2014-03-14 14:04:05
Φωτογραφία για Ο πρωθυπουργός της Λιβύης κατέφυγε στη Γερμανία
Δίκτυο Βολταίρος (Γαλλία)            (μτφ. Κριστιάν)

Ενώ η λιβυκή κυβέρνηση, που επιβλήθηκε από το ΝΑΤΟ, απέτυχε να επεκτείνει την εξουσία της σε όλη τη χώρα, η Κυρηναϊκή ήδη θεωρεί τον εαυτό της ανεξάρτητή.

Το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, οι στασιαστές εφοδίασαν για πρώτη φορά ένα πετρελαιοφόρο που φέρει τη σημαία της Βόρειας Κορέας στο λιμάνι του Es Sider. Παρά τις απειλές της κυβέρνησης της Τρίπολης, το σκάφος κατάφερε να διαφύγει στα διεθνή ύδατα.

Τη Τρίτη 11 Μαρτίου, το Γενικό Λιβυκό Συμβούλιο, αντλώντας συμπεράσματα για την αποτυχία της κυβέρνησης, απέπεμψε τον πρωθυπουργό Ali Zeidan, με 120 ψήφους υπέρ σε σύνολο 194, και διόρισε προσωρινό πρωθυπουργό τον υπουργό Άμυνας Abdallah al-Theni.

Τη Τετάρτη 12 Μαρτίου, ο Ali Zeidan φυγαδεύτηκε στη Γερμανία μέσω Μάλτας, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας έκδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.


http://www.voltairenet.org/article182680.html

Λιβύη: Ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός Ζεϊντάν κατευθύνεται στη Γερμανία

Ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός της Λιβύης Άλι Ζεϊντάν βρέθηκε σήμερα στη Μάλτα για λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για τη Γερμανία, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές της χώρας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι το αεροπλάνο του Ζεϊντάν «σταμάτησε στη Μάλτα για δύο ώρες προκειμένου να ανεφοδιαστεί, προτού αναχωρήσει προς μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Οι κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης αναχώρησε με άλλο αεροπλάνο. Το αεροσκάφος που ανήκε στο λιβυκό κράτος τον μετέφερε ως τη Μάλτα και στη συνέχεια αναχώρησε για να επιστρέψει στη Λιβύη.

Χθες Τρίτη, το κοινοβούλιο της Λιβύης αποφάσισε την αποπομπή του Ζεϊντάν, μετά την αρνητική για την κυβέρνησή του εξέλιξη στην κρίση με δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Βόρειας Κορέας που φόρτωσε πετρέλαιο από λιμάνι της ανατολικής Λιβύης το οποίο ελέγχεται από ένοπλους και έπλευσε σε διεθνή ύδατα ξεφεύγοντας από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορκίστηκε ο υπουργός Άμυνας Αμπντάλα αλ Τένι.

Εξάλλου ο γενικός εισαγγελέας Άμπντελ Καντέρ Ραντουάν ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι απαγορεύθηκε στον Ζεϊντάν να ταξιδέψει στο εξωτερικό, καθώς είναι σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος του για οικονομικές παρατυπίες.

Μετά την αποπομπή του Ζεϊντάν, οι ισλαμιστές κερδίζουν έδαφος στη Λιβύη, την ώρα που οι κινήσεις των δυνάμεων που είναι πιστές στο κοινοβούλιο εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στα ανατολικά εγείρουν φόβους για ξέσπασμα εμφυλίου στη χώρα.

Αν και δεν αποτελούν την πλειοψηφία των 200 μελών του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου (βουλή), οι ισλαμιστές κατάφεραν να επεκτείνουν την επιρροή τους, παίρνοντας με το μέρος τους βουλευτές, κυρίως από το Κόμμα για τη Δικαιοσύνη και την Ανοικοδόμηση (PJC, πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) και το Ουάφα.

Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/416891/livyi-o-apopemftheis-prothypoyrgos-zeintan-kateythynetai-sti-germania#ixzz2vw0Ooknq
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Επέστρεφε... ή μήπως όχι;»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Επέστρεφε... ή μήπως όχι;»
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ EUROLEAGUE
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ EUROLEAGUE
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ