2014-03-04 11:40:11
Φωτογραφία για Μάρτης γδάρτης ή κακός παλουκοκάφτης; - Τι δίνουν τα στοιχεία
Ο μήνας Μάρτιος, κάθε χρόνο κρύβει πολλές καιρικές εκπλήξεις, είτε με χιονοπτώσεις και κρύο είτε με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετές βροχές και καταιγίδες... Φαίνεται σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων πρόγνωσης καιρού, να τα έχουμε όλα αυτά μέσα στο μήνα Μάρτιο.

Ας ξεκινήσουμε από κάτι που μπορεί να μην γνωρίζετε. Καταρχήν, παρόλο που επίσημα η Άνοιξη αρχίζει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου (με την άφιξη του Ήλιου στο εαρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του στις 20-21 Μαρτίου), εντούτοις ολόκληρος ο Μάρτης λογίζεται ως ανοιξιάτικος μήνας μαζί με τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Μάρτης "γδάρτης", σημαίνει ότι ο μήνας μπορεί να μας "γδάρει" ακόμα και χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, όπως ακόμα και με χιόνια και πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, πράγμα που έχει παρατηρηθεί στην χώρα μας ακόμα και τον μήνα Απρίλιο. Το "και κακός παλουκοκάφτης" σημαίνει ότι ο μήνας μπορεί να μας έχει πολύ καλό ανοιξιάτικο καιρό, με λίγες βροχές και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, χιόνια, βροχές και κρύο.

Ας δούμε όμως τώρα τι δείχνουν και τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων πρόγνωσης καιρού για τον μήνα Μάρτιο... Αρχικά, φαίνονται πολλές βροχές και καταιγίδες για το μεγαλύτερο διάστημα του Μαρτίου, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, ενώ πολλά χιόνια θα πέσουν κυρίως σε ορεινά τμήματα αλλά και σε κάποια ημιορεινά τμήματα της βόρειας μόνο Ελλάδας. Από πλευράς θερμοκρασίας τώρα. Φαίνεται πως ο μήνας θα είναι ψυχρός ως τα μέσα του περίπου, ωστόσο προς τα τέλη του όλα δείχνουν πως θα κυλίσει με άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα.

Συνοπτικά λοιπον, ο Μάρτιος θα είναι και "γδάρτης" ως τα μέσα του περίπου, αλλά και "κακός παλουκοκάφτης" από τα μέσα του ως και τα τέλη του περίπου. Αυτά δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των μοντέλων πρόγνωσης καιρού. Δική μας πρόβλεψη για όλο τον Μάρτιο δεν μπορούμε να βγάλουμε, ωστόσο συμφωνούμε με τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, για το πως θα κυλίσει ο μήνας τόσο από πλευράς καιρού όσο και θερμοκρασιών.

Πηγή: greek-weather
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ