2014-03-09 11:03:21
Φωτογραφία για Το εβδομαδιαίο κους κους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση...!!!
                      

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

              Στα πεταχτά…,

                               Και σκόρπια…!!!

  Ιόνια Νησιά – Κέρκυρα.! Δύσκολα την έχει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, την πίεζε να είναι υποψήφια Περιφερειάρχης στα Ιόνια Νησιά. Η Άντζελα σκεφτόταν την πρόταση. Ωστόσο, μετά την αντίθεσή της να σπάσει στα τέσσερα ο ενιαίος Καλλικρατικός Δήμος Κερκυραίων έθεσε ολόκληρο το νησί των Φαιάκων απέναντί της. Σε τόσο αρνητικό περιβάλλον μάλλον παραπέμπεται στις πράσινες καλένδες η υποψηφιότητά της.!

·       Λέσβος.! Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, σε συνεννόηση κι αγαστή συνεργασία με τον συμπατριώτη του υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου κατέθεσε τροπολογία που προέβλεπε το σπάσιμο των μεγάλων νησιωτικών Δήμων.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις των συμπατριωτών του πέταξε το μπαλάκι στη βουλή
. Την, δε, επίμαχη τροπολογία την έβαλε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Καθώς ο Νίκος Δένδιας είναι επίσης υπέρμαχος του πολυπόθητου «σπασίματος». Αντέδρασε ακαριαία ο Γιώργος Ντόλιος και κάλεσε έκτακτα το συντονιστικό όργανο της πράσινης ΚΟ,η οποία και απέρριψε κάθε ενδεχόμενο υπερψήφισης της επίμαχης τροπολογίας. Έκτοτε, ο Νίκος Σηφουνάκης αισθάνεται ξένο σώμα στην πράσινη στάνη.!

·       Περιφέρεια Αττικής.! Άγνωσται αι βουλαί του Περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού. Μετά την εμφάνιση του Γιώργου Κουμουτσάκου, ως επίσημου υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας, κρατάει σιωπή ιχθύος για τις προθέσεις του. Οι στενοί του συνεργάτες λένε ότι θα δημοσιοποιήσει τις όποιες προθέσεις του αφού κλείσουν οι εργασίες των Περιφερειών της Ευρώπης που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και αφού δει και τις δημοσκοπήσειςαυτού του Σαββατοκύριακου. Μέχρι τότε η αγωνία φίλων κι αντιπάλων κορυφώνεται.!

·       Παλιές αμαρτίες, νέες περιπέτειες για τον πάντα φιλόδοξο, Παναγιώτη Ψωμιάδη, πρώην Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόσυρση της τροπολογίας με την οποία απαλλάσσονταν δήμαρχοι και περιφερειάρχες από τυχόν ποινικές ευθύνες αναφορικά με την παραλαβή έργων…,  προκαλεί και δεύτερη… απόσυρση. Την απόσυρση του Πανίκα από την υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Κι ωσάν να μην έφτανε η απόσυρση αυτή καθεαυτή, υπάρχουν κι εκείνοι που του ψιθυρίζουν πως εν λόγω διάταξη ήταν επί τούτου για τον ίδιο.!

·       ΕΣΠΑ και πρωτιές.! Με τα στοιχεία που διαρρέουν, συγκεκριμένα κέντρα, από το υπουργείο οικονομικών φέρουν τον νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, με όχι και τόσο καλές επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, τα μέχρι πριν τις διαρροές δημοσιεύματα έφεραν πρώτο σε απορρόφηση κονδυλίων τον κ. Τζιτζικώστα. Το ερώτημα είναι αν έγινε…, κι από ποιον έγινε η δημιουργική λογιστική.!   

·       Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.! Μες την καλή χαρά στο καρναβάλι της Κοζάνης, ο φακός έδειχνε επί μακρόν χαριεντιζόμενους τον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή και τον τοπικό βουλευτή, Πάρι Κουκουλόπουλο. Τι να σήμαινε άραγε.? Μια απλή κοινωνική παρέα σε ώρες ξεφαντώματος ή, μήπως, μια εν δυνάμει γαλαζοπράσινη συμμαχία υπέρ του νυν περιφερειάρχη.?

·       Δήμος Θερμαϊκού.! Στο ιατρείο του στην Νέα Μηχανιώνα, ο γιατρός κ. Καστανιώτης είχε την επιγραφή «οι Εβραίοι είναι ανεπιθύμητοι». Το γεγονός ότι το ιατρείο δεν ήταν ιδιωτικό αλλά ανήκε στο Δήμο Θερμαϊκού προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τον γαλάζιο δήμαρχο Γιάννη Αλεξανδρή.  Μετά, δε, την απόσυρση του δημάρχου από τα κοινά, το ερώτημα εξακολουθεί να υπάρχει για τον υποψήφιο δήμαρχο και νυν αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Τσαμασλή,  που είναι γνωστός για τη ροπή του προς τα (άκρα) δεξιά.!

·       Βγήκαν τα μαχαίρια στο Χαϊδάρι Αττικής.! Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ανδρέα Μποζίκα, απερχόμενου προέδρου του ΑΣΔΑ και υποψηφίου Δημάρχου στο Χαϊδάρι, ισχυρίζονται πως χρησιμοποιείται ο μηχανισμός του Συνδέσμου για την προεκλογική εκστρατεία του κ. Μποζίκα.!  Στο χορό των καταγγελιών αναμένεται να μπουν κι άλλοι Δήμοι Μέλη του ΑΣΔΑ.!

·       Περιφέρεια Αττικής.! Ο δυναμικός γαλάζιος βουλευτής, Μάκης Βορίδης, ανέλαβε να «γνωρίσει» τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Γιώργο Κουμουτσάκο, στο ευρύ κοινό της μεγαλύτερης διοικητικής περιφέρειας της χώρας. Οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως ο Μάκης ανάλαβε «αρχιστράτηγος»  στην μητέρα των εκλογικών μαχών. Οι πιο καχύποπτοι και κακεντρεχείς λένε πως, ούτως ή άλλως, ανεδείχθη ήδη και το «δίδυμο σταυροδοσίας», οποτεδήποτε προκύψουν εθνικές εκλογές.!

·       Δήμος δάφνης – Υμηττού.! Είδε κι έπαθε ο δήμαρχος, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, να πείσει τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Κωστάκη να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος. Από το κους κους του δημαρχείου διαρρέεται πως υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών.! «Μην βάλεις υποψηφιότητα τώρα κι εγώ θα αποχωρήσω μετά την πρώτη 3ετία και θα αφήσω εσένα αρχηγό…», φέρεται να υποσχέθηκε ο Μιχαλιός στον Παναγιώτη.! Κι ο κ. Κωστάκης, αφελώς,  επείσθη αγνοών ότι αυτές οι συμφωνίες ισχύουν μέχρι και το βράδυ των εκλογών.!

·       Δήμος Πειραιά.! Ζητείται υποψήφιος Δήμαρχος για την κεντροαριστερά. Αν και η «Ελιά» μαράθηκε πριν καν ανθίσει, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ψάχνουν κοινό υποψήφιο. Στόχος, να είναι ένα πρόσωπο που θα προέρχεται και θα εκφράζει την Κεντροαριστερά συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, και των ανένταχτων. Ποιος θα άρει τον Σταυρό.?

@

Οι φιλόδοξοι εν δυνάμει υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχεςκαι περιφερειακοί σύμβουλοι του γαλάζιου στρατοπέδου φέρονται να είναι λίαν εκνευρισμένοι με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Γιώργο Κουμουτσάκο. Δεν μπορούν  να χωνέψουν ότι αυτοί «κίνησαν γη κι ουρανό» για να έχουν δικό τους υποψήφιο Περιφερειάρχη κι αυτός ακόμα δεν τους έχει πλησιάσει. Κι όσο περνούν  οι μέρες δεν ξέρουν τι να κάνουν. Να υποκύψουν στις πιέσεις των ανθρώπων του Γιάννη σγουρού ή να περιμένουν.!

SMS

Το γράφαμε σε τούτη δω τη στήλη.! Αρκετοί Δήμοι στο λεκανοπέδιο Αττικής και σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι χωρίς προϋπολογισμό. Οι αρμόδιες Περιφέρειες τους έχουν επιστρέψει λόγω υπερβάσεων εξόδων προς έσοδα. Το επιβεβαίωσε κι ο υπουργός εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. Ένα βήμα πριν από την πλήρη χρεοκοπία βρίσκονται 24 Δήμοι , αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών.!  Απαντώντας σ’ ερώτηση των βουλευτών- συνεργαζόμενων με τους ΑΝΕΛ  , Γαβριήλ Αβραμίδη και Γιάννη Δημαρά, ο κ. Μιχελάκης , τόνισε  ότι εξαιτίας της δεινούς οικονομικής θέσης που βρίσκονται οι Δήμοι αυτοί δεν τους έχουν εγκριθεί ούτε οι προϋπολογισμοί. Ο υπουργός , απέκλεισε οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική στήριξη των εν λόγω Δήμων.!

SMS

Πρόβλημα αξεπέραστο για την Νέα Δημοκρατία και το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύεται ημέρα με την ημέρα ο Δήμος της Αθήνας. Οι βουλευτές της Α΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών κομματικά θέλουν να τα έχουν καλά με τους δυο υποψηφίους δημάρχους αλλά προσωπικά θα ήθελαν να εκλεγεί ο Νικήτας Κακλαμάνης για να αδειάσει μια κοινοβουλευτική έδρα. Κατά τον ίδιο τρόπο σκέφτονται οι βουλευτές που εκλέγονται στην Β. Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών.! Αν στις σκέψεις των βουλευτών προστεθούν κι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατάρρευση των ποσοστών της γαλάζιας παράταξης στο λεκανοπέδιο, εύκολα γίνεται κατανοητό το μέγεθος του κομματικού και πολιτικού προβλήματος.!

Κι όμως ο Καλλικράτης…, σπάει.!

Μπορεί μην πέρασε η τροπολογία για σπάσιμο του Καλλικράτη σε μεγάλους νησιωτικούς Δήμους, όπως ήθελε ο Νίκος Σηφουνάκης,  αλλά το σπάσιμο επήλθε σε ενότητες Δήμων.!

Στα δύο χωρίστηκε η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου μετά την απόφαση του Προέδρου της,  δήμαρχου Χίου  κ. Λαμπρινούδη, να ζητήσει να μην επανεξεταστεί ο Καλλικράτης για τη διάσπαση των νησιωτικών δήμων εβδομήντα ημέρες πριν από τις εκλογές. !

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου Παντελής Πατερέλλης, εξέδωσε ανακοίνωση κατά του δημάρχου τονίζοντας πως…, ο δήμαρχος Χίου μπορεί να μιλάει μόνον για τον Δήμο του κι όχι για τους άλλους Δήμους του Βορείου Αιγαίου.  Επίσης έκρινε ως ανεπίτρεπτο το κείμενο του  να το υπογράφει με την ιδιότητα του Προέδρου της ΠΕΔ Β. Αιγαίου.  Το αποτέλεσμα ήταν τελικά, αντί για διάσπαση των δήμων, να διασπαστεί η τοπική ΠΕΔ .!
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ