2014-04-01 10:53:04
Φωτογραφία για Η Ελλάδα ως κέντρο εκπαίδευσης ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων: ΚΕΝΑΠ και Κιλκίς πρωτοστατούν
Το τελευταίο χρονικό διάστημα όχι μόνο εντείνεται σε μεγάλο βαθμό η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε... ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά σταδιακά η χώρα μετατρέπεται σε χώρο άσκησης στρατευμάτων που θα δράσουν παγκόσμια σε αποστολές εφαρμογής των δογμάτων «άμυνας-ασφάλειας», για να επιβάλλουν τα συμφέροντα της νέας καπιταλιστικής Τάξης Πραγμάτων.

Διαβάζουμε στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΘΑ για την ανασυγκρότηση των Ειδικών Δυνάμεων και την ένταση των ασκήσεων με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, στρατιωτική εκπαίδευση που αγκαλιάζει όμως το σύνολο των τριών κλάδων (Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμικής Αεροπορίας) των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα», για αυτό ο ΥΠΕΞ Ευ.Βενιζέλος μετατρέπεται σε αγγελιοφόρο του ΔΝΤ στην Ουκρανία, αλλά και αυτός που αποφασίζει την αποστολή στρατιωτικών ως παρατηρητών στην Ανατολική Ουκρανία
. Δίπλα του ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος ενισχύει την στρατιωτική συνεργασία με την Σερβία, αναλαμβάνοντας τη μεταφορά των στρατιωτικών της δυνάμεων για ιμπεριαλιστικές αποστολές, στέλνει στο πλαίσιο συμφωνίας τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βουλγαρία να υπερασπίσουν αν χρειαστεί τον εναέριο χώρο της από ρωσική επιβουλή, προμηθεύεται μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ και προσλαμβάνει 1000 νέους Μισθοφόρους ΟΒΑ. Παράλληλα, η ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναβαθμίζει την στρατιωτική της παρουσία είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είτε του ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ σε Μάλι-Κεντροαφρικανική Δημοκρατία-Σομαλία.

Οι βασικοί στόχοι του ελληνικού αστικού κόσμου αλληλοδιαπλέκονται: τα Βαλκάνια ως Ζωτικός Χώρος του ελληνικού κεφαλαίου με την επιδίωξη ανάδειξης του περιφερειακού ιμπεριαλιστικού του ρόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρανομαστής τους η ακραία εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας που αντιμετωπίζει πρωτόγνωρη κρατική καταστολή, ουσιαστικά ολοκληρωτική αφαίρεση κάθε δικαιώματος του.

Χαρακτηριστικά των επιδιώξεων της ελληνικής κυβέρνησης από τη συμμετοχή σε αυτούς τους σχεδιασμούς για λογαριασμό της αστικής τάξης είναι τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος στα μέσα Φλεβάρη στο πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» λίγο πριν αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα για να συμμετάσχει στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Αταλάντα», για «καταπολέμηση της πειρατείας» στην Ερυθρά Θάλασσα: «Ο σκοπός είναι συγκεκριμένος, και έχει να κάνει, καταρχήν, με τη συμμετοχή μας σε μία ευρωπαϊκή αποστολή. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτήν την περίοδο η πατρίδα μας προεδρεύει της ΕΕ και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε εκεί. Έχει όμως να κάνει και με την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά - ας μην το ξεχνάμε αυτό - και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας».

Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια σε αυτήν την αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν έφεδροι-ναύτες, αλλά και την βίαιη καταστολή των φαντάρων που Αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο στη Λάρισα! Κατά πληροφορίες, ανάλογη μεγάλη ναυτική Νατοϊκή επιχείρηση «ενάντια στην πειρατεία», σχεδιάζεται να απλωθεί και στις ακτές της Δυτικής Αφρικής σε ένα γενικότερο πλαίσιο εξονυχιστικού ελέγχου μεταφερόμενων προϊόντων, υλικών και ανθρώπων και «εξάλειψης απειλών».

Από την άλλη μεριά αναβαθμίζονται σημαντικά τα ελληνικά-νατοϊκά εκπαιδευτικά κέντρα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Ο ρόλος του ΚΕΝΑΠ, που λειτουργεί στην Σούδα από το 2005, είναι κομβικός στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καθώς αποτελεί το Νατοϊκό κέντρο που έχει ως αποστολή του την εκπαίδευση στελεχών για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Στο ΚΕΝΑΠ έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε τέτοια ζητήματα 840 στελέχη (από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κ.α.), ενώ παρέχεται εκπαίδευση και στη συλλογή βιομετρικών στοιχείων, στη διάνοιξη διαμερισμάτων, ζητήματα στα οποία οι ένοπλες δυνάμεις έχουν μείνει πίσω σε σύγκριση με την ΕΛ.ΑΣ., όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά! Πρόσφατα μάλιστα έγινε το πρώτο Νατοϊκό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης! Ενδεικτικό της σημασίας του είναι το γεγονός ότι το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσει, ενώ ανώτατοι Νατοϊκοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει ως «το διαμάντι του ΝΑΤΟ»!

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση ενός ακόμη «Βασικού Σχολείου Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης Αξιωματικών», στις εγκαταστάσεις του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς. Το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί ένα από τα 15 Κέντρα Εκπαίδευσης τέτοιων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων (όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) που λειτουργούν διεθνώς. Το 2000 αναγνωρίστηκε ως τέτοιο κέντρο, με σχετική ανακοίνωση του πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, G. Robertson, ενώ αντιστοίχως έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΗΕ, για τη διεξαγωγή του Σχολείου των στρατιωτικών παρατηρητών σε αποστολές του ΟΗΕ.

Το τελευταίο τέτοιο Σχολείο (διάρκειας δύο εβδομάδων) ολοκληρώθηκε στις 21 Μάρτη και το παρακολούθησαν 32 εκπαιδευόμενοι (αξιωματικοί των ΕΔ, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και πολιτικό προσωπικό) από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Τουρκία και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Στη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι σπουδαστές παρακολούθησαν θεωρητικά αντικείμενα που αφορούν στις περιβόητες «Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης», ενώ πραγματοποίησαν και πρακτική εφαρμογή, με τη συμμετοχή τους στην άσκηση «BLUE SHIELD 2014», στο πλαίσιο της οποίας εκπαιδεύτηκαν σε ασκήσεις πεδίου (π.χ. Σημείο Ελέγχου Οχημάτων και Προσωπικού, Έρευνα Οικίας και Περίπολο Ημέρας).

Άξιο προσοχής είναι και το γεγονός ότι η πρακτική εκπαίδευση υποστηρίχτηκε από μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ),των εθνικιστικών-φασιστικών στρατιωτικοποιημένων εφεδρικών σωμάτων, που ελέγχονται από το ΥΠΕΘΑ και με το φούμο της δήθεν πατριωτικής-αμυντικής τους αποστολής αποκρύπτουν:

Α. την σύμπλευση τους με το ΝΑΤΟ

Β. την τρομοκρατική τους δράση κατά της μειονότητας στη Θράκη

Γ. την εκπαίδευση τους για επιχειρήσεις Καταστολής πλήθους, για μάχες μέσα σε πόλεις, για την καταστολή αντάρτικων και κοινωνικών εξεγέρσεων.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση που στηρίζει την κυβέρνηση των ΝΑΖΙ στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να στείλει Έλληνες στρατιωτικούς στο πλαίσιο αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην Ανατολική Ουκρανία υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ουσιαστικά εφαρμόζει την ακροδεξιά πολιτική ατζέντα κατά του εχθρού λαού, εντός και εκτός συνόρων.

Αστικές κυβερνήσεις, ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ-Ναζιστική Ακροδεξιά είναι η μαύρη συμμαχία του αστικού κόσμου κατά του κόσμου της εργασίας παγκόσμια προκειμένου να καταληστεύσουν, εκμεταλλευτούν και καταπιέσουν, αυξάνοντας τα κέρδη τους.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ