2014-03-05 12:10:00
Φωτογραφία για Πάτρα: «Βράζει» το Ανατολικό Διαμέρισμα με τη λειτουργία του καταυλισμού του Ριγανόκαμπου
Στα όρια της υπομονής και της αντοχής τους έχουν φθάσει οι κάτοικοι του Ανατολικού Διαμερίσματος, εξαιτίας της λειτουργίας του καταυλισμού των Ρομά στην περιοχή του Ριγανοκάμπου.

Οι κάτοικοι συγκάλεσαν ευρεία σύσκεψη, στην οποία κάλεσαν τον αντιδήμαρχο Υγείας και Πρόνοιας, Χάρη Μασσαρά και την πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού, Τασία Παπαντωνοπούλου, ζητώντας τους να αναλάβουν άμεσα δράσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής που από το 1994 «συμβιώνουν» με τους Ρομά, η πλειονότητα των οποίων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Πάτρας, διεμήνυσαν πως η κατάσταση έχει φθάσει πλέον σε αδιέξοδο, αφού όπως κατήγγειλαν, καθημερινά δίπλα από τα σπίτια τους, γίνονται «μάρτυρες» σοβαρών παραβατικών συμπεριφορών, όπως διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, πορνείας, εκβιασμών και κλοπών. Μάλιστα, επεσήμαναν, πως εδώ και καιρό η περιοχή τους έχει «κοπεί» στα δύο, μιας και οι Ρομά έχουν κλείσει το δρόμο που διασχίζει τον καταυλισμό στην επέκταση της παρόδου Ηρακλέους, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η συγκοινωνία.


Τόσο, ο κ. Μασσαράς, όσο και η κα Παπαντωνοπούλου επεσήμαναν, πως ο Δήμος δεν μπορεί να επέμβει όσον αφορά τις παραβατικές συμπεριφορές, για τις οποίες υπεύθυνη είναι η Ελληνική Αστυνομία, ούτε έχει τη δυνατότητα να παρέμβει για την απομάκρυνση του καταυλισμού, από τη στιγμή κιόλας, που η έκταση ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών με χρησιδάνειο που έχει συναφθεί με την Κτηματική Εταιρεία. Ωστόσο, τόνισαν πως είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε βαθιά κοινωνική έρευνα και να ενεργοποιήσουν άμεσα την Επιτροπή που έχει συσταθεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αναζητηθεί ένας άλλος χώρος για τη μεταφορά των Ρομά, στον οποίο θα πληρούνται όλες οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι ζήτησαν και την παρέμβαση της δημοτικής Αρχής, ώστε να αναληφθεί κοινή δράση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμο, Εισαγγελία και ΕΛΑΣ) για την άμεση απομάκρυνση των Ρομά από τη συγκεκριμένη έκταση, η οποία προορίζεται για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου αναψυχής.

Σε πρώτη φάση, πάντως, οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής δεσμεύτηκαν πως θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να ανοίξει ο δρόμος, τον οποίο παράνομα έχουν αποκλείσει οι Ρομά.

Πηγή: εφημερίδα Γνώμη
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ