Πολιτισμού Iδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αλλάζοντας για πάντα το πρόσωπο της περιοχής.

Τον ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015 τον εχει μόνο το σοβαρο Ίδρυμα Σταυρός Νιαρχος και όχι το άθλιο ελληνικό δημόσιο που μόνο καλό δε χρωστάει να κάνει. Η κατασκευή του Κέντρου από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχωράει με ταχείς ρυθμούς ενώ η υπόθεση της ανάπλασης «χάθηκε» Γιατι χάθηκε; Φυσικα γιατι το έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ! Γιατι η ολοκλήρωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου καθυστέρησε ενάμισι έτος! Γιατι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δόθηκε σε διαβούλευση μέσω της Περιφέρειας Αττικής μόλις πριν από λίγες ημέρες!

Αποτέλεσμα της κρατικής ανεπάρκειας και ανικανότητας το έργο δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να είναι έτοιμο στα τέλη του 2015. Τελευταίως δε οπως γράφει η Καθημερινή ακούγονται σκέψεις περί τμηματικής υλοποίησης των έργων της ανάπλασης, δηλαδή περί «σαλαμοποίησης». Ειναι δυνατον λοιπόν ενα σοβαρο Ίδρυμα με ενα σοβαρο επιχειρηματία απο πισω που ειναι ο όμιλος Νιαρχου να μην ειναι δυσαρεστημένο;

Αναφέρει λοιπόν τους λόγους το Ίδρυμα Σταύρου Νιαρχου μέσω του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Γιώργου Αγουρίδη αναδεικνύοντας και καταγγέλλοντας έμμεσος πλην σαφώς την κατάντια και την ανεπάρκεια των δημοσίων λειτουργών λέγοντας : Το υπουργείο Περιβάλλοντος μας ζήτησε το 2010 να χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, ώστε να μη χαθεί χρόνος και να προλάβει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και συνεχίζει ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, Το Ιδρυμα διέθεσε 3,5 εκατ. ευρώ, αναθέτοντας το σύνολο των μελετών (σ.σ. μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης των έργων) στα καλύτερα γραφεία της χώρας, ενώ έφερε την πολιτεία σε επαφή με τον Renzo Piano (σ.σ.: που σχεδίασε το Κέντρο Πολιτισμού), προκειμένου ο σχεδιασμός της περιοχής να είναι ενιαίος. Πράγματι ενοχλούμαστε γιατί δεν έχουν προχωρήσει καθόλου τα έργα, παρά τις διαβεβαιώσεις που μας έχουν κατά καιρούς δοθεί! Τώρα λέτε αληθεια οτι πιστέψατε στα σοβαρά οτι σας είπανε κυριε Αγουρίδη; Αλήθεια πιστέψατε τις διαβεβαιώσεις του ελληνικού δημοσίου;

Οπως καταλάβατε απο τις παραπάνω δηλώσεις του κυρίου Αγουρίδη τα πράγματα όπως και η χώρα μας εχουν αφεθεί στην τύχη τους και με την ανεπάρκεια και την ανικανότητα που δέρνει τους δημόσιους λειτουργούς θα δούμε για πολλά χρόνια να μην προχωράει τιποτα και να απαξιώνεται και παλι η περιοχη οπως γινεται εδω και χρονια μετα τους Ολυμπιακούς Αγώνες που δεν τους ειχε πληρώσει και κανένας την μελέτη ανάπλασης με 3,5 εκατ. ευρω οπως έκανε το ίδρυμα Σταυρός Νιαρχος.

Χάνονται σημαντικοί πόροι οπως γράφει και η Καθημερινή, καταστρέφεται ενα όραμα δεκαετιών και παράλληλα η ανάπτυξη της περιοχής που θα μπορούσε να δώσει ανάσα οπως ανέφερε στην εφημερίδα η αρχιτέκτων Ηβη Νανοπούλου, επικεφαλής της ομάδας που μελέτησε το έργο. Δυστυχώς κινδυνεύει να χαθεί ακομα μια ευκαιρία μεγάλης ανάπτυξης γιατι η ανεπάρκεια και η ανικανότητα εχει κανει κατάληψη στην χωρα και τιποτα δεν πρόκειται να παει μπροστά εαν συνεχίσουμε να στέλνουμε ανεπαρκείς και ανίκανους σε σοβαρές θέσεις να διαχειρίζονται σοβαρά θεματα.
freepen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ