2014-03-02 08:02:39
Φωτογραφία για ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΤΟ ΚΙΕΒΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Ένα βήμα πριν τον πόλεμο βρίσκονται Ρωσία και Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν έλαβε την έγκριση από την Άνω Βουλή να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία, ενώ η Ουκρανία έθεσε σε κατάσταση μάχης τα στρατεύματά της, λέγοντας πως η όποια επέμβαση θα σημάνει πόλεμο. Η διεθνής κοινότητα κάνει εκκλήσεις για την αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και το Σ.Α. του ΟΗΕ συνεδριάζει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες.

Σε κατάσταση μάχης τα ουκρανικά στρατεύματα

Από το βράδυ του Σαββάτου η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο. Ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κατήγγειλε τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της χώρας του, ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι προειδοποίησε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακαλέσει στη βάση της Κριμαίας.


Ο Γιατσενιούκ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες. «Ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο Γιατσένιουκ.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.

Ουκρανική έκκληση για βοήθεια

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλα κράτη μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ να βοηθήσουν προκειμένου να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το Reuters ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να συσκεφθεί με τους επιτελείς της εθνικής ασφαλείας της χώρας προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και να συζητήσει πιθανές πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει.

Η ουκρανική ακροδεξιά καλεί σε «γενική κινητοποίηση».

Το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα και το ακροδεξιό κόμμα Δεξιός Τομέας, τα οποία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην εκδίωξη του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς, κάλεσαν το Σάββατο σε «γενική κινητοποίηση» μετά την έγκριση του ρωσικού Κοινοβουλίου στην πρόταση Πούτιν για χρήση στρατευμάτων στην Κριμαία.

«Αυτός είναι ο πόλεμος! Η ουκρανική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό» ανέφερε το Σβόμποντα σε μία ανακοίνωση όπου καλούσε τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται «σε εμπόλεμη κατάσταση» και να «ξεκινήσει μια γενική κινητοποίηση».

Ο Δεξιός Τομέας, ακροδεξιό κόμμα που πρωταγωνίστησε στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας τις τελευταίες αυτές εβδομάδες στο Κίεβο, κάλεσε τους υποστηρικτές του να «κινητοποιηθούν και να πάρουν επειγόντως τα όπλα» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Βλάντιμιρ Πούτιν όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα φέρει κλιμάκωση προειδοποιεί το Πεντάγωνο

Για κίνδυνο πρόκλησης περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλειας σε περίπτωση επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χάγκελ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου. «Ο υπουργός Χάγκελ τόνισε ότι, χωρίς αλλαγή επί του εδάφους, (απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων) η Ρωσία ρισκάρει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, την απομόνωσης της στη διεθνή κοινότητα και την κλιμάκωση που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι.

ΑΜΠΕ - Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ