2014-02-19 22:18:55
Φωτογραφία για Ο Μαδούρο μιλάει μόνο με το Θεό
Στη Βενεζουέλα, αν υπήρχαν ανόθευτες εικόνες, θα μιλούσαν για χάος. Αλλά και τούτες, είτε εξαφανίζονται είτε μπαίνουν σε ατελιέ κοπτοραπτικής. Άλλως, λογοκρισίας. 

Ο πρόεδρός της Nicolas Maduro, διατηρεί ως φαίνεται ανοιχτή γραμμή αποκλειστικώς με το Θεό, για αυτό και δεν περισσεύει χώρος και χρόνος για συνομιλίες με ουδένα άλλο. Όποιος δε σκεφτεί να εκφράσει ανησυχία για την ένταση που κλιμακώνεται, τις ταραχές, τα ανθρώπινα (ποιά;) δικαιώματα που στην χώρα του Μαδούρο παραμένουν κενό λήμμα στο λεξικό, είναι συνωμοσιολόγος.

Ο Πρόεδρος κυβερνά την χώρα τούτη κι επισήμως μέσω θεωριών για "ψεκασμένους".

Εν αρχή ην η απώλεια. Στη χώρα του Μαδούρο, η απώλεια είναι σταυροδρόμι με πολλές απολήξεις: Φτώχεια, νεκροί, αναταραχές, λογοκρισία, απομόνωση.

Να συνωμοσιολογήσουν στην Ουάσινγκτον

Για τον Maduro , διέξοδος είναι το γνωστό, παλιό ευφυολόγημα: "Δεν αφήνω την αλήθεια να μου χαλάσει μια ωραία ιστορία". Κι αν η "ομορφιά" που τάζει ο πρόεδρος στο λαό του ελέγχεται, δεν ισχύει μάλλον το ίδιο και για την φανερή απόφασή του να φιμώσει όποιον επιχειρήσει να  βγάλει "κιχ" για την αναταραχή που βιώνει η χώρα.


Για δεύτερη φορά, ο Maduro , διέταξε την απέλαση τριών αμερικανών προξενικών υπαλλήλων γιατί λέει παρείχαν στήριξη στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας.

 "Να πάνε να συνωμοσιολογήσουν στην Ουάσινγκτον" είπε έμπλεος πατριωτική υπερηφάνειας μόνο κ μόνο γιατί τόλμησαν να ψελλίσουν την ανησυχία τους για τους νεκρούς, τις αναταραχές, την αστάθεια στην οποία περιδινίζεται η χώρα.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες φοιτητές, υποστηριζόμενοι από μια μερίδα της αντιπολίτευσης, οργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την οικονομία, δηλαδή τη φτώχεια, την έλλειψη τροφής, φαρμάκων, αγαθών πρώτης ανάγκης και την αστάθεια.  Τρεις σκοτώθηκαν, δεκάδες συνελήφθησαν, το τουίτερ βοούσε για ωμή λογοκρισία επί των εικόνων, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, αλλά κατά τον Πρόεδρο Maduro, ήταν όλοι "ψεκασμένοι".

Και κυρίως, ο Leopoldo Lopez, ο αρχηγός του  αντιπολιτευτικού κόμματος Voluntad Popular της Βενεζουέλας, τον οποίο ο ελέω Θεού, Maduro εγκαλεί -γιατί άλλο- για υποκίνηση βίας, ταραχών, επεισοδίων κλπ. Με άλλα λόγια απλούστερα: τον κατηγορεί ότι τολμάει να του φέρνει αντιρρήσεις κι ως εκ τούτου ζητάει τη σύλληψή του!

Τεστ αντοχής

Σήμερα, ο βενεζουελανός πρόεδρος, καλεί τους υπερμάχους του να ντυθούν στα λευκά και να διαδηλώσουν μαζί του σε διαδήλωση υποστήριξής του σε αντιπερισπασμό προς τον Lopez, ο οποίος σε βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο δήλωσε: Δεν έχω κάνει κανένα έγκλημα. Εάν υπάρχει κάποια νόμιμη απόφαση για τη φυλάκισή μου, εγώ θα είμαι εκεί".

Η Βενεζουέλα σε αριθμούς

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Economist, οι τιμές της Βενεζουέλας ανωεβαίνουν ταχύτατα. Την προηγούμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια μίας ασυνήθιστης πολιτικής μετάβασης, μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, της προεδρίας στον Νικόλα Μαδούρο, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε την εκτύπωση χρήματος, ώστε να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες, κάτι που διαμόρφωσε τον πληθωρισμό στο 56,2%. Ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 75-80 μπολιβάρες στη μαύρη αγορά, μεγαλύτερο κατά 7 φορές από την επίσημη ισοτιμία”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παλιά ισοτιμία, του 6,3%, συνεχίζει να ισχύει για τις εισαγωγές της κυβέρνησης και τα βασικά προϊόντα, όπως είναι η τροφή και τα φάρμακα, και επομένως τα αποθέματα θα συνεχίσουν να μειώνονται, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να υπερασπιστεί το νόμισμα.

Η Βενεζουέλα ξεμένει από δολάρια, ώστε να πληρώσει τον λογαριασμό. Αν και οι πληρωμές των χρηματιστηριακών πιστωτών της, που για αυτή την χρονιά είναι περίπου 5 δισ. δολάρια, δε φαίνονται να βρίσκονται σε κίνδυνο, τα καθυστερούμενα της κυβέρνησης σε μη χρηματοπιστωτικά χρέη ανέρχονται σε 10 φορές μεγαλύτερα αυτού του ποσού. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 3 δισ. προς ξένες αεροπορικές εταιρείες, για εισιτήρια που πουλήθηκαν σε μπολιβάρες, και περίπου 9 δισ. προς ιδιωτικές εισαγωγικές επιχειρήσεις, που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη λόγω της έλλειψης αποθέματος σε δολάρια.

Τα αποτελέσματα, σχολιάζει ο Economist, είναι ήδη εμφανή. Οι ξένες αεροπορικές εταιρίες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις πωλήσεις εισιτηρίων. Μερικές έχουν ακυρωθεί. Αρκετά φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός δεν είναι διαθέσιμα. Ανταλλακτικά αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένου και μπαταριών, είναι δύσκολο να βρεις. Οι εφημερίδες κλείνουν λόγω έλλειψης χαρτιού.

“Χωρίς μία μεγάλη ένεση δολαρίων από την κρατική εταιρεία πετρελαίου, την Petroleos de Venezouela, που φέρνει το 96% των πόρων από τις εξαγωγές, η κρίση θα συνεχιστεί. Καλύτεροι όροι για τους ξένους επενδυτές στη βιομηχανία πετρελαίου, θα έφερνε αρκετό ρευστό και θα ωθούσε την στάσιμη παραγωγή. Αλλά εάν η κυβέρνηση δεν εγκαταλείψει την αντιπάθεια της προς τα ιδιωτικά κεφάλαια, η προοπτική των νέων επενδύσεων είναι αμυδρή. Η έλλειψη αγαθών πιθανότερο είναι να χειροτερέψει. Αν η Αργεντινή είναι εκτός γραμμής, η Βενεζουέλα κινδυνεύει να μείνει συνολικά σε μία διαφορετική κατηγορία”, καταλήγει το άρθρο

 
Capital
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ