2014-02-21 19:07:12
Φωτογραφία για ΜΕΙΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9 μονάδες, είναι το επόμενο μέτρο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, εκ παραλλήλου με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και την ενίσχυσή τους από το νέο ΕΣΠΑ. Ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών στην απασχόληση επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των εταιρειών, αφού η κυβέρνηση δεν τα συνδέει με «ανταλλάγματα» για παύση απολύσεων ή νέες προσλήψεις. Αρκείται σε εκκλήσεις, κυρίως προς τη βιομηχανία, για λήψη αποφάσεων ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία.

Η διαμόρφωση του «οδικού χάρτη» για τη βιομηχανική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο της Διϋπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική, που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, για πρώτη φορά σήμερα, Παρασκευή.

Συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρα, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, οι υφυπουργοί Θανάσης Σκορδάς, Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.


Δύο σενάρια για τη μείωση των εισφορών

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες εκκρεμεί και είναι ένα από τα ζητήματα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.

Ενόψει δε της επανεκκίνησης των συζητήσεων με την τρόικα, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι το κόστος για την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ και αναζητουνται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψή του (όπως συνέβη με την προηγούμενη μείωση των εισφορών κατά 1,1%, που έγινε χωρίς μείωση συντάξεων). 

Ωστόσο, τόνισαν ότι το τελικό κόστος του μέτρου θα είναι μικρότερα, καθως από αυτά τα 700 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος που θα προκύψει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του κόστους της μισθοδοσίας (υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας), καθώς και το πρόσθετο όφελος από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, άρα και των φορολογικών εσόδων.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται αν η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα γίνει εφάπαξ ή σε τρεις ετήσιες δόσεις. Εξετάζονται δηλαδή δύο σενάρια: Το πρώτο είναι η εφάπαξ μείωσή του μέχρι το τέλος του 2014 και το δεύτερο η σταδιακή μείωσή του κατά 1,3% ετησίως μέχρι το 2016. 

Δρομολογούνται τα μέτρα για το ενεργειακό κόστος

Στη Διϋπουργική συζητήθηκε και η υλοποίηση των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη. Όπως ειπώθηκε, ένα μέρος από το όφελος θα περάσει άμεσα και στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, με τη μείωση της τιμής του καυσίμου. 

Ακόμη, την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε διαβούλευση δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη λεγόμενη διακοψιμότητα (μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με αντάλλαγμα τον περιορισμό της παροχής σε περιόδους αιχμής) και την αντιστάθμιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνη της κυβέρνησης, όχι της ΔΕΗ, η μείωση του ενεργειακού κόστους

Η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης και μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό. 

Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος και αναστολή πληρωμής τέλους ρύπων. Στη συνάντηση συμμετείχαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος, Ευγενία Ουζουνίδου, Απόστολος Αλεξόπουλος, Χαρά Καφαντάρη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος «έγινε φανερό για μια ακόμη φορά ότι μόνο το 30% ''ελέγχεται από την ΔΕΗ''». «Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η μείωση του ενεργειακού κόστους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις στο κομμάτι που αφορά στο 70% του κόστους και το οποίο δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ (άμεση κατάργηση Μηχανισμου Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος για τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από Φ.Α., κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο και Φ.Α. που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος, αναστολή πληρωμής τέλους ρύπων κ.α.). Ώστε να δίνεται δωρεάν η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα στα φτωχά νοικοκυριά και να μειωθεί το η τιμή του για την βιοτεχνία και την ενεργοβόρο βιομηχανία» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της ΔΕΗ η οποία δεν μπορεί να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους» επισημαίνει.

Ιδιωτικοποίηση και ελλείψεις προσωπικού

Εκτός από το ενεργειακό κόστος, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και οι ελλείψεις προσωπικού. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ενημερωθεί για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, για τις ελλείψεις σε προσωπικό, για το ενεργειακό κόστος και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης. Επίσης έθεσε το θέμα να αποσυρθεί η αγωγή που είχε κατατεθεί κατά των σωματείων και των εργαζομένων στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης. 

Από την ενημέρωση που έγινε, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «επιβεβαιώνεται ότι οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχουν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και προσωπικού. Αυτά οδηγούν σε περαιτέρω απαξίωση και διάλυση της Δημόσιας Επιχείρησης».

Όπως τονίζει η Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα «θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με τη δημιουργία της λεγόμενης ''Μικρής ΔΕΗ'' και επανέλαβε η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να προχωρήσει το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ».

Επίσης, προσθέτει, «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να προχωρήσει άμεσα η αναγκαία πρόσληψη προσωπικού στον όμιλο ΔΕΗ και πρώτα από όλα στα ορυχεία». 

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ