2014-02-20 21:53:57
Φωτογραφία για Σε συνεχή υπερφόρτιση τα Νοσοκομεία
Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Μεγάλες λίστες αναμονής, σημαντικός αριθμός μη καταγραφόμενων ασθενών και συνεχώς διογκούμενη προσέλευση ασθενών σε επείγοντα και εξωτερικά ιατρεία, δείχνουν τα στοιχεία του ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής καρδιολογίας του Ευαγγελισμού και πρόεδρος των Εργαζομένων, Η. Σιώρας, στο 19ο ετήσιο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο του Νοσοκομείου, για τα έτη 2009-2012, αλλά και του α΄ εξάμηνου του 2013, κατ’ έτος εξετάζονται 115 με 120 χιλιάδες ασθενείς. Το 20% προσέρχεται με ΕΚΑΒ και δικό του μέσο το 80% (33% και 66% αντίστοιχα κατά τις πρωινές ώρες). Από τους πρώτους εισάγεται το 1/3 των προσερχόμενων και από τους δεύτερος το 1/7. 

Κατά τον κ. Σιώρα, διαπιστώνεται πως η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη, ενώ άλλα μικρότερα νοσοκομεία είτε της Αθήνας είτε της περιφέρειας αδυνατούν να αποφορτίσουν την κατάσταση. «Με τη νέα πραγματικότητα στον ΕΟΠΠΥ σαφέστατα θα υπάρξει επιδείνωση, η πρόσφατη εμπειρία μας σε ΤΕΠ και εξωτερικά ιατρεία την έχει ήδη καταδείξει», σημειώνει ο κ. Σιώρας. 


Συνολικά εισάγεται από τα επείγοντα το 45% του ετήσιου συνόλου των εισαγωγών, δηλαδή περίπου 52 χιλιάδες.

Όπως σημειώνει ο κ. Σιώρας, δεν υπάρχει άνεση κλινών για τακτικά εισιτήρια λόγω του τεράστιου όγκου των επειγουσών εισαγωγών, με αποτέλεσμα μακρές λίστες αναμονής, στις οποίες στις χειρουργικές ειδικότητες ξεπερνά το 6μηνο. Ένα ποσοστό 15% περίπου εξετάζεται σε πάνω από μία ειδικότητες (κατά την προσέλευσή του).

Ωστόσο, ένα άγνωστο ποσοστό είναι οι μη καταγραφόμενοι που εξετάζονται κατά εκατοντάδες. 

«Κατ΄ εκτίμηση, από την πολυετή εμπειρία μας στα ΤΕΠ ένα ποσοστό της τάξης 10 -15% δεν καταγράφεται λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας, οι ελαφρές περιπτώσεις κακώς δεν αξιολογούνται ως ανάγκη για καταγραφή, ενώ υπάρχουν ανασφάλιστοι που μπαίνουν κατευθείαν στο χώρο εξέτασης – χωρίς να δώσουν στοιχεία - για να αποφύγουν την πληρωμή», τονίζει σε ανακοίνωση του ο κ. Σιώρας.

«Η πολύ μεγάλη προσέλευση, οι συνέπειες της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, η κατάσταση στην Π.Φ.Υ. και σε μικρότερα ή σε περιφερικά νοσοκομεία, αλλά και η πανθομολογούμενη έλλειψη προσωπικού στα επείγοντα και σε όλο το νοσοκομείο, υπαγορεύουν άμεσα και δραστικά μέτρα ώστε να αρθούν οι αιτίες της κατάστασης που ζούμε καθημερινά στα επείγοντα», καταλήγει ο διευθυντής καρδιολογίας του Ευαγγελισμού.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ