2014-02-05 09:30:31
Φωτογραφία για Τα πάνω κάτω στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Τα πάνω κάτω φέρνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη.Το νομοσχέδιο μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, δημιουργεί στη θέση του το ΠΕΔΥ και απομακρύνει από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χιλιάδες γιατρούς

Οι υγειονομικοί σε όλη τη χώρα είναι σε θέση «μάχης» ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου, έχοντας αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργία αύριο, καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου ότι αποδομεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πολίτες, με την επικείμενη κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και τη διαθεσιμότητα χιλιάδων γιατρών.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αρχίζει η απομάκρυνση 8 χιλιάδων γιατρών και εργαζόμενων του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί μέσα σε μια εβδομάδα θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα κλείσουν το ιδιωτικό ιατρείο τους και θα μεταφερθούν στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) ή αν θα το διατηρήσουν. Αυτοί που θα δηλώσουν την ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να καταθέσουν δικαιολογητικά ότι πράγματι έκλεισαν το ιατρείο τους, σε αντίθετη περίπτωση απολύονται αυτοδίκαια.


Σημειώνεται, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κινητικότητας του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ προς τις ΔΥΠΕ, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Ο νέος φορέας με την ονομασία ΠΕΔΥ θα θέσει κάτω από την «ομπρέλα» του ό,τι έχει σχέση με τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη: τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας. Επίσης, τα Κέντρα Υγείας δύνανται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Η σχετική απόφαση όμως λαμβάνεται από τον διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Επίσης, θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός και σε αυτόν τον ρόλο θα μπορούν να εργαστούν οι γενικοί γιατροί, οι παθολόγοι και οι παιδίατροι.

Γιατροί του ΕΟΠΥΥ μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, τους νοσοκομειακούς, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας έχουν συγκροτήσει πανυγεινομικό μέτωπο έτοιμο να συγκρουστεί με την κυβέρνηση.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην πανυγειονομική απεργία στις 6 Φεβρουαρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει:

«Όπως εκτιμούμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, για μια ακόμη φορά ΄΄φιλοδοξεί΄΄ να αναμορφώσει την ΠΦΥ αλλά στην πράξη είναι ένα ακόμη βεβιασμένο, ασαφές και πιθανόν ανεφάρμοστο σχέδιο, σκόπιμα γενικόλογο ώστε η εκάστοτε ηγεσία να έχει την ευχέρεια με πράξεις Ν.Π, όπως συνηθίζεται πλέον να παρεμβαίνει στον ευαίσθητο και δοκιμαζόμενο χώρο της Υγείας, αυταρχικά, χωρίς συνεννόηση, χωρίς ευθύνη για τις συνέπειες (πρόσφατο παράδειγμα το ΄΄επίτευγμα ΄΄του ΕΟΠΥΥ ) και να εφαρμόζει πολιτικές υπαγορευμένες από τους ανελέητους νόμους της αγοράς.

Ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και, μετά από συζήτηση με όλα τα κόμματα και φορείς, να εισαχθεί νέο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και θα γίνει αποδεκτό από τα μέλη της κοινωνίας μας.

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατέθεσε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πέραν της προσφυγής μας στα Διοικητικά Δικαστήρια, με την οποία ζητεί την κατάργηση του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, προκειμένου να προστατευθούν τα έννομα συμφέροντα των πολιτών και η δεοντολογική λειτουργία των ιατρών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των μελών του και καλεί την Πολιτεία να ανταποκριθεί, προκειμένου να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που υπηρετούν τους στόχους ομαλής και αξιοπρεπούς περίθαλψης για όλους.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη μεταβατικού σταδίου είναι απαραίτητη για την ομαλή πορεία της περίθαλψης και τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών.

Οι κοινωνικοί φορείς θα πρέπει να ενώσουν τις φωνές μαζί με τους Υγειονομικούς φορείς, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, για να τονίσουμε όλοι μαζί, ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, που πρέπει όλοι να τιμούμε και να υπερασπιζόμαστε».
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ