2014-03-02 09:17:02
Φωτογραφία για Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της ανατολικής Ουκρανίας ανεμίζοντας τη ρωσική σημαία
Κατά χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους των κεντρικών πόλεων της ανατολικής Ουκρανίαςκαι της χερσονήσου της Κριμαίας οι ρωσόφωνοι κάτοικοι διαδηλώνοντας  κατά της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

# Στο Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική Ουκρανία, οι ρωσόφιλοι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των υποστηρικτών της «επανάστασης της Μαϊντάν» και να καταλάβουν το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης.  Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με 97 τραυματίες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Itar Tass, επικαλούμενο δηλώσεις της αντιδημάρχου Σβετλάνα Γκορμπούνοβα, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από σφαίρες.

# Περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο κέντρο του Ντόνετσκ , της μεγάλης βιομηχανική πόλη στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα διαδηλωτών κατέλαβε το περιφερειακό κτίριο διοίκησης, ενώ το πλήθος ήταν συγκεντρωμένο στην κεντρική πλατεία φωνάζοντας «Ρωσία-Ρωσία» μπροστά από το άγαλμα του Λένιν.


Τόσο στο Χάρκοβο όσο και στο Ντόνετσκ οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα τοπικά κυβερνητικά γραφεία και σε μια συμβολική κίνηση, αφαίρεσαν την ουκρανική σημαία, υψώνοντας στη θέση της τη ρωσική.

# Στην πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερούπολη, διαδήλωσαν στους δρόμους πάνω από 6000 ρωσόφωνοι κάτοικοι, φωνάζοντας συνθηματικά «Ρωσία» αλλά και «Όχι στον φασισμό»,ανεμίζοντας μεγάλες ρωσικές σημαίες. Σημειώθηκαν συμπλοκές με ουκρανούς εθνικιστές και οπαδούς της νέας κυβέρνησης του Κιέβου. 

# Μεγάλη συμμετοχή κατέγραψαν οι αρχές και στην Οδησσό, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Η αστυνομία μιλάει για 5000 άτομα, ενώ οι διοργανωτές για πάνω από 20.000, οι οποίοι ανέμιζαν ρωσικές αλλά και σοβιετικές σημαίες.

Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν σήμερα και στις πόλεις Λουγκάνσκ,Μέλιτοπολ, Γιεβπατόρια, Κερτς και Μαριούπολη.

Σύσσωμοι οι διαδηλωτές ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής, αντιδρώντας ιδιαίτερα στην απόφαση της νέας ουκρανικής κυβέρνησης για την κατάργηση των ρωσικών ως μία από τις εθνικές γλώσσες.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ