2014-02-17 10:35:19
Φωτογραφία για Κόντρες για τα φάρμακα
ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΕΘΝΟΣ

Ανοίγει ξανά το θέμα της απελευθέρωσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Η επικείμενη έλευση της τρόικας αναμένεται να δρομολογήσει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης στον τρόπο καθορισμού της τιμής και τους χώρους διάθεσης. Οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζονται με διαφορετικές απόψεις.

Ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι τα εν λόγω σκευάσματα έχουν στη χώρα μας τις χαμηλότερες λιανικές τιμές.

Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι οι τιμές είναι υψηλότερες και επιμένει στη διάθεσή τους και από τα σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές του δηλώσεις:

Ανταγωνισμός

«Το όπλο που έχουμε εμείς είναι ο ανταγωνισμός. Δεν μπορούμε να πυροβολούμε τις τιμές για να πέφτουν. Υπάρχουν καρτέλ και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που είναι θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των δικαστηρίων, αλλά υπάρχουν και τα νομοθετημένα καρτέλ, φραγμοί που δεν επιτρέπουν σε περισσότερους παίκτες να μπουν για να έχει ο πολίτης περισσότερες επιλογές».


Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που δεν έχει ανοίξει το σύστημα πωλούνται ακριβότερα κατά 27,6% ανά μονάδα δραστικής ουσίας.

Την εκτίμηση αυτή αντικρούει το υπουργείο Υγείας. Από στοιχεία των υπηρεσιών του προκύπτει ότι οι τιμές των εν λόγω σκευασμάτων στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερες από ευρωπαϊκές χώρες, όπου ηαγορά έχει απελευθερωθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή προϊόντων ευρείας χρήσης, όπως το «Βολταρέν» είναι τρεις φορές πιο υψηλή στη Γερμανία, ενώ παρόμοιες διαφορές υπάρχουν και σε σκευάσματα, όπως το «Παναντόλ» και το «Ντεπόν».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ