2014-04-09 20:24:42
Φωτογραφία για Ιστορική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών: Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές
Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη πενταετή ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προεγγραφές ξεκινούν από τώρα και η αποδοχή των προσφορών θα εκκαθαριστεί αύριο.

Η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων πενταετούς διάρκειας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο θα ανοίξει αύριο (Πέμπτη), ενώ εντός της ημέρας θα δοθούν οδηγίες από τον ΟΔΔΗΧ.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας να υποστήριζε τις προηγούμενες ημέρες ότι η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να αναζητήσει την έξοδο στις αγορές, προκειμένου να μην πληρώσει υψηλά επιτόκια και «χρεώσει» περισσότερο την ελληνική οικονομία, ωστόσο οι σημερινές εξελίξεις των διαψεύδουν.


Όπως φαίνεται η κυβέρνηση επέλεξε αυτό τον τρόπο για να αφήσει πίσω της την υπόθεση Μπαλτάκου, που απασχόλησε έντονα τόσο το πολιτικό σκηνικό, όσο και τα ΜΜΕ και να δώσει «ώθηση» για τις διπλές εκλογές του Μαΐου, καθώς τα ποσοστά φαίνονταν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να είναι μειωμένα.

Παράλληλα, αν ολοκληρωθεί «ομαλά» η έξοδος στις αγορές, θα είναι η καλύτερη… υποδοχή για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ που θα βρεθεί στη χώρα μας την Παρασκευή.

Ερωτηματικό το κόστος

Όπως όλα δείχνουν το επιτόκιο που θα δανειστεί η Ελλάδα θα είναι μεταξύ 5& και 5,5%, καθώς το το spread του 10ετούς ελληνικού τίτλου κινήθηκε τη Δευτέρα στις 463 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώσει η ελληνική οικονομία θα είναι τριπλάσιο από αυτό που δανείζεται η Ιταλία και διπλάσιο από αυτό που δανείζεται η «μνημονιακή» Πορτογαλία.

Αναφορά των ξένων μέσων ενημέρωσης

Την έκδοση ομολόγων που έχει προγραμματίσει για σήμερα η Ελλάδα σχολιάζει σε άρθρο του, με τίτλο: «Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εκπληκτική», ο αναλυτής του πρακτορείου Reuters Ούγκο Ντίξον, τονίζοντας ότι στη χώρα συμβαίνει μία εκπληκτική χρηματοοικονομική ανάκαμψη.

«Πριν από δύο χρόνια, η χώρα φαινόταν να οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τώρα, είναι πολύ κοντά στην επιστροφή της στην αγορά ομολόγων με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ» τονίζει ο αρθρογράφος.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμά της εφημερίδας Wall Street Journal επιβεβαιώνει την έκδοση ομολόγων, επικαλούμενη δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Το ύψος της έκδοσης θα είναι πιθανότατα περίπου 2 δισ. ευρώ και η διάρκεια των ομολόγων 5ετής, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν ευνοϊκές, δήλωσε άλλη πηγή στην εφημερίδα.

«Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία αρχίζει μόλις τώρα να ανακάμπτει. Ωστόσο, η χρηματοοικονομική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία είχε φθάσει στο 30% μετά την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από δύο έτη, διαμορφώνεται τώρα στο 6,2%» τονίζει στο άρθρο του ο Ντίξον.

«Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η επίτευξη πέρυσι πρωτογενούς πλεονάσματος» αναφέρει σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος.

Πηγή: efsyn
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ